De geschiedenis van Nederland in vijftig voorleesverhalen – Arend van Dam

Ik begin de boeken van Arend van Dam & Alex de Wolf steeds leuker te vinden. Op een leuke manier weten zij namelijk de geschiedenis aan kinderen over te brengen met mooie verhalen en prachtige illustraties. Aangezien ik nooit zo goed was in geschiedenis, of nou ja nog steeds niet ben, is de geschiedenis van Nederland in vijftig voorleesverhalen het perfecte boek om elke dag uit voor te lezen aan mijn middenbouw klas!

De geschiedenis van Nederland in vijftig voorleesverhalen

De geschiedenis van Nederland in vijftig voorleesverhalen

Bij het boek de geschiedenis van Nederland in vijftig voorleesverhalen zit een grote tijdbalk. Van 6500 vChr tot nu staan met kleine illustraties en teksten de 50 verhalen afgebeeld.
Een aantal van die verhalen komen mij, als geschiedenis leek, bekend voor. Zoals het dagboek van Anne Frank, Aletta Jacobs die verantwoordelijk was voor het vrouwenkiesrecht, koningin Wilhelmina die al op haar 10de koningin werd en natuurlijk de schilders Vincent van Gogh en Rembrandt.

Er staan verhalen van waarin ik wel iets bekends terug zag komen in de titel en dacht ohw ja hoe zat dat ook al weer? Met Nova Zembla, Karel V, hutspot, haring en wittebrood en Piet Hein.

De geschiedenis van Nederland in vijftig voorleesverhalen
de eerste kinderboekenschrijver in de geschiedenis van Nederland in vijftig voorleesverhalen

Verder lezen we mooie verhalen over de beeldenstorm, oorlogen, uitvinders en het koningshuis door de jaren heen in De geschiedenis van Nederland in vijftig voorleesverhalen.

Lang geleden

Elk verhaal in De geschiedenis van Nederland in vijftig voorleesverhalen, begint met de woorden :”Lang geleden”. En in het geval van de boot en de kruik was dat ook heel lang geleden. In de periode van de Jagers en de Verzamelaars van het Canon van Nederland.
Mensen leefden van noten, vruchten, zaden en platen. Heel af en toe hadden ze vis of een rendier. Dat aten ze rauw op, want vuur maken was heel lastig. Ze hadden maar weinig spullen. Toen de periode van ijs en sneeuw kwam vluchten ze weg naar warmere landen, pas duizenden jaren later keerden de dieren en de mensen weer terug.

Na de introductie van een periode volgt er een kort verhaal, vaak geintroduceerd met de woorden ‘Op een dag”. De voorleesverhalen eindigen met: “en zo… is het echt gebeurd.”

De geschiedenis van Nederland in vijftig voorleesverhalen

Kinderboekenweek en toen

Ik kan niet wachten tot we gaan beginnen met de kinderboekenweek en ik mag gaan voorlezen uit dit mooie boek. De geschiedenis van Nederland in vijftig voorleesverhalen is perfect om voor te lezen in de middenbouw en bovenbouw. De tijdbalkposter kunnen we ophangen in de klas zodat de kinderen weten welke verhalen al zijn geweest en welke nog gaan komen. Maar ook voor het beelddenken is een tijdbalk erg fijn om te hebben!

Welk thema gaan jullie doen in de kinderboekenweek?

Specificaties De geschiedenis van Nederland in vijftig voorleesverhalen

De geschiedenis van Nederland in vijftig voorleesverhalen

Auteur: Arend van Dam | Illustraties: Alex de Wolf | Uitgeverij van Holkema en Warendorf | 9789047500254 | juli 2007 | 143 pagina’s | meer informatie vind je hier

Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 8 jarige dochter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.