De dag dat mijn moeder verdween – een magisch boek

De dag dat mijn moeder verdween is een magisch boek over Tulsi en haar circusfamilie. Het leuke van schrijven voor StoerLeesVoer is dat ik kennis heb gemaakt met heel andere genres. Vroeger hield ik echt niet van magische boeken. Maar ik begrijp nu steeds beter dat kinderen zich hier wel helemaal in kunnen verliezen. Ik heb genoten van dit fantasierijke boek en er zijn vast heel veel kinderen van ongeveer 8 – 12 jaar die dat ook zullen doen!

De dag dat mijn moeder verdween

De dag dat mijn moeder verdween

Tulsi’s moeder is goochelaar in een circus. In haar shows combineert ze kleine magie, goocheltrucs die iedereen kan leren – met grote magie. Wanneer Tulsi’s moeder haar grote magie aan het oefenen is, gaat er iets vreselijks mis: ze verdwijnt. Voor altijd. Maar dan ontdekt Tulsi dat ze haar moeder nog kan redden: door met grote magie naar een parallel universum te reizen. Het duurt alleen jaren om dat onder de knie te krijgen, en Tulsi heeft maar een maand de tijd…

Veel emoties

Wat ik prachtig vind aan De dag dat mijn moeder verdween, zijn de vele emoties die voorbijkomen in het boek. Sarah Armstrong weet op een gelaagde, maar direct toegankelijke manier de kinderen mee te nemen in het verhaal van Tulsi. De angst, verwarring, hoop en verdriet zijn bijna voelbaar, zeker voor een kind. Het is alsof je een film in gezogen wordt, ik zie het voor me.

Het tempo in het verhaal is wat wisselend. Het begin is heel dynamisch en ik blijf doorlezen. Er zijn vervolgens wat momenten dat het wat inzakt, maar ik blijf wel heel benieuwd naar hoe het afloopt. Wellicht komt dat ook omdat je als volwassene meer bezig bent het boek te voorspellen, kinderen zullen meer in het verhaal blijven verwacht ik.

Wie o wie gaat dit boek lezen?

De dag dat mijn moeder verdween is heel geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar. De bladspiegel is heel fijn en overzichtelijk. Ik denk daardoor aan een meisje bij ons in groep 7. Ze houdt niet zo van lezen, maar heeft wel een heel levendige fantasie. Ze heeft het nodig om direct in een verhaal te zitten, want anders vindt ze het lastig om daarin door te zetten. Het helpt dan soms om haar even in het verhaal te ‘helpen’ door een stukje voor te lezen, maar bij dit boek gaat dat niet nodig zijn.

Wel denk ik dat dit meisje de illustraties gaat missen. Toen ik het boek ging recenseren pakte ik het erbij en bladerde ik het nog eens goed door. Eigenlijk is het heel jammer dat er geen illustraties in zitten. Met name voor kinderen zoals dit meisje uit groep 7. Veel kinderen die op haar lijken pakken boeken niet als er geen illustraties in zitten. Aan de andere kant, het geeft wel alle ruimte voor het bedenken van je eigen Tulsi, circustent en andere delen van het boek. Aan ouders en leerkrachten dan ook de oproep: Zorg dat je boeken als De dag dat mijn moeder verdween aanprijst in je groep. Dan willen heel veel kinderen het lezen!

Fantasy circus andere wereld

De dag dat mijn moeder verdween is een fantasierijk boek

Houd jij van fantasierijke boeken? Lees dan na De dag dat mijn moeder verdween ook deze boeken:

Specificaties De dag dat mijn moeder verdween

Auteur: Sarah Armstrong | Uitgever: De Fontein | Vertaald door: Mechteld Jansen | oktober 2023 | 336 pagina’s | 9789026167836 | meer informatie bij je lokale boekhandel, op de website van de uitgever of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.