De Hapsnurkers in de puree – een absurd verhaal

Sommige boeken zijn gewoon leuk van gekkigheid. ‘De Hapsnurkers in de puree’ is duidelijk een boek uit deze categorie! Een paar woorden om dit boek te omschrijven: gek, maf, bijzonder en absurd. Maak kennis met de buitengewoon bijzondere familie Hapsnurk!

De Hapsnurkers in de puree

De mafste familie die er bestaat: de Hapsnurkers in de puree

Hier zijn ze dan. Meneer en mevrouw Hapsnurk. Ze vallen heus wel mee. Dat is te zeggen, een beetje. Of eigenlijk zijn ze gewoon verschrikkelijk. Ze trekken rond in een angstaanjagende caravan, eten stoofschotels van platgereden kraaien en eekhoorntjes en maken ruzie met iedereen. Maar Sunny, hun min of meer zoon, is echt leuk! die hebben ze ooit gestolen van een waslijn, toen hij nog een baby was. Daar heeft hij zijn flaporen aan overgehouden, want daar hing hij aan te bungelen. Dat stugge ontplofhaar heeft hij helemaal van zichzelf. En zijn liefde voor ezels en olifanten ook. Sunny’s voornaamste bezigheid is de Hapsnurkers uit de problemen te houden. En dat is nog een heel karwei, want de Hapsnurkers komen regelmatig in de puree.

Het meest absurde boek dat ik ooit heb gelezen

Oké, laat ik eerlijk zijn…. De Hapsnurkers in de puree is het meest absurde boek dat ik ooit heb gelezen. En dat is juist een compliment! Want dit boek hangt aaneen van heerlijke gekkigheid. Ken je die mensen die graag iets willen vertellen, maar in elk detail vervallen en er dan weer een heel nieuw verhaal van maken? Zoiets is dit boek eigenlijk. Want het verhaal zelf zou eigenlijk ook in veel minder pagina’s verteld kunnen worden. Maar door steeds de grappige details te benoemen, de ruzies uit te werken en allerlei zijpaden te kiezen, maakt Philip Ardagh, de schrijver van dit boek, het tot een lekker maf boek. De personages zijn gek, de belevenissen onwaarschijnlijk en de ontknoping onverwacht. En daarom vind ik het juist zo’n leuk boek. En ik denk heel veel kinderen zeker weten ook!

Met illustraties van Axel Scheffler

Als je dit boek voor het eerst in handen hebt, zul je vast zien dat de illustraties heel herkenbaar zijn. Deze zijn namelijk gemaakt door Axel Scheffler, die bijvoorbeeld ook de bekende boeken van de Gruffalo en ‘Het lievelingsboek van Simon Snoek‘. Deze illustraties zijn echt een verrijking voor het verhaal, en ik vind ze echt heel leuk. Elke keer blader ik stiekem even verder om te kijken wat de volgende illustratie gaat worden. Sowieso is de hele opmaak van ‘De Hapsnurkers in de puree’ een lust voor het oog.

De belangrijke woorden zijn dikgedrukt in De Hapsnurkers in de puree, sommige zijn zelfs een stuk groter. En het boek zit helemaal onder de vlekken, waardoor het zo bij de Hapsnurkers thuis in de caravan zou hebben kunnen gelegen.
De vertaling is subliem gedaan door Tosca Menten (natuurlijk superbekend van Dummie de Mummie). Ik heb ooit het geluk gehad dat Tosca Menten op bezoek is geweest in mijn klas. We hebben toen echt aan één stuk door gelachen. En dat kun je bij dit boek ook verwachten! Het lijkt me dat dit best een pittig boek is geweest om te vertalen, omdat er veel gekke woorden en vreemde grappen in voorkomen, maar het is haar perfect gelukt om een uniek boek mee af te leveren!

Dit boek De Hapsnurkers in de puree is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Goed zelf te lezen, maar ook geweldig om voor te lezen, zeker als je je inleeft in de personages en wat nadruk legt op de dikgedrukte woorden. En goed nieuws…. er gaat ook nog een tweede deel komen van de Hapsnurkers! Ik ben heel benieuwd naar wat deze gekke familie dan weer gaat meemaken…

Specificaties ‘De Hapsnurkers in de puree’

Auteur: Philip Ardagh | Vertaling: Tosca Menten | Illustraties: Axel Scheffler | Uitgeverij: Volt | 9789021464459 | 16 september 2022 | 272 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

16 reacties

  1. Ik zou dit boek heel graag winnen voor onze schoolbib. Boeken waarbij kinderen luidop moeten lachen zijn toch nog altijd het leukstom voor te lezen!

  2. Het lijkt me fantastisch om met dit boek een ‘absurde leesbevorderingsles’ te geven op de scholen waar ik werk! Ik denk ook dat ik het prima kan inzetten tijdens de leesclubs, door de recensie ben ik zó nieuwsgierig geworden dat ik er eerst heel graag zelf van wil gaan genieten! 🤞🍀

  3. Tosca Menten is te gek, die verstaat de kunst van hilariteit. Onze kinderen zijn fan, dus als zij het heeft vertaald zit het vast snor!

  4. Ik doe graag mee voor mijn dochter. Ondanks haar dyslexie echt een boekenworm. Ik denk dat ze dit boek dan ook erg leuk zou vinden

  5. Oh geweldig! Benieuwd naar dit absurde boek. Wij hebben zo’n oom die een verhaal begint en met tien anderen eindigt….

  6. Dit lijkt mij een heel mooi en grappig boek, deze zou ik graag willen geven en voorlezen aan mijn nichtje.

  7. Wat een bijzonder boek, lezen prikkelt de fantasie maar dit is wel heel erg bizsr, haha. Ik doe graag mee voor de kids. Zullen ze geweldig vinden

  8. Ik doe mee! Dit absurde boek maakt mij wel nieuwsgierig. Ik denk dat mijn zoon het ook wel grappig zal vinden. En anders gaat het met mij mee naar school.

  9. Klinkt als een boek waar ik mijn zoon blij mee kan maken. En de kinderen uit mijn klas zullen het ook wel erg leuk vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.