De koers; een thriller binnen de wielersport

Een thriller binnen de wielersport; ik hoor je meteen denken. Hoe zit dat? De wielersport is bij iedereen denk ik wel bekend, van tv door grote rondes die daarop uitgezonden worden. Maar de wielersport is zoveel meer dan alleen de sport zelf. Meer dan het trainen en wedstrijden rijden, het koersen. Er heersen allerlei emoties, complotten en dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. De koers neemt je mee in de wielerwereld zoals je deze nog niet kent.

hoofd kader De koers; een thriller binnen de wielersport

De koers

‘De beloftevolle wielrenner Peter Houben sterft na een fatale valpartij in een Belgische ronde. Een jammerlijk ongeluk, denkt iedereen. Ook Goedele Martens, zijn weduwe, die op de begrafenis kennismaakt met de harteloosheid van het wielermilieu. Tot een ex-coureur, die zelf in een rolstoel is beland na een val, haar de vertraagde beelden van Peters dodelijke smak bezorgt. Haar wereld staat stil wanneer ook zij de opzettelijke duw ziet.’

Met deze woorden op de backflap van De koers is mijn aandacht zeker getrokken. Het wielrenwereldje heeft een speciaal plekje in mijn (niet zo gevarieerde) sporthart. Mijn opa was en mijn vader is een groot wielerfan. Ik kan wel zeggen dat ik de liefde voor het kijken naar de wielersport van hen heb overgekregen. Ik vind de sport zelf er geweldig uitzien, al zul je mij nooit op een wielrenfiets zien. De banden zijn mij iets te dun en dat zadel..

Naar de eindstreep

De koers begint met een hoofdstuk waarin ik midden met mijn neus in de boter val. De sprint naar de eindstreep is in volle gang. Het is een nek aan nek race.. Dit is de wielersport die ik graag zie; spanning en sensatie ten top.

helm

Na deze zinderende eindsprint ga ik naar het volgende hoofdstuk en leer ik Goedele kennen, de weduwe van Peter Houben. Hij is een startende prof renner. Hij heeft tot nu toe vooral gereden bij de geloften. Dat zijn de renners die de amateurs aan het ontgroeien zijn en richting de profs gaan. De weg is niet makkelijk; de echte prof wedstrijden zijn toch wel wat harder en heftiger dan verwacht. Rondes van meerdere dagen zijn sowieso van een heel ander kaliber dan de eendagsrondes.

Het blijkt dat Peter is verongelukt tijdens een val in een ronde. Goedele is even helemaal van de kaart, maar gelukkig helpt haar moeder haar weer een beetje op de been. Langzaam als het verhaal zich vordert leer ik Peter wat beter kennen door situaties die verteld worden met een terugwerkende kracht uit het verleden. De koers start immers qua verhaal als Peter al is overleden.

De koers

Ongeval of toch niet ?

Ineens is daar een e-mail van ene Danny van Toren. Een ex renner die een noodlottig ongeval heeft gekregen, net zoals Peter. Het verschil is alleen dat Danny het kan navertellen, zij het wel als een gehandicapte man in een rolstoel. Zijn leven is verwoest maar gelukkig is hij er nog, in tegenstelling tot Peter. Goedele twijfelt; wel of niet contact zoeken met deze Danny en zijn verhaal aanhoren? De beelden liegen er niet om.. zou het dan toch geen ongeval zijn geweest?

De koers

Goedele kiest er toch voor om Danny te ontmoeten, al is het alleen maar om zijn verhaal aan te horen. De beelden bekijken ze nog een keer samen en vertelt hij zijn verhaal. Hoe hij ten val is gekomen en wat hij ziet in de beelden die hij ook gedeeld heeft met Goedele. Goedele besluit toch hier iets mee te doen, ze wil Peter eren en strijden voor rechtvaardigheid. De weg naar rechtvaardigheid is er echter eentje met flink wat hobbels. Mensen waarschuwen haar voor de weg die ze op het punt staat te bewandelen, maar Goedele is niet bang. Tuurlijk zullen mensen haar niet met open armen ontvangen als zij deze beschuldiging met de rest van de wereld deelt, maar wat ze allemaal op haar pad tegenkomt is niet mals..

De koers; spanning maar vooral complotten

De koers is een verhaal vol complotten en duistere samenwerkingen. Tussen wie en waarom ga ik natuurlijk niet zeggen, maar je kunt je voorstellen dat niet iedereen zit te wachten op haar beschuldiging richting het peloton en de staf en directie. Deze vrouw is op oorlogspad en wil de waarheid boven tafel en daarmee staat ze lijnrecht tegenover de wielerwereld. Het peloton gaat voor elkaar door het vuur en vooral de renners die samen in een team zitten. Samen zijn zij een eenheid, een ploeg die voor elkaar garant staan. Daar kom je als einzelgänger niet zomaar tussen. Maar wat als het net zich gaat sluiten om bepaalde personen? En wat als er toch mensen zijn die de waarheid willen delen?

Bekende namen in De koers

Wanneer ik De koers lees, bevind ik me helemaal in de wielerwereld. Louis van Dievel neemt mij echt mee in het verhaal. De beschrijvingen van de etappes die gereden worden, het lijkt net of ik er met mijn neus bovenop zit. Daarnaast vind ik het erg mooi om te lezen dat er een aantal namen zijn die in het boek voorkomen die ook in de realiteit van de wielerwereld bestaan. Zoals de namen Greipel en Boonen. Dit zijn echte grote namen in de wielerwereld! Maar zo ook de naam Quick Step, een ploeg die ook echt bestaat. Mooi als stukjes van de realiteit terug mogen komen in een verhaal zoals deze.

eindsprint

Het verhaal leest ook echt fijn weg. Soms her en der een sprong qua tijd of verhaallijnen, maar over het algemeen vergezel ik Goedele op haar zoektocht naar antwoorden. Duidelijke taal, makkelijk leesbaar op een paar Belgische woordjes na die even een extra keer lezen vergden. De Belgische taal blijf ik leuk vinden en stoort het helemaal niet dat er soms woorden tussen zitten die wij in Nederland totaal anders verwoorden. Het leest er niet minder fijn om!

Het einde..

Het einde heeft mij verrast. De uitkomst van de zoektocht van Goedele had ik me anders voorgesteld. Niets is hierin goed of fout, maar had ik het persoonlijk liever anders gezien. Wat ik zelf wat grappig vond is dat ik Peter en Goedele als een wat ouder stel had voorgesteld. Nergens in het verhaal komen hun leeftijden of iets naar voren, maar ik denk door een combinatie van de namen en de sfeer en beschrijvingen in het verhaal had ik hen beide wat verder in hun levens ingeschat qua leeftijd. Maar niets is minder waar; Goedele en Peter blijken nog jong te zijn. Zou dit misschien de reden zijn voor de afloop van het verhaal zoals deze is geschreven? Ergens denk ik van wel..

Lees ook Anna van der Breggen en The wolfpack is back

Specificaties De koers

Auteur: Louis van Dievel | Uitgever: Pelckmans Uitgevers | Omslagontwerp: Studio Rubio | 2022 | 208 pagina’s | 9789464019186 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.