De Maangids, vind je maankaraktertype bij je geboortedag en -tijd

Mensen zijn sociale wezens die op zoek zijn naar verbinding met andere mensen, want samen sta je sterker. Samen maken we deel uit van één gigantisch en kosmisch samenspel, aldus De Maangids. In die ruimte zoeken we vaak naar een kader en houvast. We willen vaak weten wat ons te wachten staat. Astrologen zullen je toekomst niet zozeer voorspellen, maar kunnen je wel dingen vertellen die helpen om zelf je toekomst uit te stippelen. 

Eén ding is zeker; we kunnen niet zonder. Niet zonder liefde en zorg voor elkaar en zonneklaar niet zonder energie, aarde, lucht, water, vuur en de lumineuze synergie tussen Zon en Maan. Steek je licht op in de Maangids en laat de taal van de sterren je toespreken.

M.G.M. de Graaf 
De Maangids

Astrologie is de studie van sterren en planeten 

Astrologie bestaat al vele eeuwen en is een natuurbron van kennis. Hemellichamen hebben altijd al ontzag gekregen. Terugkerende bewegingen van de Zon, Maan, planeten en patronen van sterrengroepen, werden nauwkeurig geobserveerd en geëerd.  

Alle zichtbare hemellichamen werden wachters van goed en kwaad, geboorte, leven en dood. Wereldwijd verwijzen vele culturen en religieuze stromingen, in symbolen en rituelen, naar de Zon, de Maan en specifieke sterren. Ook sterrenclusters spraken tot de verbeelding en kregen namen en betekenis toebedeeld.

M.G.M. de Graaf is astroloog en schrijver van astrologieteksten. Sinds 1985 is zij thuis in deze complexe sterrentaal. Sinds 2004 is M.G.M. verbonden aan de eerste en meest gerenommeerde internetonderneming voor professionele astrologie: astro.com. De Maangids van M.G.M. de Graaf is een make-over van de voormalige MaanKarakter Gids uit 2012, aangevuld met een extra rubriek Maanmatch; licht op liefde en relaties. De Maangids heeft een prachtige omslag en een overzichtelijke indeling. 

De Grote Lichten; Zon en Maan 

 In astrologie zijn Zon en Maan de pijlers van de psychologische betekenis voor aardbewoners. Samen vormen ze de synergie van levenslust en het gevoelsleven, creativiteit en reflectie, actie en reactie.  

  • De Zon vertegenwoordigt de centrale aard; het zelfbewuste karakter en de identiteit dat zich in de buitenwereld laat zien en wil shinen. 
  • De Maan symboliseert de meer verhulde, onbewuste tweede natuur van reflectie, verbinding en zorgzaamheid.  

De Maangids koppelt het Zonteken aan het Maanteken van je geboortedag. Die specifieke synergie van Zonlicht en Maanreflectie levert 144 verschillende karaktertypes op. 

Je vindt je Maankaraktertype door het verzamelen en combineren van de plaats van de Zon en de plaats van de Maan in de dierenriem op je geboortedatum. Die twee locaties in de dierenriem leveren twee getallen op tussen de 1 en 12. Die getallen vormen samen de code die naar het Maankaraktertype verwijst. 

De Maangids

Sterrenbeeld van je verjaardag 

In de westerse astrologie vormen twaalf sterrengroepen samen de dierenriem of zodiak. Deze gordel vertegenwoordigt de jaarlijkse omloop van de aarde om de Zon, en de maandelijkse omloop van de Maan om de aarde. De dierenriem is dus een denkbeeldige band om de aarde en vormt een serie sterrenbeelden op een bepaalde volgorde. Elk sterrenbeeld hangt als een verbinding samen met zijn voorganger en het opvolgende sterrenbeeld.  

Zodiac

 

Ik ben geboren op 14 oktober 1987 en ben dus weegschaal. Als je het sterrenbeeld van je verjaardag weet, dan weet je de stand van de Zon in de Dierenriem. De sterrenbeelden staan ook genoemd in het boek op volgorde van de dierenriem; van Ram tot en met Vissen. Het cijfer dat erbij staat heb je nodig. Weegschaal is het zevende teken in de dierenriem dus ik onthoud de 7. 

De Maangids

Maanstand opzoeken in De Maangids

Daarna kijk je naar de stand van de Maan, die op je geboortedatum ook in een van de twaalf sterrenbeelden stond. Mijn Maanstand kan ik opzoeken in de tabel met Maantekenwisselingen van 1920 tot 2039. Ik zoek eerst ‘1987’ en daarna ‘oktober 1987’. Van 13 oktober 00:31 tot en met 15 oktober 12:33 uur stond de Maan in het teken ‘kreeft’. De kreeft is het vierde teken van de dierenriem, dus onthoud ik het getal 4.  

Als je niet wil rekenen of als je je eigen code wil controleren, kan je ook gebruik maken van diverse gratis Maancalculators. Via astrologie apps of websites. Op www.lunarium.co.uk staat bijvoorbeeld een Maancalculator. Je moet dan wel altijd de goede tijdsindeling gebruik. Voor Nederland is dat Time Zone Amsterdam. Ik vond het fijn om bevestiging te krijgen van het zelf opzoeken in het boek. Bij mij kwam er ‘cancer’ uit. Dat is geen kanker, maar Engels voor kreeft.  

