De Labyrintrenner, een start van The Maze Runner boekenserie

Yes, ik mag weer deze heerlijke wereld van James Dashner betreden. De Labyrintrenner is zo’n boek waarvan ik had gewild het geschreven te hebben. Ik hou echt van The Maze Runner serie, heb het meermaals gelezen in het Engels, de films gezien en nu mag ik weer in deze dystopische wereld duiken. Ditmaal wel anders, voor het eerst in het Nederlands namelijk. Ik neem jullie graag mee in mijn spoilervrije recensie over dit eerste deel, de andere boeken uit de serie en de films.

De Labyrintrenner the maze runner 1 james dashner boekenserie boeken voorkant cover kader omslag

De Labyrintrenner samenvatting

Nadat zijn geheugen is gewist, wordt Thomas wakker in een grote open ruimte met gigantische muren eromheen. De jongens die er al wonen hebben geen idee wat ze er doen of waar ze vandaan komen. Als Thomas beseft dat ze gevangen zitten in een labyrint, sluit hij zich aan bij de Renners. Overdag proberen de Renners een uitgang te vinden. Maar ’s nachts is het levensgevaarlijk buiten de muren en wacht onherroepelijk de dood. Thomas zet alles op het spel om uit het labyrint te ontsnappen, en om het ijzingwekkende geheim dat schuil gaat achter hun lot te ontrafelen.

Auter James Dashner (1972) werd geboren in Georgia en woont in de Rocky Mountains. Hij begon als jongetje al met schrijven. Hij werkte in de financiële wereld maar is nu, zeer succesvol, fulltime auteur. Van De labyrintrenner zijn wereldwijd miljoen exemplaren verkocht. En ook zijn de boeken verfilmd.

Alle boeken De Labyrintrenner serie

De Labyrintrenner boekenserie heeft meerdere boeken. Begonnen als trilogie maar inmiddels zijn er meer boeken uit die meer uitleg geven van The Maze Runner wereld. Hieronder alle boeken van De Labyrintrenner serie op volgorde van uitkomst:

 1. De labyrintrenner – The Maze Runner* (2009)
 2. De schroeiproeven – The Scorch Trials (2010)
 3. De doodskuur – The Death Cure (2011)
 4. De moordopdracht – The Kill Order (2012)
 5. De labyrintrenner files – The Maze Runner Files (2013)
 6. De viruscode – The Fever Code (2016)
 7. Crank Palace* (2020 niet vertaald)
 8. The Maze Cutter* (2022 niet vertaald)
 9. The Godhead Complex* (2022 niet vertaald)

En op volgorde van verhaal, chronologisch:

 1. De moordopdracht – The Kill Order (2012)
 2. De viruscode – The Fever Code (2016)
 3. De labyrintrenner – The Maze Runner (2009)
 4. De schroeiproeven – The Scorch Trials (2010)
 5. De doodskuur – The Death Cure (2011)
 6. Crank Palace (2020 niet vertaald)
 7. De labyrintrenner files – The Maze Runner Files (2013)
 8. The Maze Cutter (2022 niet vertaald)
 9. The Godhead Complex* (2022 niet vertaald)

De labyrintrenner files – The Maze Runner Files (2013) is een verzameling korte verhalen die extra inzicht geven in bepaalde zaken. Zo lees je mee met het eerste gesprek tussen Thomas en Teresa, krijg je meer te lezen over Minho’s phase 3 trial enzovoort. De tijdlijn is verdeeld over alle boeken, daarom staat deze op plek 8. Crank Palace vindt plaats tijdens The Death Cure en laat meer zien over Newt.

Spin-off The Maze Runner

Ook voor mij nieuw, maar in 2022 is er een spin-off gekomen van The Maze Runner boekenserie! The Maze Cutter (2022) is een eerste boek van een verse trilogie. Het verhaal draait om de afstammelingen van de Gladers / de Laarders 70 jaar na de gebeurtenissen in The Death Cure. The Godhead Complex is deel 2.

De Labyrintrenner the maze runner 1 james dashner boekenserie boeken voorkant cover omslag the kill order the scorch trials the fever code the death cure

Verfilming De Labyrintrenner

Ik ben in deze wereld gekomen dankzij de eerste film. Ik weet niet meer precies via waar maar ik zat thuis en viel iets na het begin in deze film. Thomas en Teresa zaten samen op een bankje in The Glade. Om hen heen was niks dan betonnen muren en mysterie. De film had me meteen in z’n greep en vond het echt grandioos goed. Tot… ik het boek begon te lezen. Wow, dit verhaal was zoveel beter nog. Doordat de basis zo sterk is, blijft de eerste film zeker ook staan. Maar het verbleekt wel echt bij hoe goed en meer gelaagd de boeken zijn. Ik ga niet tot op de minuut vergelijken maar bespreek enkele grote verschillen.

