De heen-en-weerbrief, een liefdevol boek van Gerda Dendooven

Ik heb weer een pareltje uit kinderboekenland in mijn handen hoor! De heen-en-weerbrief van Gerda Dendooven heeft iets unieks wat dit boek heel tof maakt. Tegelijk is het een verhaal over liefde, vriendschap, verwachtingen en gemis. Voeg daar interessante illustraties aan toe en daar is dit pareltje. Een boek wat nooit uit is!

de heen-en-weer brief

De heen-en-weerbrief

Hartverwarmend boek is ‘De heen-en-weerbrief’, over gemis en vriendschap.

Een jongen schrijft een brief aan een meisje. Hij mist haar en wacht vol ongeduld op een antwoord. Maar de brief waait weg en komt in allerlei handen terecht. Die van een man met een koffer, een politieagente, een vluchteling, een kind… En uiteindelijk in de bek van een hond, die de brief aflevert.
Maar hier stopt het verhaal nog niet. Want het meisje schrijft ook een brief, die de andere richting uit gaat. De laatste pagina wordt de eerste. Je leest dus verder van achter naar voor!

dag krullenbol
gaat het goed met jou?

Heen-en-weer

Ik behoor nog tot het gezelschap der penvrienden. Althans, hoorde. Tegenwoordig stuur ik nog wel af en toe post of kaartjes, maar van penvrienden is geen sprake meer. Als kind had ik een Frans en Belgisch meisje als penvriendinnen. Maar ook een aantal in Nederland. Ooit ontmoet op vakantie of met kamp. De manier om vroegah contact te onderhouden was door te pennen. Ik weet dan ook nog goed de spanning van het wachten maar ook van het verzenden! De heen-en-weerbrief weet dit inmiddels nostalgische gevoel goed te vangen.

Ik weet niet of het tegenwoordig echt nog gebeurd. Maar het is wel leuk dat het nu in De heen-en-weerbrief weer aan bod komt. Een penrelatie leent zich namelijk tot meerdere gevoelens. De spanning van het wachten maar ook versturen. De verwondering van welke weg een brief aflegt. Ook twijfel, komt het wel aan? En krijg ik wat terug? En dan is er nog de toewijding van het volhouden en beantwoorden.

Gerda Dendooven

Gerda Dendooven (1962) is een Belgische kunstenares. Dendooven volgde na haar middelbare school de opleiding Vrije Grafiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. Daarna heeft ze een lange tijd kinderkunstateliers begeleid in musea. En vanaf 1992 geeft ze les Illustratie in Gent. Daarnaast illustreert en schrijft ze kinder-, jeugdboeken en theaterstukken. Ze werkt voor verschillende uitgeverijen en tijdschriften. In 2007 is ze benoemd tot Kinderconsul namens de Belgische Stichting Lezen. Gerda Dendooven heeft 2 dochters.

Dendooven heeft een stijl die heel herkenbaar is. Dit door sfeer, compositie, kleurharmonie en kleurvervreemding. Met verhoudingen en perspectief wordt geen rekening gehouden. In haar tekeningen staan de mensen centraal. Als er interieurs zijn, wordt deze enkel gesuggereerd door attributen. Ze maakt gebruik van archetypen en van humor. Voor elk boek zoekt ze de meest geëigende technieken en lijnvoering. Daarbij werkt ze het meest met grafietpotlood, waterverf of kleurstiften.

dag Beertje
ik denk elke dag aan jou

Geen einde

De heen-en-weerbrief begint met een man die een brief schrijft. Onderaan de pagina’s zie je in mooi ouderwets schoolschrift telkens een regel staan. Je leest de mijmeringen terwijl je de weg van de brief volgt. Er is heel veel te zien onderweg. Vervolgens eindig je bij de ontvanger, een vrouw die een brief leest. Is het boek dan uit? Nee! Want lees het boek weer terug en je volgt dezelfde, maar toch ook een hele andere weg terug! Het verhaal krijgt opeens een hele andere lading, een ander perspectief.

Dit is zo gaaf gedaan. Door het verhaal weer van achter naar voor te lezen, vallen hele andere dingen op. Teksten krijgen een nieuwe betekenis en illustraties komen anders tot leven. Er is zoveel te zien in de illustraties van Dendooven. Het is warm en lief maar tegelijk ook vervreemdend in compositie en kleur. Niet verontrustend maar wel op een interessante manier. Ik denk dat dit boek ‘De heen-en-weerbrief’ kinderen op een aangename manier prikkelt! En volwassenen trouwens ook.

Boekenkastpareltje

De heen-en-weerbrief is wat ons betreft een boekenkastpareltje. Mijn dochter vind het ook een prachtig boek. Zeker omdat het een verhaal bevat wat tegenwoordig minder gangbaar is. We leven in een digitaal tijdperk waar voornamelijk pakketjes actief zijn met de post. Tegelijk is ze net begonnen met leren lezen en schrijven, en fascineert het gegeven van een penvriend haar. De thema’s zijn mooi en belangrijk: vriendschap, liefde, verlangen, verwondering, twijfel en gemis.

De klassieke retro vibe is heel tof. Zowel in de brief zelf als in de opmaak. De teksten zijn geschreven als schoolschrift aan elkaar. Tegelijk gebeuren er soms vervreemdende dingen die misschien het stoffige weer wegblazen. Het is een boek om vaker te lezen, heen en weer, keer op keer!

Specificaties De heen-en-weerbrief

Auteur en illustrator: Gerda Dendooven | Vormgeving: Dooreman | Uitgever: Querido | Oktober 2021 | 9789045127040 | 48 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.