De ijsmist, een vierde deel van Krypto

Yes, het vierde deel van Krypto is er. Na een lange zoektocht naar wat mijn oudste dochter dan wèl wilde lezen kwamen we uit bij de dikkere stripboeken. Soms heten ze graphic novels maar daar vallen ook boeken onder met af en toe een plaatje. Geen echte strips dus en niet wat zij zocht. Krypto is een echte strip. Veel platen met en zonder tekst. De ijsmist is het vierde deel in deze serie.

Voorkant de ijsmist met SLV kader

De ijsmist

Orelia en Bern zijn op Fingals eiland, waar de supergeheime organisatie Krypto zich bevindt.
Waarom wil Krypto alle onderwaterwezens geheim houden? En hoe komt het toch dat de organisatie zo vertrouwd aanvoelt voor Orelia? Het lijkt erop dat Krypto niet de hele waarheid vertelt, en Orelia besluit om het eiland zelf te onderzoeken.
Maar de tijd dringt, vooral als blijkt dat de directeur van het aquarium naar hen onderweg is!

Bladspiegel 1/3 ulla de leider van Krypto

De Krypto-serie

Voordat je de ijsmist gaat lezen raad ik je aan om in de eerdere delen te beginnen. Ondanks dat ik het verhaal wel kon volgen merkte ik dat ik veel vragen had. Vragen die in de eerdere delen al duidelijk zijn geworden. Dit is de volgorde van de Krypto-serie;

Krypto serie 4 delen

Krypto gaat over Orelia. Haar moeder kan niet goed voor haar zorgen. Vandaar dat Orelia bij pleegouders woont in Saltvik. Zij hebben al een dochter, Sinne. Sinne woont op kamers  in de grote stad en is niet altijd thuis. Het huis van meneer en mevrouw Brik ligt aan de zee. En dan ziet Orelia daar ’s avonds iets vreemds in het water. Ze zoekt het op in haar lievelingsboek over cryptozoölogie; een boek over onbekende dieren en wezens. Orelia raakt al snel bevriende met buurman Bern. Hij is visser en verkoopt zijn vangst aan het restaurant van het Saltvik Aquarium.

Orelia in de ijsmist

Orelia verliest haar boek bijna aan Dalis. Ze redden vervolgens Dalis uit zee en brengen haar naar huis. Dit is Fingals eiland waar de organisatie Krypto zich bevindt. Ulla is hun leider, een oudere dame met een wandelstok. De organisatie Krypto heeft veel interesse in de zee. Ze bestuderen al honderden jaren de zee en weten meer over weer, wind en zeestromingen dan wie dan ook. Ze willen ook heel graag het boek van Orelia zien. Maar Orelia wil het niet geven, zelfs niet uitlenen. Ze heeft het van haar vader gekregen.

bladspiegel 2/3 ze willen het boek

Tijdens een kleine rondleiding door het dorp gaat ineens een alarm. In plaats van te schuilen waar Dalis hen heen loodst, verstopt Orelia zich snel aan boord van een boot.  Op deze boot stapte de leider Ulla vanwege het alarm. Orelia wil weten waarom. Midden op zee activeren ze de ijsmist generator. Zo ziet niemand wat ze doen. Probeert Krypto de zeemonsters te redden? Of te vangen? Wat verbergen ze hier in Krypto?

bladspiegel 3/3 de ijsmist om iets te verbergen

Een compleet verhaal

Zoals ik al eerder aangaf is de ijsmist op zich prima te lezen. Je hebt alleen het gevoel dat je midden in een boek begint. Onze dochter had de eerste drie delen op haar kamer dus die heb ik alsnog gelezen. Zo is het verhaal een stuk completer. In Op open zee gaat Orelia voor school op een soort stage. Haar pleegouders denken dat ze die stage in het aquarium van Statvik loopt. En dat is helemaal niet zo, Orelia is dan al in Krypto. Vandaar dat De ijsmist wat verwarrend begon voor mij.

Krypto – de ijsmist is een erg leuk boek voor kinderen vanaf 7 jaar en ouder die houden van strips of minder van lezen. Een beetje spannend en mysterieus. En een verhaal dat van deel naar deel doorloopt. Deel vijf, Dypfryst, is in Noorwegen inmiddels uit dus hopelijk kunnen we in Nederland straks ook verder lezen. Door met de vlakverdeling te spelen in elke pagina weet Hans steeds een andere sfeer neer te zetten. Het is soms of je een film aan het lezen bent, zo heeft hij erover nagedacht. Kortom een fijn leesbaar en spannend deel in de Krypto-serie.

Specificatie Kypto – de ijsmist

Auteur: Hans Jørgen Sandnes | Illustraties: Hans Jørgen Sandnes | Vertaling: Lammie Post-Oostenbrink | Uitgeverij: De Vier Windstreken | 9789051169614 | 2023 | 125 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.