De Ickabog, een sprookje van J.K. Rowling

J.K. Rowling heeft menig blik verruimd met haar Harry universe. Gevolgd door de Fantastic Beast in dezelfde wereld. Ook schrijft ze onder een pseudoniem van Robert Galbraith misdaad boeken. Het afgelopen jaar lag ze nogal onder vuur door bepaalde uitspraken van haar op Social media. Tel daarbij de coronacrisis op, en verhalen die al jaren verteld worden aan haar eigen kinderen voor het slapen gaan. En de Ickabog is geboren!

ickabog

De Ickabog

Het verhaal van De Ickabog wordt dus al vele jaren door Rowling zelf verteld aan haar kinderen. Als bedtijd verhaal. Ze was al eens begonnen om dit op papier te zetten, maar daar was het bij gebleven. Nu met de coronacrisis wilde Rowling wat magie in de wereld weer brengen in de huizen. Het boek is dan ook eerst online uitgekomen. Elke week weer een nieuw hoofdstuk. Daarbij mochten kinderen hun tekeningen insturen als wedstrijd. Het boek zou namelijk maar tijdelijk online staan, waarna het in druk zou gaan. Met de winnende tekeningen!

De Ickabog is inmiddels in druk met de winnende tekeningen. In het koninkrijk van Steenrijk is grote welvaart. Elke streek en stad staat bekend om z’n uitmuntende lekkernijen. De meest sublieme gebakjes uit Soesdijk. De smaakvolste kazen uit Karnhem. Of wat dacht je van de meest malse vleesjes uit Sudderveen. En vergeet de fenomenale wijnen uit Fustenburg niet! In Zomphoek is het leven soberder. De schapen zijn mager en in het moeras zou de verschrikkelijke Ickabog wonen…

Treed binnen

De Ickabog is een verzinsel, dat weet iedereen. En wie er in geloofd is een zot. Koning Fred met zijn blonde snor komt in een gespreid bedje terecht wat betreft heersen. Zijn voorouders hebben een welvarend land achter gelaten. In Soesdijk, de hoofdstad, woont al het personeel van de koning. We leren Roos en haar ouders kennen. Haar moeder is hoofdnaaister en haar vader is hoofdtimmerman. De buren zijn de familie Boender. Zoon Bert is haar vriend en zijn vader is opperbevelhebber van het leger en zijn moeder is hoofdbakster. Ze maakt godenzoenen zo lekker, dat bij iedereen de tranen in hun ogen springen van puur geluk als ze gaan eten.

Koning Fred is vriendelijk, ijdel en naïef. Hij heeft 2 vrienden; baron van Bulckhoven en baron ter Sluycks. Deze heren zijn niet vriendelijk, niet naïef en gebruiken de koning om hun eigen macht te vergroten. Als Roos de koning beledigd dat hij zelfzuchtig, ijdel en wreed is, blijft dat knagen. Op beklagdag komt er een herder die verteld dat zijn hond is opgevroten door de Ickabog in het moeras. Koning Fred ziet zijn kans schoon en wilt bewijzen dat hij dat alles niet is. Vanaf daar gaat het helemaal mis. Leugen na leugen, ellende op ellende en nog meer naars blijven opstapelen. Hoe gaat dit aflopen?

Leeservaring

Dit is misschien wel mijn meest moeilijke review tot nu toe. Ik ben namelijk heel erg in de war door dit boek, en wilde het zo graag goed vinden. Ik vond Harry Potter namelijk heerlijk. Ook vind ik de hele opzet geweldig. Het gratis online verschijnen, de tekenwedstrijd en de gehele opbrengst die gaat naar corona slachtoffers. Tegelijk ben ik gek op sprookjes, monsters en andere werelden. Ook geeft Rowling in het voorwoord aan dit dit echt haar kindje is waar haar kinderen enorm van genoten hebben. Ik deel dat gevoel niet en dat kan natuurlijk aan mij liggen. Een verhaal/boek is heel persoonlijk. Ik zal hieronder dan ook aangeven wat voor mij minder positief was en wat wel leuk was! Dan kan je zelf kiezen of dit verhaal van De Ickabog wel voor jou is.

