De diva en de demon, een criminele roman noir

Een moordend hete zomer, een verstoten bruid en de inzet van een pokertafel is een mooie vrouw. Daarbij worden mensen vermoord uit het water gevist en zijn er vermissingen. Deze roman noir van Guy Prieels is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het is een donkere beleving en bevat een verhaal die niet geschikt is voor de gevoelige en tere ziel. Deze recensie van De diva en de demon komt dan ook met wat trigger warnings.

voorkant boek De diva en de demon

Wat is de synopsis van De diva en de demon?

1976. Een moordend hete zomer. Een verstoten bruid, een bloedmooie griet als inzet op de
pokertafel en twee vrouwen die met een kogel in het achterhoofd uit het water worden gevist. Ook de partners van de vrouwen zijn verdwenen. Van de ene wordt het hoofd teruggevonden. De andere wordt gezocht als verdachte, maar is verdwenen met de noorderzon. Het raadsel blijft onopgelost.

2001. De misdaden zijn verjaard. De dader voelt zich onaantastbaar. Maar de kroongetuige kent geen rust en wacht op het gepaste moment om eindelijk wraak nemen.

De diva en de demon is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Roman noir

Roman noir: dit zijn sombere, ook wel ‘zwarte’ romans over het leven. Verhalen waarin het leven uitzichtloos is. En waarbij de eenzame mens een hulpeloze dwaler is in een chaotische werkelijkheid is.

Ik werd aangetrokken door de titel, synopsis en het genre van dit boek. Ik hou wel van wat rauwheid in een boek en van een donker randje. Het donker mag zelfs wel een beetje doorspekt in het verhaal zijn. De diva en de demon is zeker een zeer zwarte roman. Als ik bovenstaande uitleg bij dit boek betrek dan klopt deze geheel. De levens van de karakters in deze roman zijn zeer uitzichtloos, ze zijn allemaal hulpeloze dwalers en hun werkelijkheid is zeer chaotisch.

Ik had me iets verkeken op dit genre want die uitleg van hierboven heb ik pas voor deze recensie erbij gezocht. Zoals de naam van het genre al zegt had ik zeker wel donkerheid verwacht. Maar de diepgang met betrekking tot uitzichtloosheid, hulpeloosheid en chaos, daar was ik me niet zo bewust van. Het is niet iets wat lekker leest voor mij. Het benauwd me, maakt me emotioneel en ik vind het eigenlijk gewoon verschrikkelijk. Toch weet de auteur Guy Prieels deze voor mij benauwende elementen op een dusdanige manier te verwoorden dat het wel “lekker” leest.

De zwaarte van alle ellende weet hij met een luchtige elegante flair te verwoorden. Zo dat het boek wel als een baksteen op mijn maag valt, maar dat ik vervolgens niet naar de bodem zink. En dat vind ik dan wel weer knap gedaan.

Trigger warning

De diva en de demon komt wel met een trigger warning. Want de chaotische en uitzichtloze levens van de hoofdkarakters bevatten zeer heftige gebeurtenissen. Hier komt het lijstje: criminaliteit, moord, misbruik, verkrachting, aanranding, machtsmisbruik, mishandeling, vrouwenmishandeling, huiselijk geweld, incestueuze handelingen, list & bedrog, grove taal, vernedering, scheldwoorden, onderdrukking, seksualiteit, haat en verwerping. Niet een mals lijstje hè? Dat in combinatie met het genre zorgde voor die baksteen in mijn maag. De karakters komen niet helemaal vol in connectie met mij en daar ben ik blij om. Wat ze allemaal te wachten staat is naar. En dan is naar een understatement.

bladzijde uit het boek van De diva en de demon

Is De diva en de demon waargebeurd?

Ik heb dus niet echt een band met de karakters maar ben wel geboeid door het verhaal van De diva en de demon. Want op de cover staat ook dat dit verhaal gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Op een beginpagina staat dit nogmaals, dat het verhaal vrij naar een waargebeurd verhaal is die zich in dezelfde tijd afspeelt. Meer informatie krijg ik niet. Er zit geen voor- of nawoord in. Ik tast dus volledig in het uhm noir over wat nou precies waargebeurd is.

Ook voldoet voor mij de achterkant niet geheel aan mijn verwachting. Het is eigenlijk het hele verhaal van De diva en de demon inclusief einde. De sprong naar 2001 gaf mij ook de verwachting van een grotere rol van de wraak. Maar dit was voor mij vrij minimaal. Er is een vorm van karma en wraak maar die deed niet aan de verwachting die ik had gekregen van het lezen van de achterflap.

Muziek uit het boek: Angie – Rolling Stones

Auteur Guy Prieels

Guy Prieels* is afkomstig uit België. De diva en de demon is overigens zijn elfde roman van zijn hand! Hij was kleinkunstenaar en vastgoedmakelaar aan de Belgische kust en in de Zwitsere Alpen. Daarnaast runde hij een gerenommeerde kunstgalerij.
Ik heb wel weer genoten van de Vlaamse invloeden in dit boek. Zo heb ik bijvoorbeeld in De diva en de demon twee nieuwe uitdrukkingen geleerd:

  • “Is helemaal van haar melk”
  • “Ei uit zijn gat vragen”

Misschien dat deze ook wel in Nederland gebruikt worden. Voor mij waren ze nieuw maar direct duidelijk in de betekenis.

De diva en de demon is ondanks mijn niet geheel positieve uitlating geen slecht boek. Het past perfect in het genre en het is goed geschreven. Lezen is voor mij ontsnappen aan de ellende om me heen en dit boek was juist een duik in pure ellende. Tel daarbij de andere verwachtingen op die ik van de synopsis had gekregen. De titel is interessant en de desbetreffende diva en de demon waren boeiende karakters met een curieuze band. Een zwaar en heftig boek, goed geschreven, passend voor het genre, maar niet mijn duik waar ik nu klaar voor was. Ik ben wel benieuwd naar meer van deze auteur doordat de schrijfstijl aangenaam rollend was.

tags en cover boek De diva en de demon

Specificaties De diva en de demon

Auteur: Guy Prieels | Uitgever: Houtekiet | Maart 2023 | 9789052401027 | 208 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.