De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen; een geweldig kerstverhaal

Kerstmis; the most wonderful time of the year! Gezellig bij elkaar, genieten van de sfeervol ingerichte huiskamers, lekker eten en cadeautjes onder de boom. Maar wat als je naam op de lijst met stoute kinderen staat? Ja die lijst die de kerstman 2x checkt voordat het kerstavond is. Stel je naam staat daarop; is het dan gedaan met de cadeautjes? Ben je gedoemd om altijd op die lijst te blijven staan? Duik snel met mij mee in het verhaal van De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen!

De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen
De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen

Introductie / proloog van De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen

De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen begint met een proloog; ofwel een uitleg van de lijst voor stoute kinderen. Hoe kom je nu op die stoute lijst te staan vragen heel veel kinderen zich af. Nou dat kan verschillende redenen hebben, van groot tot klein en van heel stout tot iets minder stout. De grote vraag is natuurlijk; hoe kom je er weer vanaf? Tijdens Kerstmis draait het gelukkig volgens de Kerstman niet alleen om het geven of krijgen van cadeautjes. Maar des te meer om het plezier en de warmte die het brengt. Wat een mooie kerstgedachte hé!

Dan de Kerstmisaurus; het wezen dat ook de titel van dit boek mag dragen. De Kerstmisaurus is een ijsblauwe dinosaurus die vele Kerstmissen geleden uit een ei kroop en in de ijsmijnen werd gevonden door de elfen van de Kerstman. Hij heeft leren vliegen door Willem Tuffer; een jongen die in hem geloofde. Hij vliegt nu trots voorop voor de rendieren als de Kerstman op zijn slee de cadeautjes gaat rondbrengen. Naar de kinderen die op de lijst van lieve kinderen staan, en niet naar de kinderen die op de stoute lijst staan..

De Kerstmisaurus gaat op een missie

Kerstmis dreigt in de soep te lopen. De balans tussen het aantal kinderen op de lieve lijst en het aantal kinderen op de stoute lijst is weg. De lijst met stoute kinderen is veel groter en dat is niet goed. Gelukkig is het nog geen kerstavond en kan het nog veranderen. Zeker als het aan de Kerstmisaurus ligt! Hij gaat ervoor zorgen dat de kinderen die op de stoute lijst staan, er voor kerstavond weer vanaf zijn. Iedereen verdient een tweede kans toch?

De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen; 6 verhalen

Het boek is een flinke pil als je het in je handen houdt en ik hou ervan. Hoe dikker hoe beter; het teken dat het een lang verhaal is waar ik vooral lang van kan genieten. De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen richt zich op 6 kinderen die op de stoute lijst staan. Deze kinderen hebben allemaal hun eigen redenen om op deze lijst te staan. Ronnie Halvezool is een pester, Stellig en Ultima Mekkerig zijn tot op het bot verwend en afschuwelijk en Juwelina Schitter wil altijd in de spotlight staan, ten koste van alles en iedereen.

Het verhaal dat mij bij is gebleven in De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen is het verhaal van Irry Tandstra. Een meisje dat een onwijs grote hekel heeft aan groente. Haar moeder is echter vegetariër en kookt de laatste tijd alleen maar groente. Irry krijgt het niet weg ’s avonds en verzint een oplossing. Eerst een trui met een grote zak en daarna haar rugzak als afleiding. Irry verstopt haar groente heel snel in haar trui of haar tas als haar ouders niet kijken. Wanneer haar ouders in de avond gaan slapen, sluipt Irry het huis uit en gaat de groenteprut dumpen op de plaatselijke vuilnisbelt achter haar huis.

Stout of toch niet?

Nu kan je denken; wat is hier nu stout aan? Nou het wegsluipen uit huis is natuurlijk al niet helemaal de bedoeling en daarnaast liegt Irry ook tegen haar moeder over dat ze het eten allemaal opeet. Kanttekening is wel dat Irry niet liegt omdat ze er zelf beter van wordt, maar omdat ze de gevoelens van haar moeder niet wil kwetsen. Dit maakt het in mijn ogen wel minder stout en laat dit verhaal vooral zien dat je insteek bij het doen van iets stouts niet altijd stout of slecht hoeft te zijn. Je kunt het beste met iemand voor hebben en diegene niet willen kwetsen, maar dit juist wel doen met het stoute ding wat je doet.