Verschillen boek versus film De Labyrintrenner

 • In De Labyrintrenner kunnen Thomas en Teresa telepathisch communiceren. Dit onderdeel is helemaal weggelaten in de film. En dat onderdeel is wel echt cruciaal voor heel veel dingen.
 • De verhaallijn van de andere films is helemaal door elkaar gegooid waardoor de kracht van het verhaal echt afgezwakt wordt.
 • Teresa heeft een wat dubieuze rol (wie niet in de boeken) maar in de films is dit naar mijn mening ook echt te ver opgeblazen zodat het alle kracht en nut verliest wat het in de boeken heeft
 • Verder is er heel veel aangepast, veranderd in het verhaal en karakters

Dankzij de eerste film ben ik in deze heerlijke wereld van De Labyrintrenner getrokken maar na de boeken ben ik ook weer snel vertrokken. De andere delen heb ik wel gezien, maar ik kon hier geen vermaak in vinden. Soms lukt dat wel, verfilmingen zijn nou eenmaal anders. Maar de basis van alle laagjes, intriges en karakterontwikkelingen is zo stom vertaald naar het witte doek. Voor mij heeft dat totaal niet dezelfde spanning, sfeer en vibe waar ik bij de boeken zo ingezogen wordt.

The Maze Runner boekenserie

Echt ademloos heb ik het eerste boek gelezen. Wat een begin van een verhaal, een van de beste ooit. Ik werd zo van mij sokken geblazen door het mysterie, de eigenheid, de spanning en intriges. Het tweede boek is ook zo grandioos goed. De hitte van The Scorch Trials zinderde tot ver buiten de pagina’s. Deel 3 gaf me niet helemaal wat ik wilde. Door de boeken heen leef je zo mee met Thomas en Co dat ik wel op bepaalde antwoorden had gehoopt, maar die kwamen naar mijn mening niet echt. Het derde deel vond ik soms ook wat slordig met foutjes. Toch was desondanks dit deel ook weer spannend. En toen was het over…

Maar niet voor lang, prequels verschenen en novelles. En die gaven mij wel weer de antwoorden en voldoening die ik niet had na The Death Cure. Deze dystopische boekenserie is een van mijn favoriete series. Ik ben van de karakters gaan houden en ben blij dat ik nu weer voor StoerLeesVoer het eerste verhaal mocht induiken. Door grote recensiestapels kom ik niet altijd toe aan eigen boeken, en dit is een boekenserie die ik heel graag op de website wil hebben. Gelukkig is daar nu een speciale editie vanuit uitgeverij Volt. Voor een leuk prijsje pak je zo dit eerste deel op.

hoofdstuk the maze runner james dashner boek

Nederlandse vertaling De Labyrintrenner

Zoals jullie merken neig ik naar de Engelse benamingen. Dit ben ik nou eenmaal gewend en was ook wel een beetje wennen in de Nederlandse editie. Het is een prima vertaling maar ik vind Gladers nou eenmaal lekkerder klinken dan Laarders. En zo zijn er meer woorden. Gelukkig is Grievers gewoon Grievers gebleven. Tegenwoordig wordt in veel boeken gekozen om de Engelse woorden zo te laten, en daar ben ik wel voorstander van.

Toch las De Labyrintrenner in het Nederlands net zo lekker als in het Engels. Het blijft een grandioos spannend en goed boek. En tijdens het schrijven van deze recensie kom ik dus erachter dat er een spin-off is! Deze ga ik lekker in het Engels oppakken.

Voor welke leeftijd is De Labyrintrenner?

Richtlijn is vanaf ongeveer 13 jaar. De boeken zijn spannend, er komt liefde in voor en vriendschap. Maar het is tegelijk ook een dystopische toekomstige wereld waar jongeren moeten overleven door middel van gruwelijke testen. Testen om te ondergaan, maar ook testen die op mensen worden gedaan. Het bevat actie en geweld. Maar tegelijk is er een vreselijk virus in de wereld waartegen iets gedaan moet worden. Politiek, macht en onmacht zijn ook aanwezige thema’s. En de scène onder de grond met Rosie en haar nosie… daar heb ik nog nachtmerries van! Dit is in deel 2, je bent gewaarschuwd.

Ik heb genoten om weer even terug te mogen naar deze dystopische wereld. Eigenlijk wil ik nu door met alle andere boeken uit The Maze Runner serie. Die staan me iets minder bij dan het eerste verhaal. Ik ben ook benieuwd of ik het derde deel nog zo rommelig en onvoldaan ervaar. Wie weet ga ik nog door maar voor nu was het even weer heerlijk thuiskomen in deze benauwende donkere toekomst.

Boekentips dystopische boeken

Specificaties The Labyrintrenner

Auteur: James Dashner | Vertaald door Rogier van Kappel | Uitgeverij Volt | Eerste NL druk 2014 / Eerste Engelse druk 2009 / Dit boek is de vierendertigste druk 2024 | 384 pagina’s | 9789021490182 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, of kijk op de website van de uitgever of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.