De ijsreis van de ijsbeer – een prentenboek over klimaat

Als je de ijsreis van een ijsbeer bekijkt verwacht je een lieflijk boek over een ijsberenfamilie. De tekeningen zijn dat absoluut, maar dit boek is zoveel meer dan dat. Het is namelijk een heel toegankelijke manier om met jong en oud te spreken over de klimaatverandering. We volgen een ijsbeervrouwtje in haar winterslaap en na de geboorte van haar jongen. Er zijn dingen veranderd, want het klimaat verandert!

De ijsreis van de ijsbeer Martin Jenkins

De ijsreis van de ijsbeer

Vannacht heeft het gesneeuwd.
De eerste sneeuwval van het seizoen.

Reis met een ijsbeervrouwtje door een schitterend poollandschap. Er staat iets bijzonders te gebeuren… nog even en ze is niet meer alleen. Ontdek hoe de ijsbeer omgaat met de gevolgen van de klimaatverandering, en wat dit voor de toekomst kan betekenen.

Red de wereld

De uitgever van De ijsreis van de ijsbeer is Lemniscaat. Zij hebben een enorme verzameling prentenboeken over de natuur. Een heel aantal van deze boeken hebben ze ingedeeld in series, zoals dit boek bij Red de wereld hoort. Dit zijn boeken die door middel van prachtige prenten en aansprekende verhalen kinderen en volwassenen meenemen in de klimaatverandering. De boeken kenmerken zich daarnaast ook door een voor- of nawoord voor volwassenen, waarin je als (voor)lezer achtergrondinformatie krijgt en tips hoe dit onderwerp te bespreken met je kind(eren). Andere boeken uit deze serie zijn bijvoorbeeld Keizers van het ijs en Het giraffenseizoen*.

De ijsreis van de ijsbeer

De ijsreis van de ijsbeer werd door mijn kinderen enthousiast bekeken. Dat snap ik wel, want de illustraties van Lou Baker-Smith zijn prachtig! Het voelt bijna alsof je de kleine beertjes kan aanraken, superschattig. Maar eigenlijk is dit boek helemaal niet zo schattig, want wij als mensen zorgen ervoor dat het leven van deze dieren knap ingewikkeld wordt. Door de opwarming van de aarde en daardoor het smelten van het ijs zorgen we ervoor dat er minder ijsberen zullen leven.

Net als bij Keizers van het ijs is het voor mij even zoeken voor wie dit prentenboek het meest geschikt is. Eigenlijk heb ik daar geen antwoord op, want het is voor een heel breed publiek in te zetten! Het is mijns inziens geen boek om aan peuters of jongste kleuters, klassikaal, voor te lezen. Maar sommige jonge kinderen zullen het juist heel fascinerend vinden. Daarnaast maakt het ook veel uit hoe je het boek introduceert bij je kind en hoeft hij echt nog niet de diepere boodschap uit het boek te halen. Ik kan De ijsreis van de ijsbeer wel echt aanraden voor de midden- en bovenbouw, waarbij je de achtergrondinformatie goed kunt gebruiken.

Martin Jenkins

De auteur van De ijsreis van de ijsbeer is Martin Jenkins. Hij schreef meerdere geweldige boeken, waar wij ook bij StoerLeesVoer al van hebben genoten! Denk bijvoorbeeld aan Dierengereedschap en Dierenvermomming.

Martin Jenkins heeft gewerkt bij het Wereld Natuurfonds en de Verenigde Naties en is erg begaan met het klimaat, de natuur en met name dieren. Dit kun je terugzien in zijn boeken. Dit geldt overigens ook voor de vertaler van De ijsreis van de ijsbeer, Steven Blaas. Hij is vaste vertaler van Lemniscaat van boeken over de natuur. Zo heeft hij ook de volgende boeken vertaald:

Specificaties De ijsreis van de ijsbeer

Auteur: Martin Jenkins | Illustraties: Lou Baker-Smith | Vertaling: Steven Blaas | Uitgever: Lemniscaat | Serie: Red de wereld | december 2023 | 32 pagina’s | 9789047715764 | meer informatie bij je lokale boekhandel, de website van de uitgever of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.