De knaap de knecht de meid de moord – een boek uit de middeleeuwen

‘De knaap de knecht de meid de moord’ is een spannend boek. Het begint met een brief waar je aan het begin nog niet veel van begrijpt, na de brief komt er wel meteen actie en blijft het boek spannend tot het eind. Als je begint met lezen in dit boek dan wil je het het liefste in 1 keer uitlezen en weten hoe het afloopt, dat komt doordat het hele boek spannend blijft. Een recensie door Jill, 12 jaar oud.

Snel spannend

Hoog in de heuvellanden wordt een kasteel en het omliggende dorp bij de start van de winter volledig afgesloten van de buitenwereld: door het gure winterweer kan niemand er meer in of uit. Maar ondertussen wordt de streek getroffen door wel zeven geheimzinnige verdwijningen en moorden. Dat niet alleen het jaar maar ook de eeuw op zijn einde loopt, komt de sfeer in het dorp niet bepaald ten goede. Vele dorpelingen zijn er immers van overtuigd dat het einde van de wereld nabij is…

Vader Vergilius, vicaris en rechterhand van de Bisschop van Vasteland, werd vlak voor het ondersneeuwen van de bergpas naar het kasteel gestuurd om de zaak te onderzoeken. Servaas, Cas en Fran zijn drie kinderen die op het kasteel wonen. De knaap de knecht de meid en de moord, Zij raken eerder toevallig bij de hele zaak betrokken, maar worden door Vader Vergilius ingeschakeld als zijn ogen en oren in het kasteel. Ze proberen de zaak mee op te lossen, maar wordt die rol hen wel door iedereen in dank afgenomen?

deel 2 1299

Inhoud

‘De knaap de knecht de meid de moord’ begint bij een meisje genaamd Fran, ze is twaalf jaar oud en ze is naar een klooster gestuurd door haar vader. Fran zelf wil daar weg, maar het is winter en koud. Fran wil niet langer wachten met het klooster verlaten, daarom ontsnapt ze zo snel mogelijk. Terwijl ze weg loopt van het klooster vriest het waardoor ze niet ver komt. Tot ze wordt gevonden door een priester, hij neemt haar mee naar het kasteel waar hij toch al naartoe wilde gaan. Fran is nog maar net op het kasteel als de hond van de graaf sterft aan voedselvergiftiging nadat hij van het bord van de zoon van de graaf, Leander, heeft gegeten. Vanaf dan stapelen de gebeurtenissen zich op en raakt Fran betrokken in het oplossen van de mysteries.

1299-1300

Het verhaal, echt de meid de moord’ speelt zich af in de late middeleeuwen, in de jaarovergang van 1299 en 1300. De gebruiken, het geloof, de kleding, de omgeving en de beroepen zijn hetzelfde als in die tijd waardoor het verhaal realistischer wordt en je het beter begrijpt

Hoofdpersonen in De knaap de knecht de meid de moord

Er zijn drie personen waar het verhaal in ‘De knaap de knecht de meid de moord’ over gaat;

Fran, het meisje dat uit het klooster ontsnapte en naar het kasteel werd gebracht, ze helpt met het zorgen voor de zoon van de kasteelheer. Op het kasteel leert ze Servaes en Cas kennen.

Servaes is de ik-persoon. Hij was eerst schildknaap, maar daar was hij niet geschikt voor. Daarom mag hij het hulpje van de priester zijn.

Cas is de nieuwsgierige keukenknecht van het kasteel. Tijdens een maaltijd merkt hij op dat het eten vergiftigd is. Omdat hij meer wilt weten over wat er gebeurd is luistert hij het gesprek van de priester af en probeert hij met Fran en Servaes te helpen om de moordpoging op de zoon van de graaf op te lossen.

Auteur

Mark Tijsmans (1969, Merksem) is de schrijver van De knaap de knecht de meid de moord. Hij is ook acteur, zanger en auteur, en was onder meer wrapper voor Ketnet, had een belangrijke rol in de musicals ‘Peter Pan’ en ‘Footloose’ en speelde mee in Thuis en Flikken.
In 1996 debuteerde hij met ‘Het geheim van te veel torens‘ en ook de reeks rond Wiet Waterlanders is razend populair. Hij won onder meer de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen en werd enkele keren genomineerd voor de Boekenleeuw. De familiemusical van zijn boek ‘De ridders van de ronde keukentafel’ ging in oktober 2017 in première.

Specificaties De knaap de knecht de meid de moord

De knaap de knecht de meid de moord

Auteur: Mark Tijsmans | Uitgeverij Pelckmans | 9789463833189  | maart 2021 | 332 pagina’s | Meer informatie vind je hier of bij de lokale boekhandel

Footer5
Delen is enorm lief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.