De Geest van het Besiendershuis – een gaaf project

De Geest van het Besiendershuis is een totaalbeleving van een boek met een heel spannend verhaal én een website met verhalen en puzzels. Wat een gaaf project! Marloes Morshuis heeft op een heel indringende en spannende manier het Besiendershuis gebruikt om de geschiedenis van Nijmegen te vertellen. Een boek voor kinderen vanaf 10 jaar, maar ook interessant voor volwassenen.

De Geest van het Besiendershuis

De Geest van het Besiendershuis

Wie eenmaal is verdwaald in dit huis, zal het nooit meer verlaten.

De Geest van het Besiendershuis

Er doen wilde verhalen de ronde over het Besiendershuis. Spannende verhalen. Spookverhalen. Maar niets daarvan is waar…toch? Om dat te bewijzen dringen op een avond zes kinderen het huis binnen. Drie jongens en drie meisjes. Het is een beslissing die hun leven zal veranderen.

Het Besiendershuis bestaat echt. Het staat al vijfhonderd jaar vlakbij de Waalkade in Nijmegen. Een huis dat als een van de weinige overeind is gebleven in de stadse stormen, en zo een wormgat is waardoor je de geschiedenis in kunt kruipen. Maar kun je ook weer terug?

‘Als je geen respect hebt voor het verleden verdien je het niet om te leven in het heden.’ zegt het meisje. ‘Je krijgt één kans van de Geest van het Besiendershuis’

De Geest van het Besiendershuis

In het Besiendershuis is nooit iemand alleen…

Dit is de titel van het eerste hoofdstuk van De Geest van het Besiendershuis. Op de eerste bladzijde zie je direct een foto van het Besiendershuis. Het boek trok direct mijn aandacht toen ik het opensloeg. Door middel van verschillende lettertypes, erg goed gekozen, wordt ik de geschiedenis ingetrokken. Het begin van het boek is een beetje ‘creepy’. Dit begint al bij de proloog:

Konden huizen maar praten…Wat zou het Besiendershuis in Nijmegen dan allemaal te vertellen hebben? Al vijfhonderd jaar doorstaat het vlak bij de Waal de stormen van de tijd. De middeleeuwen en de Tweede Wereldoorlog, de sloopkogels in de benedenstad: het Besiendershuis bleef fier overeind.

Talloze bewoners hebben in de loop der eeuwen het huis bewoond en hun sporen achtergelaten. Of…. zijn ze misschien niet eens vertrokken? Er gaan verhalen. Over dichtslaande deuren en spookachtige verschijningen. Misschien zijn het sprookjes. Of misschien is het de Geest die waakt over het Besiendershuis…

Proloog De Geest van het Besiendershuis

Spannende verhalen en toch informatief

Het is heel knap wat auteur Marloes Morshuis heeft gedaan. Ze weet op een heel indringende en spannende manier de lezer meer te vertellen over de gebeurtenissen in Nijmegen. We maken kennis met zes kinderen, die allen het Besiendershuis ingaan (tegen de waarschuwingen in). Elk van de kinderen wordt teruggeworpen naar een belangrijke tijd in de geschiedenis. Ze moeten daar laten zien dat ze respect hebben voor het verleden, zodat ze kunnen blijven leven in het heden.

In elk verhaal staat een kind centraal dat, met de wetenschap van nu, zijn/haar rol moet pakken in het verleden. Achterin het boek staat de verantwoording, waarin Marloes Morshuis waarschuwt dat dit geen geschiedenisboek is. Veel in de verhalen is waargebeurd, maar niet alles. De spannende saus die Morshuis heeft toegevoegd in De Geest van het Besiendershuis maakt het boek heel aantrekkelijk om te lezen voor jongeren. Om goed onderscheid te kunnen maken in fictie en non-fictie binnen dit boek heeft Morshuis het hoofdstuk ‘Eer het verleden…’ geschreven.

In ‘Eer het verleden..’ staat van elk verhaal de feitelijke situatie in Nijmegen benoemd. Zo leren we over de tijd vóór het bestaan van het Besiendershuis, over Mariken van Nimwegen, over de Tachtigjarige Oorlog en de pest, over een kasteel, de bewoners van het huis in de Tweede Wereldoorlog en over de krakers uit de jaren tachtig. Opvallend is dan ook dat het echt een heel groot deel is wat kloppend is in de verhalen over de zes kinderen.

De Geest van het Besiendershuis is een totaalbeleving

Als je denkt dat je na 120 bladzijdes klaar bent met het Besiendershuis, dan heb je het is. Op de website van dit project kun je het verhaal volledig beleven. Je moet daarbij puzzels oplossen en er zijn muziek en animaties bij het verhaal gemaakt. In de verantwoording staat ook een QR code naar deze website. Je moet inloggen op de website, dit vond ik even verwarrend. Ik zocht namelijk naar een code in het boek. Dit is helemaal niet nodig, je maakt gewoon zelf een account aan. Ook hier is de Geest van het Besiendershuis de baas, want je moet wel alles in zijn volgorde doen!

De Geest van het Besiendershuis is een project in Nijmegen. Dit boek en de website zijn daar een onderdeel van. Je kunt het boek zeer goed los lezen van dit project en is ook hartstikke interessant als je niet in Nijmegen woont. Nijmegen wordt als voorbeeld genomen, maar de gebeurtenissen zijn exemplarisch voor heel Nederland. Op 15 oktober is het project in Nijmegen van start gegaan, met een bijeenkomst bij het echte Besiendershuis.

Trailer De Geest van het Besiendershuis

Wat ik nooit zo heel goed begrijp is het gebruik van een stofomslag bij een boek als De Geest van het Besiendershuis. De cover is prachtig en de stofomslag heeft mijns inziens weinig meerwaarde. Toch zijn de meningen binnen ons Stoerleesvoer team daarover verdeeld. Zo ervaren anderen het juist als een cadeautje, een luxe uitstraling en een handige bladwijzer!

Wie o wie gaat dit lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek.

Dit boek is echt iets voor een jongen bij mij uit groep 8. Deze jongen is gek op boeken uit de geschiedenis, maar dan vooral als het in verhaalvorm wordt gebracht. Wel twijfelde ik bij het begin van De Geest van het Besiendershuis of ik het actief kan aanbieden op onze christelijke school. De start van het boek gaat over geesten en de duivel. Wij doen geen censuur van boeken in onze bibliotheek, maar dit boek vond ik wel wat op het randje om actief aan te raden aan een leerling. Hierover ga ik eens in gesprek met een collega, altijd interessant om elkaars visie hierop te horen.

Specificaties De Geest van het Besiendershuis

Auteur: Marloes Morshuis | Uitgever: Lemniscaat | oktober 2022 | 140 pagina’s | 9789047715153 | vanaf 10 jaar | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.