De Eerlijke Vinder – Stephen King, een indrukwekkend tweede deel

De Eerlijke Vinder is deel 2 in de Mr. Mercedes trilogie. Waar ik met deel 1 heel veel moeite had met starten, door een gebeurtenis in het begin. En wat moeite had met het inleven in de hoofdpersoon. Namelijk een knorrige, depressieve gepensioneerde politie agent genaamd Hodges. Zo snel ben ik door 2 heen gevlogen. En zo blij was ik toen Hodges weer in dit verhaal zijn entree maakte. Ik zal proberen in deze review mijn enthousiasme te uiten op een manier die niet (teveel) spoilers zal geven. Want deze trilogie is eigenlijk het leukste om zo blanco mogelijk in te gaan.

De Eerlijke Vinder

De Eerlijke Vinder

John Rothstein is een legendarische schrijver in dit verhaal. Al decennialang heeft hij niks meer gepubliceerd en woont hij afgelegen van de mensheid. Als op een nacht opeens 3 inbrekers in zijn huis staan denkt hij dat ze vooral op zijn geld uit zijn. Maar de leider is Morris Bellamy en hij is woedend op Rothstein. Woedend dat hij gestopt is met schrijven. Maar voornamelijk woedend omdat zijn favoriete personage in een reeks niet naar Morris zijn zin bepaalde keuzes maakt. Morris verlaat het huis van Rothstein met alle cash, daarin had John gelijk gehad, maar de echte hoofdprijs is een stapel aantekenboekjes met ongepubliceerd materiaal van vele jaren. Een fijne start in De Eerlijke Vinder.

Morris verbergt de buit en voordat hij er iets mee kan doen wordt hij gearresteerd voor een andere misdaad. Tientallen jaren later vindt een jongen Pete Saubers de koffer, als eerlijke vinder. Vanaf het moment dat Pete de koffer vindt verandert zijn leven en komt het tot een vurig hoogtepunt wat niemand van te voren had kunnen bedenken. Bellamy komt na 35 jaar vrij en Hodges, Holly en Jerome zijn hard nodig om Pete en zijn familie van deze krankzinnige man te redden.

De Eerlijke Vinder

Wat vind ik er van?

Ik had me niet ingelezen over De Eerlijke Vinder en ben gewoon gestart. Eigenlijk had ik verwacht om vanaf deel 1 door te gaan maar niks is minder waar. Je start vers met nieuwe karakters en een heel nieuw verhaal. Het is meteen spannend en heftig. Van stoppen met lezen is eigenlijk geen sprake. Ondanks dat de beginnende karakters ook weer niet direct in mijn beleving vallen heb ik wel meteen een connectie. Ik vind het leuk dat King weer voor een schrijver in dit verhaal heeft gekozen. Misery is een geweldig spannend boek, ook met een schrijver in de hoofdrol. Ik denk voornamelijk omdat het vanuit een grote angst vanuit King is geschreven dat het zo benauwend is. Hij kan het als geen ander verwoorden hoe het zou zijn als je een iets te enthousiaste fan tegen zou komen als schrijver.

Maar er zijn meer nieuwe karakters in De Eerlijke Vinder. Morris Bellamy is een gestoord persoon net zoals Brady in deel 1 was. Alleen heeft Morris het voornamelijk gericht op bepaalde mensen die op zijn pad komen wat een soort van veiliger voelt voor mij als lezer. Ook groeit zijn gekte gaandeweg het verhaal en was Brady al vanaf het begin af aan heel intens naar. Ik vind dat altijd een interessante discussie. Wanneer is iets nature of nurture. Worden mensen al “gestoord” geboren, komt het door opvoeding, levenservaring of is alles van invloed. Morris en Brady delen een bepaalde mate van nare gekte maar de nature / nurture balans is anders en dat vind ik boeiend.

Stephen King Mr. Mercedes deel 2

Geen standaard vervolg van Mr. Mercedes

Ook al begint het niet als een standaard vervolg, King weet De Eerlijke Vinder op een bijna geniale wijze te verweven met deel 1. Zoals de koffer vastzit in de wortels van de boom. Zo geworteld rolt dit verhaal uit en komt het samen met de gebeurtenissen van Mr. Mercedes. En uiteraard komt de door mij zo gehate beginscène weer terug. Op een manier wat alleen een goede schrijver kan doen. Ondanks de brok in mijn keel en het misselijke gevoel kan ik die manier van schrijven en andere invalshoek erg waarderen. Dus een traan en tegelijk klein applausje voor creativiteit.

Gaf ik in mijn review van deel 1 aan dat dit een boek is met alleen maar menselijke gekte, niks bovennatuurlijks.. Ik denk dat ik om de tuin ben geleid hierin, of juist niet? Holly, Hodges en Jerome zijn trouwens ook echt weer een team om blij van te worden. Ik vind de keuze voor deze karakters, hun verhaal en ontwikkeling erg leuk gedaan door King. Holly is een sterke vrouw, niet standaard. Net zoals Hodges en Jerome ben ik van haar gaan houden. De 3 terugkerende hoofdkarakters zijn herkenbaar en tegelijk maken ze een ontwikkeling mee zonder de aandacht van het nieuwe verhaal en karakters af te leiden. Een knap stukje schrijfwerk in De Eerlijke Vinder.

Ook ben ik erg enthousiast over de vormgeving van de trilogie die ik heb van uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Het ontwerp is minimaal en tegelijk heel erg sprekend en uitnodigend!

Specificaties De Eerlijke Vinder

Auteur: Stephen King | Uitgever: LS Amsterdam| Pagina’s 400 | Juni 2015 | Paperback | 9789024567256 | Deel 2 in Mr. Mercedes trilogie | Meer informatie vind je hier bij Bol of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

De Eerlijke Vinder
Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.