Wat een onwijs tof boek!

Over De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen kan ik niets anders dan vol lof zijn! Wat een onwijs tof boek is dit zeg. Ik ben een echte kerstliefhebber en dit verhaal sluit er zo mooi op aan. Het zit vol levenslessen voor kinderen, zoals geven is beter dan nemen. Heb elkaar lief, behandel anderen zoals je zelf ook behandelt wilt worden. In mijn ogen hele mooie boodschappen die mooi ‘verpakt’ zijn in kindvriendelijke verhalen.

De schrijfstijl springt er ook meteen uit; het leest zo heerlijk weg. De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen is daarnaast supergrappig en speelt echt in op de fantasie en belevingswereld van kinderen. Het feit dat het een kinderboek is en ik er als volwassene net zoveel van kan genieten zegt voor mij genoeg over de kracht van het boek. De woordgrappen, de grappige namen; wat een genot om dit boek te lezen.

Op visueel vlak is het ook echt een plaatje. De verschillende lettertypes die gebruikt worden, gedrukt in verschillende groottes, diktes, recht of schuin. De prachtige zwart/wit illustraties die echt tot de verbeelding spreken en ik de kleur erin totaal niet mis. De sneeuwsterren die om ieder paginanummer zijn gemaakt; dit boek is echt een feestje voor je ogen.

De Kerstmisaurus De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen
Een plaatje op visueel vlak

Tom Fletcher

Tom Fletcher is de schrijver van De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen. De naam zei mij persoonlijk (sorry Tom) niets. In het voorwoord wordt mij duidelijk dat Tom Fletcher geen onbekende naam is in de muziekwereld. Hij is namelijk de leadzanger en gitarist van de band McFly. Deze man is dus van beide markten thuis; muziek maken met zijn Engelse band en daarnaast ook nog eens een kinderboek schrijven.

Deel 1, 2 en 3 van de Kerstmisaurus

In 2018 brengt Tom deel 1 van de Kerstmisaurus uit waarin je kennis maakt met de Kerstmisaurus en zijn werk bij de Kerstman. In deel 2, genaamd De Kerstmisaurus en de Winterheks, moeten de Kerstmisaurus en Willem Tuffer samenwerken met de Winterheks om Kerstmis te redden. Willem Tuffer, het jongetje dat in de Kerstmisaurus geloofde en daardoor vrienden met hem werd, heeft een rol in ieder deel. Deel 3; ofwel De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen is daar een mooi vervolg op.

Ik heb deel 3 van deze reeks met heel veel plezier gelezen. Ik wist bij het vasthouden van dit boek in eerste instantie niet dat het ging om een deel 3 van een reeks. Maar dat gaf de titel van het eerste hoofdstuk wel weg; ‘Wat er eerder gebeurde in de Kerstmisaurus’. Met dit hoofdstuk duik je even terug in de tijd en krijg ik een soort samenvatting van waar de Kerstmisaurus vandaan komt en wat de lijst van lieve en stoute kinderen inhoudt.

Genieten

Ik heb de andere delen niet gelezen en dat heeft er in mijn ogen juist voor gezorgd dat ik met een frisse blik heb gekeken en vooral genoten van dit boek. Het verhaal is voor mij compleet nieuw en vormen er zich geen verbanden in mijn hoofd. Ik kan lezen zonder na te denken en dat klinkt misschien veel minder positief dan ik het bedoel. Ik kan oprecht genieten van een verhaal waarin ik me helemaal kan verliezen zonder de verbanden, relaties en andere dingen te zien en te plaatsen in mijn hoofd.

Het perfecte boek voor de kerstliefhebber

De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen is in mijn ogen het perfecte boek voor de (jonge) kerstliefhebber. Je krijgt een boek vol kerstspirit, humor, fantasie, visuele prikkels en het heerlijke gevoel van een goede afloop. Voor zowel kinderen als volwassenen een aanrader!

Specificaties De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen

Auteur: Tom Fletcher | Vertaald door: Lidwien Biekmann | Uitgeverij: Billy Bones | Omslagontwerp en illustraties: Shane Devries | 9789030508199 | Oktober 2021 | 413 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

knuffel De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen
De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen
Footer5 De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen

Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.