De buurtwinkel van tweede kansen, een hartverwarmend verhaal

Er is een nieuw genre in de boekenwereld ontstaan: Healing fiction. Deze manier van schrijven is erop gericht de emoties van de lezers tot rust te brengen. In tegenstelling tot andere boeken waar spanning en grote plotwendingen aan toegevoegd zijn, zijn deze verhalen lieflijk en verlopen op een veel lager tempo. Healing fiction probeert je daarnaast ook bewust te worden van je eigen denken en doen. Het boek ‘De buurtwinkel van tweede kansen’ – van Kim Ho Yeon – is voor mij het eerste verhaal in dit genre wat ik bewust ook op die manier wil gaan lezen en interpreteren.

Kader kim ho yeon healing fiction wereldbibliotheek

Dit is het verhaal van De buurtwinkel van tweede kansen

De buurtwinkel van tweede kansen is een kleine supermarkt in Jeongpa, Seoel. Het merendeel van de bewoners van de wijk bestaat uit ouderen en studenten. Op een dag werkt er opeens een nieuwe medewerker in de winkel: de voormalig dakloze Dokgo. Zijn collega’s zien het in eerste instantie met lede ogen aan, maar al snel blijkt hij een verfrissende energie met zich mee te brengen en verovert hij de harten van de mensen om hem heen. Hij helpt zowel zijn collega’s als zijn klanten met veel meer dan alleen hun boodschappen. Zal hij zelf ook het geluk weer kunnen vinden?

Synopsis De buurtwinkel van tweede kansen
Synopsis van De buurtwinkel van tweede kansen

Verbinding, kracht en empathie

Het hoofdpersonage van ‘De buurtwinkel van tweede kansen’ zou ik toch bijna de winkel op zichzelf noemen. Een plek waar verbinding, kracht, aandacht en empathie belangrijke elementen zijn. Alle personages vinden in deze bijzondere winkel een manier om te leren omgaan met hun problemen of gebeurtenissen die hun levensloop blokkeren.

“Het leven draaide om verbinding, en verbinding draaide om communicatie. Ik besefte dat ik het geluk niet ver moest zoeken, omdat het schuilde in het delen van mijn hart met de mensen om me heen.”

Fysieke winst is belangrijker dan materiële winst

Alhoewel elke winkel moet draaien om winst maken heeft ‘De buurtwinkel van tweede kansen’ een heel andere winst voor ogen. Met open armen staan ze klaar voor een ander. En door middel van een luisterend oor, een klopje op de schouder, een kop thee of een kom soep genezen ze niet alleen de ander maar ook hunzelf.
Het verhaal van ‘De buurtwinkel van tweede kansen’ is inspirerend en zet aan tot denken. Het laat zien dat een klein gebaar iemands leven een stukje mooier en daardoor vaak ook dragelijker kan worden. En lief en/of aardig zijn kost niets. Sterker nog, het levert positieve energie op.

De buurtwinkel van tweede kansen

Achter elke traan of boze blik zit een verhaal

‘De buurtwinkel van tweede kansen’ is onverdeeld in verschillende verhalen die op het einde heel erg goed samen komen. Maar het is vooral een ode aan de impact van oprechte aandacht. Door de eenvoudige en ietwat trage schrijfstijl komt het wellicht nog wel meer binnen dan een literair essay. Ik ervaarde als lezer echt de (wan)hoop, de liefde en de aandacht. Je leert ook dat achter elke traan of boze blik een rede zit, die je pas wordt verteld als je echt even de tijd voor die persoon neemt.

als iemand naar je luistert, lucht dat op

Een hartverwarmend, verbindend verhaal in De buurtwinkel van tweede kansen

Het lezen van ‘De buurtwinkel van tweede kansen’ gaf mij weer net even dat duwtje om die lang bedachte kaart voor een vriendin op de post te doen. Even tastbare aandacht door de brievenbus.
Het boek is een schattig verhaal met een mooie onderliggende boodschap. Een absolute aanrader die je hart zal verwarmen, met bovendien een prachtige omslag
Wellicht dat alleen de Oosterse wereld dit op deze manier kan benoemen. Onlangs keek ik namelijk ook een soortgelijke film; ‘Black Tea’. (De review hierover kun je lezen op www.mamascrapelle.nl)

De buurtwinkel van tweede kansen

Meer feelgood roman tips

Specificaties De buurtwinkel van tweede kansen

Titel: De buurtwinkel van tweede kansen | Oorspronkelijke titel: The Uncanny Convenience Store | Auteur: Kim Ho-Yeon | Uitgeverij: Wereldbibliotheek/Park uitgevers | Vertaling: Mattho Meandersloot en Thyrze van Onna | Aantal bladzijden: 237 | ISBN 9789046832103 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, op de website van de uitgever of klik hier voor Bol

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.