De lezende mens: een interessant boek over boeken

De lezende mens is een boek over boeken: over de betekenis van het boek voor ons bestaan. Ruud Hisgen (docent en auteur) en Adriaan van der Weel (boekhistoricus en hoogleraar) schreven dit uitgebreide boek over lezen. En dat gaat veel verder dan het plezier van lezen zelf, het gaat ook over (laag) geletterdheid en democratie: mee kunnnen doen in de samenleving. Maar ook over een digitaal scherm in plaats van een papieren boek. De lezende mens is een interessant boek!

de betekenis van het boek voor ons bestaan

Waarom is lezen zo belangrijk?

In de lezende mens worden zoals gezegd allerlei aspecten van het lezen besproken. Over de hele basale vraag waarom lezen eigenlijk zo belangrijk is, is al veel te zeggen. Door het opschrijven en vervolgens lezen werd onze wereld groter, en werd ook ons denkvermogen vergroot. Door het opschrijven moet je bedenken wat je nu eigenlijk wilt zeggen, het geeft focus. Het stelt je in staat om kennis en ervaringen te delen, ook met mensen die daar in hun eigen leven geen weet van hebben.

Het geeft mensen de kans zich te ontwikkelen en ontplooien. Hoe meer mensen konden lezen en schrijven, hoe meer mensen zich konden ontwikkelen. Laaggeletterd zijn is voor mensen, ook (of juist) in de huidige samenleving een lastig probleem. We staan er vaak niet bij stil hoeveel dingen je eigenlijk door te lezen tot je neemt. Van een brief van de belastingdienst, tot een lekker recept of de bijsluiter van medicijnen.

De lezende mens

De boekencultuur

In de lezende mens staat ook letterlijk uitgelegd hoe het lezen werkt, hoe ons brein de informatie ziet en verwerkt. Vervolgens gaat het dieper in op de cultuur van het boek. Duizenden jaren geleden ontstond het schrift in het Midden-Oosten. Op kleitabletten werd informatie gezet, wat alleen gelezen kon worden door de ´uitverkorenen´, waarmee kennis dus letterlijk macht was. In grote stappen door de geschiedenis werd lezen en schrijven door de uitvinding van de drukpers in de 15e eeuw veel breder beschikbaar. Maar pas eeuwen later kon (bijna) iedereen lezen en schrijven. Het op schrift zetten van geschiedenis of ideeën zorgde er voor dat het een soort erfenis kon zijn, die doorgegeven werd. Van de oude Griekse filosofen bijvoorbeeld. In de lezende mens kun je de rijke geschiedenis van het schrijven en van het boek helemaal volgen.

De lezende mens

De lezende mens op een scherm

De moderne ontwikkeling rondom de lezende mens is natuurlijk het lezen op een scherm. Computers, telefoons en tablets, maar ook de e-reader. Het ontstaan daarvan is overigens veel breder en langer geleden dan ik dacht. Aan de ene kant zijn we meer gaan lezen: mailtjes en contacten via sociale media en whats app, in plaats van live ontmoeten of bellen. Veel meer mensen kunnen nu teksten publiceren, in plaats van dat je een heel boek of artikel in de krant moet schrijven. Tegelijkertijd is veel tekst ook vervangen door filmpjes, tutorials of podcasts. Door op het scherm lezen gaan we wel meer van het ´diep lezen´ (het eigen maken van de tekst, er over nadenken en verbanden leggen) naar ´hyperlezen´, waarbij je de tekst vluchtig tot je neemt. Beide zijn nodig, het heeft een ander doel.

De lezende mens geeft een heel compleet beeld van alles wat er met lezen en boeken te maken heeft. Het is een soort geschiedenisboek, maar tegelijkertijd ook van nu en ook over de wetenschap en het letterlijke proces van lezen. Al met al een interessant boek!

Specificaties De lezende mens

Auteur: Ruud Hisgen & Adriaan van der Weel | Uitgever: Atlas Contact | Februari 2022 | 9789045045986 | 350 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

De lezende mens


Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.