De geeuw van een leeuw – een zelfleesboek over samenwerken

Een boekje met aansprekende tekeningen valt op mijn deurmat. De geeuw van een leeuw wordt direct door mijn zoon Mees van 6 jaar gepakt. Het lijkt hem een vrolijk boek, zegt hij. Vooral door de tekeningen. Ik ben ook heel benieuwd! We doen het boekje gauw open en gaan het samen lezen. We komen er al snel achter dat het inderdaad een vrolijk boekje is, we moeten er hard om lachen. Ben je benieuwd waarom? Lees dan snel verder!

De geeuw van een leeuw

De geeuw van een leeuw

Het is stil in het grote dierenpark. Er komen bijna geen bezoekers en de dieren zijn loom en lui geworden. Dat moet veranderen, vindt Fox. Samen met zijn vrienden bedenkt hij een plan om weer leven in het park te brengen. Misschien vinden ze wel inspiratie bij het pretpark om de hoek? Kunnen de dieren samenwerken om de mensen terug naar hun dierentuin te lokken?

Genoten van de tekst

Als ik De geeuw van een leeuw aan het voorlezen ben kom ik er al snel achter dat het eigenlijk iets meer geschikt is om zelf te lezen voor kinderen. Niet zozeer vanwege het woordgebruik, dat is namelijk best complex, maar meer vanwege de zinsconstructies. De zinnen zijn vrij kort en het verhaal is, ook door de dikte van het boek, niet lang. Toch genieten Mees en ik er van om het samen te lezen.

Zoals gezegd, het woordgebruik van De geeuw van een leeuw is wel heel goed gekozen. Met name omdat de auteurs gebruik maken van veel figuurlijk taalgebruik. Dit maakt dat kinderen goed na moeten denken over de bedoeling van de tekst. Dit leent zich bij uitstek voor het gesprek over dit boek. Zoals we gehoord hebben in het nieuws de afgelopen tijd, veel kinderen en jongeren hebben moeite met ‘diep lezen’. Hier wordt mee bedoeld dat ze de bedoeling, metaforisch taalgebruik of het ‘plaatje’ maken bij de tekst lastig vinden. Dit boek is uitermate geschikt om dit al met jonge kinderen te oefenen.

Voorbeelden van mooie zinnen zijn bijvoorbeeld:

  • “En hij kijkt alsof er elke dag onweer op komst is”
  • “Vannacht steken we de koppen bij elkaar”
  • “Je maakt hem lang om van de kruin van de bomen te eten”
  • “Raf wordt zo wit als papier”

Voor sterke eerste lezers

De geeuw van een leeuw wordt aangeraden voor kinderen vanaf 7 jaar. Dit vind ik passend, al zou ik ook zeker jongere kinderen het gunnen om dit boekje te lezen. Als kinderen bijvoorbeeld al ‘lezend in groep 3’ zitten, zou ik ze absoluut dit boek voor willen schotelen. Het lijkt wat mij betreft wat op Pluk en Pluis en Vuurtorenbeer. Ook deze boeken, van Mathilde Stein, hebben rijk taalgebruik voor eerste lezers.

Naast de tekst is ook de inhoud, de boodschap erg aansprekend. Het boek is naast grappig ook een heel mooi verhaal over samenwerken. De dieren moeten ‘de poten’ ineenslaan om van hun ingedutte dierentuin weer iets te maken. Daarbij maken ze gebruik van de eigenschappen van elk dier, dus dat is nog leerzaam ook.

De geeuw van een leeuw bevat kleurrijke illustraties. Dit zijn tekeningen, die de aanzet van het tekenen nog bevatten. Ik houd erg van deze stijl. Mijn dochter Jinte vindt ze ’te potlood’. Smaken verschillen dus! De tekeningen zijn gemaakt door Leen van Durme.

Illustraties van Leen Van Durne

Frank Geleyn

De auteur van De geeuw van een leeuw is Frank Geleyn. Het boekje is uitgekomen nadat hij, in januari 2023, is overleden. Na 20 jaar schrijverschap kwam zijn 20e boek, dit boek, uit. Bij StoerLeesVoer lazen we eerder Samen is altijd beter van hem. Ook Dierentuin met vlinders bespraken we in een overzichtsblog.

Specificaties De geeuw van een leeuw

Auteur: Frank Geleyn | Illustraties: Leen Van Durme | Uitgever: De Eenhoorn | 40 pagina’s | mei 2023 | 9789462917187 | meer informatie via je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.