De grote winnaar – een prentenboek over winnen en verliezen

Dit boek komt echt op het goede moment in ons gezin! De grote winnaar gaat namelijk over Roki, een monster. Roki speelt ontzettend graag spelletjes, maar kan absoluut niet tegen zijn verlies. Precies onze zoon dus! Nou ja, ik zal hem geen monster noemen…. Mees is namelijk gek op spelletjes doen. Het liefst de hele dag. Maar dan moet hij wel winnen, anders is het huis te klein. Dit boek heb ik dan ook samen met Mees gelezen én ook hij zal vertellen wat hij er van vindt!

De grote winnaar

De grote winnaar

Het is leuk om een monstertje te zijn! Iedereen vindt het wel eens fijn om rommel te maken, om stiekem te snoepen of om vals te spelen bij een spelletje. En soms mag dat ook best. Maar niet altijd. Dat weten zelfs de grootste monstertjes.

Roki is een echt speelmonster. Hij is dol op verstoppertje, tikkertje en monster-erger-je-niet. Er is alleen één klein probleempje: hij kan niet tegen zijn verlies! Gelukkig hebben zijn vriendjes daar een oplossing voor…

Originele insteek

Wat hebben we gelachen om De grote winnaar! Dat begon al bij het maken van eigen spellen. Dat herkennen wij thuis namelijk. Onze kinderen zijn heel creatief en bedenken de leukste spellen, alleen of samen. Roki blijkbaar ook. Dat schept een band! Zijn vrienden Banka en Mirmi bedenken een topspel: “verliezertje”. De bedoeling is dat je juist moet verliezen. Deze insteek is origineel gekozen. Het komt namelijk tegemoet aan de leeftijdsfase van de kinderen die dit boek lezen. Willen winnen is hartstikke logisch en geen groot probleem. Ongezellig is het soms wel, in ieder geval bij ons thuis.

Katrijn Jacobs heeft met dit boek een heel aantrekkelijk prentenboek gemaakt. Voor de kinderen zijn de illustraties ontzettend grappig en herkenbaar. Monsters spreken ook erg aan, vooral als het lieve monsters zijn. Mees zal daar straks nog wat meer over zeggen. Voor ouders is dit ook een fijn boek. Het geeft wat lucht aan het drama dat verliezen heeft. Samen met je kind kun je er op deze manier goed over praten.

De grote winnaar – mening van Mees (6 jaar)

Ik vind De grote winnaar een heel goed boek voor mij. Ik vind spelletjes heel leuk, maar verliezen heel stom. Met mama heb ik dit boek al heel vaak gelezen, al mijn medailles liggen zelfs bij de foto! Ik lijk wel een beetje op Roki. Ik bedenk ook altijd heel veel spellen, net als mijn zus, maar dan zorg ik wel dat ik de spellen win. Roki is heel erg leuk getekend door Katrijn Jacobs, ik zou wel meer boeken van haar willen lezen.

De letters zijn wel een beetje lastig. Ik vind het altijd leuk om mee te lezen, omdat ik nu ook in groep 3 zit. Maar de letters zijn een kriebelig. Dan moet mama het maar voorlezen! Ik vind het heel slim hoe de oplossing is bedacht, maar verliezertje is ook een moeilijk spel. Dat heb ik al uitgeprobeerd. Ik was bang dat het boek een beetje eng zou zijn. Monsters klinken zo eng. Maar Roki is een superlief en vrolijk monster, nou ja meestal dan…als hij niet gaat staartslingeren.

Het leukst aan dit boek vind ik dat ik het heel erg herken. Dat is ook wel stom, want daardoor zegt mama heel vaak “Denk maar aan Roki”. Ik hou gewoon van winnen, dat verandert niet van dit boek. Wel kan ik er soms later wel om lachen. Ik denk dat iedereen dit boek moet lezen, omdat de tekeningen supermooi zijn.

Clavis spelletjes prentenboek monsters

Specificaties De grote winnaar

Auteur: Katrijn Jacobs | Uitgever: Clavis | serie: Monstermanieren | december 2023 | 32 pagina’s | 9789044851175 | meer informatie bij je lokale boekhandel, website van de uitgever of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.