De Conferentie een ijzersterke misdaadroman

De titel De Conferentie deed mij in eerste instantie anders vermoeden, maar het is een ijzersterke misdaadroman. Baantjer, eat your heart out, want hoofdcommissaris Stijn Goris heeft met echte grote problemen te maken. Gelukkig dan maar dat we hier niet met de eerste de beste politieagent van Brussel te maken hebben. Ik was van begin tot het einde benieuwd waar de verhaallijn mij naar toe zou brengen.

De Conferentie een ijzersterke misdaadroman

De Conferentie

In Brussel wordt een Bilderbergconferentie in het Steigenberger Wiltshire’s hotel gehouden. Voor sommigen is het een geheim internationaal genootschap dat over wereldproblemen discussieert dat wereldwijd de touwtjes in handen heeft. Voor de anderen is het een discrete denktank. Tot frustratie van hoofdcommissaris Stijn Goris blijkt zijn dienst niet betrokken bij de beveiliging van het evenement. Tót hij wordt gecontacteerd door een adviseur van een deelnemer: zijn dochter werd ontvoerd en de eisen hebben, bizar genoeg, betrekking op de conferentie. Het leven van alle topmensen uit de wereldwijde zakenwereld is in gevaar. Goris wordt betrokken bij een internationaal onderzoek dat hem van het ene deel van Europa naar het andere leidt. De enige vraag die hij zich stelt: wie zit erachter en waarom? Hij heeft maar drie dagen de tijd om de daders te vinden en de lont uit het kruidvat te trekken. Het aftellen is begonnen…

Christian De Coninck

Je mag Christian met zijn oeuvre van maar liefst 21 misdaadromans dé koning van de Belgische misdaadroman noemen. In het dagelijks leven is hij commissaris en woordvoerder bij de Politie Brussel Hoofdstad Elsene. Hij leidde onderzoeken naar moorden, zedenzaken, gewapende overvallen en diefstallen. In 2007 debuteerde hij als misdaadauteur met De Praagse connectie, waarvan de filmrechten inmiddels zijn verkocht. Later verschenen ondermeer Het OctopuscomplexHet BoemerangprincipeHet MünchensyndroomHet DuivelsdozijnDe Gideonsbende, De daikonkweker en de historische misdaadroman Dodendans.

In 2019 heeft hij het non-fictie boek Die dag heeft Brussel geweend (en ik ook) geschreven. Het is een duidelijk en aangrijpend verslag over wat er zich die dag heeft afgespeeld bij de aanslag op Metrostation Maalbeeke, maar ook hoe dit drama zijn leven zowel professioneel als privé grondig heeft overhoop gehaald.

De Conferentie een ijzersterke misdaadroman

De Conferentie een ijzersterke misdaadroman

Terug naar De Conferentie! Toen ik deze review ging schrijven, kwam ik er pas achter dat Christian een indrukkende reeks boeken op zijn naam heeft staan. Dit mis ik als Nederlandse lezer eigenlijk op de achterflap van De Conferentie. Omdat ik nogal van de details ben, heb ik het idee dat de foto op de cover niet de entree van het echte Steigenberger Wiltshire’s hotel in Brussel is. Het is totaal niet belangrijk voor de inhoud, maar dat zijn van die feiten die ik check. Ik houd ervan als dat overeenkomt met de werkelijk. Maar het blijft fictie natuurlijk.  

De titel heeft mij op een dwaalspoor gezet. Bij een Bilderbergconferentie denk je al snel aan complottheorieën en de historische context. Beetje zoals de historische romans van Jeroen Windmeijer. Evengoed werd ik verrast door De Conferentie, omdat het verhaal goed in elkaar steekt en dynamiek heeft. Ik denk dat het komt, omdat je merkt dat politieduo Stijn Goris en Stef Pauwels op elkaar ingespeeld zijn. Er zit humor in hun gesprekken, maar ook het snelle schakelen van collega’s die al jaren nauw samenwerken. Een extra dimensie voor mij was het Brussels en het Vlaams. Ik vind het verbazingwekkend en vooral vermakelijk om de taalverschillen te ontdekken. Christian is een expert op het gebied van de Politie rondom Brussel, dus je merkt dat hij weet waar hij het over heeft. Ik zou niet graag in de schoenen staan van een hoofdcommissaris en alle politiemensen. Zoveel verantwoordelijkheid!

De Conferentie Christian de Coninck

Spannend einde!

Meestal heb ik snel door waar een verhaal naar toe gaat, maar dat had ik deze keer absoluut niet. Fijn is het als de spanning wordt vastgehouden tot het einde van het boek. De reden is ook een regelmatige wisseling van perspectief; je ziet het verhaal vanuit meerdere oogpunten. Vanuit de politie, maar ook vanuit de bad guys. Als je van een ijzersterke misdaadroman houdt met internationale allure en ook zeer Brussels tegelijk, dan is De Conferentie een boek voor jou. Lekker voor thuis op de bank met een fleecedeken, een kop thee én een doos Belgische bonbons.

Bonus: Muziek in De Conferentie

Ik hoor altijd muziek bij de boeken die ik lees. Zo ook bij het lezen van De Conferentie, waar wereldwijde machtsverhoudingen binnen de politie, het bedrijfsleven en de politiek top een rol spelen. Het nummer Nevermind van Leonard Cohen met zijn rokerige stem past perfect bij deze ijzersterke misdaadroman!

Specificaties De Conferentie

Auteur: Christian De Coninck | Uitgever: Houtekiet │ 9789089249883│ september 2021 |
302 pagina’s │ Meer informatie bij de lokale boekhandel of Bol.com

Extra informatie

Meer weten over Christian de Coninck?

StoerLeesvoer reviewt regelmatig spannende boeken. Als dit boek je aanspreekt, dan zou dit boek ook weleens een topper voor je kunnen zijn:

Christian verwijst in zijn verantwoording naar een tweetal documentaires over de Bilderbergbijeenkomst in zijn verantwoording

Footer5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.