De kinderen van villa Emma – een aangrijpend oorlogsverhaal 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in het Italiaanse dorp Nonantola een grote groep Joodse kinderen ondergebracht. In villa Emma probeerden zij de oorlog te overleven, met hulp van een aantal dappere mensen. Dit boek vertelt het waargebeurde verhaal van de kinderen van Villa Emma. Een schrijnend, maar ook hoopgevend boek van de Italiaanse auteur Ivan Sciapeconi. 

De kinderen van Villa Emma

Hoofdpersoon Natan

De hoofdpersoon van het boek is Natan. Hij woont in het Berlijnse Charlottenburg met zijn ouders en broer Sami. Natan is een serieuze jongen, die ‘al kon rennen voordat hij lie’. Zijn vader is een hele humoristische man, die altijd grappen vertelt. De moeder van Natan kan nogal mopperen, maar gelukkig is de lichtzinnigheid van zijn vader er altijd. 

Blij zijn dat is de les die zijn vader hem altijd meegeeft. Maar het begin van de oorlog maakt zijn vader somber. De Duitse soldaten noemt Natan de zwarthemden. En op een winterse avond wordt zijn vader met bruut geweld door hen meegenomen. 

Ik heb geschreeuwd. Maar er gebeurde niets. Ik schreeuwde opnieuw en ben de hele tijd blijven doorschreeuwen. Ik schreeuw nog steeds, in mijn slaap, vooral als het buiten sneeuwt. Er waren die nacht geen engelen rondom mijn huis. Niet in Berlijn, en niet ergens anders. Alleen maar dichte ramen.

Natan

Natan, Sami en zijn moeder duiken onder. En dan is er mevrouw Freier die Natan komt ophalen. Met de trein vertrekt hij met vele andere joodse kinderen via Oostenrijk en Slovenië naar Italië, naar Villa Emma. Een angstige reis naar een onzekere toekomst. Hij hoopt zijn familie terug te zien in hun beloofde land Israël. 

De kinderen van Villa Emma

De reis naar Villa Emma

Gelukkig zijn er dappere mensen die de kinderen begeleiden. Waaronder Josko, Helena, Schoky en Boris. Namen die Natan nooit meer zal vergeten. De kinderen komen na een vermoeiende reis aan in de verlaten Villa Emma. Na de eerste terughoudendheid worden ze door de inwoners van Nonantola geholpen. Met onder andere eten, zorg en aandacht. Ze brengen wat de kinderen nodig hebben. De priester, de dokter, de boeren en ook vele andere inwoners staan voor ze klaar. 

Maar Natan heeft zich teruggetrokken in zichzelf. Hij wil liever niet praten en mist zijn familie enorm. We lezen zijn gedachten en voelen zijn emoties. Hij observeert, onthoudt en herinnert. Natan wil sterk zijn. Dus hij rent door en door, waar hij zo goed in is. Maar steeds blijft er de angst dat ze ontdekt of verraden worden. En de oorlog komt steeds dichterbij.

veilig

Een aangrijpend oorlogsverhaal

Het verhaal van de kinderen van Villa Emma is enorm aangrijpend. Door echt in de gedachten te duiken van deze ene jongen, voel je de eenzaamheid. Onvoorstelbaar droevig hoe families van elkaar gescheiden werden. Ouders die hun kinderen meegeven aan vreemden, in de hoop dat ze een toekomst mogen hebben.

Maar het mooie aan het verhaal is natuurlijk ook de onbaatzuchtigheid van de helpers. Degenen die hun leven op het spel zetten. Zoals de priester Don Arrigo uitlegt op de vraag van Natan waarom ze dit doen: het zou ook ons verhaal kunnen zijn. En als je het verhaal hoort, dan kun je niet anders dan helpen.

Want we hebben elkaar leren kennen, dat is het. Het maakt niet uit of je Joods bent of niet Joods. Leren kennen, elkaar kennen, elkaar redden. Jullie, wij, allemaal samen.

Don Arrigo
brief moeder
Briefwisseling tussen Natan en zijn moeder

De kinderen van Villa Emma – moed en veerkracht

Wat bijzonder dat de auteur dit verhaal heeft verteld. Gebaseerd op getuigenissen, documentatie en de informatie van stichting Villa Emma. Hij heeft de diepste emotionele beleving van deze kinderen weten te omschrijven. Dat maakt het best wel een heftig verhaal om te lezen, maar ook heel verrijkend. Zeker omdat er in het boek veel mooie zinnen en gedachten staan die je wilt onthouden. Hoe we zouden moeten samenleven en genieten van het leven. Zoals de oom van Natan die hem vele wijze levenslessen meegeeft:

We hinken op één been, hervinden ons evenwicht en gaan dan weer voorzichtig vooruit. In de boeken zoek ik naar een betere manier om op aarde te wonen. Vooral als het buiten hard waait en de wind ons omver dreigt te werpen.

Oom Hermann

Specificaties De kinderen van Villa Emma

Auteur: Ivan Sciapeconi | Vertaling: Irene Goes | Omslagontwerp: Studio Marlies Visser | Uitgeverij Xander | 9789401617741 | juli 2022 | 240 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

De kinderen van Villa Emma
footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.