De egel dat ben ik, een mooie verhalenbundel

In De egel dat ben ik lees en leef je mee met de gedachten van de egel. En die egel heeft heel veel gedachten. Deze verhalenbundel is geschreven door de bekende Toon Tellegen die misschien wel een beetje net als de egel is, wie weet. Bij ieder verhaaltje staat een illustratie van Annemarie van Haeringen met de passende gemoedstoestand van de egel in beeld gebracht..

Een egel met een vol hoofd

De egel woont alleen en in het bos. Door alle gedachten leer je de egel goed kennen, want er zitten verlangens in verscholen en de aard van het beestje kan je eruit halen. Hoewel je daar ook achter komt door de interactie van de egel met andere dieren, zoals de mier en de walvis. De egel kan soms wat onzeker zijn, is blij als het bedtijd is en vraagt zichzelf vaak af waarom dingen zijn zoals ze zijn. Ik kon me goed herkennen in de egel.

Ik heb weer eens te veel gepraat, dacht hij. Hij dacht dat altijd als de eekhoorn op bezoek was geweest. Te veel gepraat, gezegd wat hij niet wilde zeggen, niet gezegd wat hij wel wilde zeggen, dingen zeker geweten die hij helemaal niet zeker wist, meningen verkondigd die hij niet had…

Uit ‘Te veel praten – De Egel dat ben ik’

Verhalen met lagen

Ik heb al meerdere boeken van Toon Tellegen gelezen en hij is echt één van mijn favoriete schrijvers. Ik moet zo lachen om de verzinsels, de bijzondere woorden en de karakters van de dieren. Regelmatig heb ik een fragment dat ik met iemand wil delen: ‘Kijk nou hoe lief en grappig!’ Juist de combinatie van de dieren in hele dagelijkse situaties met dieperliggende thema’s maken de verhalen zo bijzonder. Ook in De egel dat ben ik liggen allerlei dieperliggende thema’s verscholen zoals zelfacceptie en omgaan met emoties. Ik vind het bijzonder hoe Toon Tellegen iedere keer weer zo luchtig kan schrijven over belangrijke thema’s.

Hij wilde de eekhoorn laten weten dat hij schoon genoeg van hem had en zijn zogenaamde vriendelijkheid. Schijnheilig zou hij hem noemen, een huichelaar met een staart, een snoever.

Uit ‘Onaardig zijn – De Egel dat ben ik’

Ik heb genoten van de egel

De verhalen in De egel dat ben ik zijn zo invoelbaar en vast voor velen herkenbaar. Wat dacht je van iets uitstellen? Of je vooraf aan een situatie al heel erg druk maken? Het boek is daarmee een spiegel voor de lezer. Maar bovenal is het een vermakelijk boek en erg leuk om cadeau te geven. De verhalen zijn origineel, zoals alleen Toon Tellegen ze bedenken kan. Een heerlijk boek voor jong en oud dus.

Meer boekreviews van Toon Tellegen

Meer boekreviews van Annemarie van Haeringen

Specificaties De egel dat ben ik

Auteur: Toon Tellegen | uitgever: Querido | illustrator: Annemarie van Haeringen | 9789021436791 | november 2021 | 144 pagina’s | meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of hier

Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.