ickabog

Positieve punten De Ickabog

De liefde en fantasie spat uit dit verhaal. Er is echt een geheel andere wereld bedacht, met gebruiken en gewoontes en dat is leuk. De verhoudingen tussen mannen en vrouwen is ook prima. Er zijn sterke en leuke mannelijke karakters, en sluwe naarlingen. Dit geld ook voor vrouwen. Ik hou van die balans in verhalen. Al is de rolverdeling wel wat klassiek maar goed we hebben Roos als tegenhanger dan weer. De vormgeving is leuk, elk hoofdstuk begint met een mooie titel illustraties en eindigt ook met een mooi beeldmerk. De hoofdstukken zijn kort en daardoor is het een perfect voorleesboek. De twist op het einde had ik verwacht maar heeft toch een verrassend staartje wat het boek interessanter maakt. Daarover kan ik helaas niet teveel kwijt, ik geef geen spoilers. Maar hierover zou ik nog een stukje positieve tekst kwijt kunnen.

Negatieve punten

Ik kwam met moeite in en door het verhaal. De hoofdkarakters vind ik niet leuk en de boventoon is narigheid, list en bedrog. Ik hou niet van zulk soort verhalen. Kinderverhalen mogen best iets gruwelijks hebben, betutteling is nergens voor nodig. Ik ben dan ook gek op boeken zoals Coraline en De dief van altijd om die reden. Kinderen leren weerbaarheid door boeken, een veilige omgeving! Misschien is het de directheid van Rowling of de desinteresse in wat er gebeurd. Maar de nare dingen die zich afspelen vind ik teveel en onnodig. Vlak voor het slapen gaan geeft dit geen rust voor mijn dochter, roept het veel vragen en emoties op. Zonder dat er een positieve tegenhanger is in het verhaal. In combinatie met de hoofdlijn van list en bedrog is het gewoon een te negatieve sfeer voor mij. Ook mis ik humor of gewoon iets leuks zoals liefde.

Ik ben gewoon wat in de war door De Ickabog, de boodschap en hoe het bij me binnenkomt. En nog moet ik zoeken naar mijn woorden die bij mijn gevoelens passen na het lezen. Ik heb ook het gevoel dat er meer speelt dan het boek. Misschien heeft de lastige periode voor Rowling er wel mee te maken. Proberen ‘ze’ een positief image weer neer te zetten, en zit er nog wat frustratie in haar wat tussen de regels door barst. Ze hoeft wat mij betreft niet zo haar “best” te doen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan misschien. Ik kan me gelukkig geen voorstelling maken van hoe het is als je zo negatief in het nieuws komt te staan door een uitspraak die waarschijnlijk helemaal niet zo bedoelt is.

Een monster

Toch ben ik gek op monsters en monsterverhalen. Al zijn de monsters in het boek De Ickabog de mensen. Er zit een moraal in en dat is dat vriendelijk zou moeten overheersen. Dan komt alles goed. Een boodschap voor de wereld van Rowling? Of een schreeuw om de negativiteit los te laten? Een combinatie van beide waarschijnlijk. Ik hou trouwens ook niet van films die berusten op misverstand, na misverstand. Dat is echt persoonlijk want zulke films zijn vaak heel populair. Ik hoop dat ik met mijn review goed hebben kunnen laten zien wat de kern is van het boek, en wat mijn persoonlijke leeservaring is. Eerlijkheid zonder negativiteit en bewust zijn van het feit dat het niet mijn verhaal is, maar misschien wel het jouwe!

ickabog

Specificaties De Ickabog

Auteur: J.K. Rowling | Illustratries door de prijswinnaars van de wedstrijd | Kleine illustraties en omslag: Hodder & Stoughton | Logo met kroon en veren en paginagrote illustraties in het binnenwerk: J.K. Rowling | Vertaald door Wiebe Buddingh | Uitgever: De Harmonie | November 2020 | 9789463361170 | 304 pagina’s | Meer informatie vind je hier

ickabog
footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.