De clown zei nee – een klassieker opnieuw uitgebracht

Wanneer je gaat zoeken op ‘De clown zei nee’ kom je dit boek tegen met 3 verschillende kaften. Toch is het allemaal hetzelfde verhaal. Omdat dit boek zo’n succes is, is het inmiddels in Nederland voor de derde keer uitgebracht!

de clown zei nee

Petronius doet het niet meer: de clown zei nee

Clown Petronius wil niet langer de sufferd spelen. Hij wil niet meer lachen en huilen op commando en gekke grapjes maken. De clown zei nee! Hij wil liever verhaaltjes vertellen. Ook de dieren in het circus hebben er genoeg van om altijd dezelfde kunstjes te doen. Ze vertrekken samen uit het circus, en beginnen een eigen circus. Een circus voor verhalen en muziek: het Circus voor Kinderen en Dichters.

Een klassieker opnieuw uitgebracht

Het allereerste boek van ‘De clown zei nee’ werd al in 1961 uitgebracht. Dit boek werd geschreven door Dimitrije Sidjanski, onder het pseudoniem Mischa Damjan. Ook deze schrijver zie net als clown Petronius ‘Nee!’. Hij koos ervoor om een eigen uitgeverij te starten, om op een manier verhalen te vertellen die bij kinderen past. ‘Verhalen voor kinderen en dichters’ is het uitgangspunt van de uitgeverij (en ook van het circus dat Petronius stichtte).

Het boek is met het 25-jarig jubileum van de uitgeverij opnieuw uitgebracht, en toen ook voor het eerst in Nederland.
Nu met het 60-jarige jubileum van de uitgeverij in Zwitserland wordt het boek voor de vierde keer uitgegeven en voor de derde keer in Nederland. Met nog steeds hetzelfde verhaal, maar elk boek is door een andere illustrator van tekeningen voorzien. Nu, 60 jaar na het verschijnen van het eerste boek, is het nog net zo belangrijk als toen om net als clown Petronius je grenzen aan te geven, en ‘Nee!’ te zeggen wanneer het nodig is.

Met tekeningen van Torben Kuhlman

De tekeningen in deze versie van ‘De clown zei nee’ zijn gemaakt door Torben Kuhlman. Zijn werk ken je misschien al wel van de prachtige boeken ‘Lindbergh‘ en ‘Armstrong‘. Dit boek is in net zo’n schilderachtig, mooie stijl gemaakt als zijn andere werk. Het mooie aan dit boek is dat er ook illustraties bij zijn die een dubbele pagina vullen. Daardoor waan je je echt in het wereld van het circus en kun je heerlijk wegdromen bij het verhaal van Petronius en zijn dierenvrienden uit het circus. De clown zei nee is een boek over je grenzen aangeven, voor jezelf op durven te komen én je dromen waarmaken. En de steun die je daarin kunt ondervinden van je vrienden. Een tijdloze les, die actueel blijft. Tegen ‘De clown zei nee’, zeg ik volmondig ‘Ja!’!

Specificaties De clown zei nee

Auteur: Mischa Damjan | Illustraties: Torben Kuhlmann | Vertaling: Miep Diekmann | Uitgeverij: De Vier Windstreken | 9789051168792 | oktober 2021 | 32 pagina’s | meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.