De Maangids

Voor De Maangids heb je je geboortetijd nodig

Omdat 14 oktober niet op een dag valt waarop de positie van de Maan verandert van het ene teken in de dierenriem naar het volgende teken in de dierenriem, is de geboortetijd voor mijn berekening niet relevant. Anders moet je even goed opletten hoe laat je geboren bent en dan in de tabel kijken of jouw geboorte voor of na de wisseling was. Want dan is je Maanteken anders. 

Nou weet ik toevallig zelf mijn geboortetijd, maar anders kun je het even aan je ouders vragen of aan iemand anders die het kan weten. Misschien staat het ook wel ergens opgeschreven, op je geboortekaartje bijvoorbeeld. Ik keek voor de grap even op de ouderwetse tegeltjes van mijn geboorte en zag nu pas, op mijn 33e, dat mijn geboortetijd daarop ook aangegeven is. Dat heb ik eerder nooit opgemerkt. Maar nu terug naar De Maangids! 

De Maangids

Weegschaal karakters 

Je vindt in De Maangids steeds eerst een stukje tekst over het sterrenbeeld van je verjaardag en daarna volgen de verschillende beschrijvingen gecombineerd met het Maanteken. Mijn sterrenbeeld zonder Maanteken is dus weegschaal of libra.  

Het zevende type glimt glansrijk in het licht van evenwicht, strategie, harmonie, schoonheid en gerechtigheid.

Sommige dingen waren herkenbaar, zoals symmetrie zoeken, de gulden middenweg willen zoeken, een kameleon zijn en niet uit de toon willen vallen. Sommige dingen zijn ook niet herkenbaar voor mij, zoals inconsequent gedrag vertonen. In mijn ogen ben ik redelijk consequent, maar het is ook maar net wat je er onder verstaat natuurlijk. Er staan ook wel wat vage dingen in de tekst, waarvan ik niet weet wat er precies bedoeld wordt. En sommige zinnen zijn nogal wollig en ouderwets, zoals: “Negatief gezien kan de Libra-energie ontaarden in ijdel, dweepziek, vleiend optreden. Niet iets waar zij prat op gaan, maar enig gekronkel is onontkoombaar, dunken zij, dus geoorloofd in naam der harmonie.” Nou, daar gaat mijn brein wel van kronkelen ja. 

Maar los van wat herkenbaar is, wat al kan helpen bij zelfkennis, is het fijn als je er iets aan hebt in de praktijk. Het leerproces van de weegschaal is confrontaties aangaan om diepgang te creëren. Dat is inderdaad een leerpunt van mij, omdat ik het moeilijk vind om iets in het contact met iemand aan te kaarten. Work in progress..  

Zo vind je van elk sterrenbeeld een algemene beschrijving. Mijn zusje is twee jaar en drie dagen na mij geboren en heeft ook het sterrenbeeld weegschaal. We hebben wel een ander Maanteken, dus misschien verklaart dat de verschillen in ons karakter.  

Van Maankaraktercode naar Maankaraktertype 

Mijn Zongetal 7 (weegschaal) en mijn Maangetal 4 (kreeft) vormen samen 7.4; de maankaraktercode. In de inhoudsopgave van De Maangids, vind ik op welke bladzijde ik de beschrijving van dit Maankaraktertype vind. Bovenaan de juiste bladzijde staat ‘vuur l lucht’ en ‘verstand van emoties’. Die tegenstellingen passen wel bij mij, aangezien ik meerdere kanten in mezelf heb. Iets met: stille wateren hebben diepe gronden.. 

De tekst, van twee pagina’s, moest ik twee keer lezen voor het tot me door drong. De taal van astrologie is me nog vreemd. De karaktereigenschappen die genoemd worden zijn voor mij grotendeels herkenbaar, zoals strikt, begripvol en attent zijn. Daarna volgt een stukje met je kracht, dan je valkuil, dan een Maanmediatie, een Maanadvies, je matchtype en internationale en Nederlandse sterren met eenzelfde Maankarakter.  

Karaktereigenschappen

  • Bij de kracht staan wat dingen die denk ik voor iedereen van belang zijn, zoals verbondenheid met anderen. Er staan ook zeker dingen in die persoonlijk herkenbaar zijn, zoals zorgzaam zijn. Maar ik vind ook dingen die niet of minder herkenbaar zijn, zoals dat ik een haarscherpe intuïtie heb. Het kan ook zijn dat ijk het wel heb, maar dat ik er niet goed contact mee maak. Ik vind ook nog een mooi advies: “Koester je fijngevoeligheid en geef vorm aan je innerlijke roerselen. Zo win je persoonlijke ruimte voor groei en kunnen anderen zich aan je spiegelen.”
  • Wat ik bij de valkuil herken is onder andere overgevoelig voor onrecht zijn, maar vaak niet assertief zijn om in de bres te springen. Net als dagelijks mijn balans moeten bewaken. Wat ik niet direct herken is een dromer te zijn. Het advies bij mijn valkuil is: liefdesrelaties niet vergelijken met die van anderen, erkennen dat ik veel liefde nodig heb, mezelf niet wegcijferen, waken voor zelfbeklag en gevoelens op een subtiele en creatieve manier lucht geven. 
  • Bij de Maanmeditatie staat één zin die denk ik een soort mantra is: “Zet ik mijn maatschappelijke betrokkenheid optimaal in?” Er staan verder geen instructies bij voor het doen van de Maanmeditatie. Bij het Maanadvies staat: “Met emoties als leidraad, doorvoeld verantwoordelijkheid dragen. Sfeer scheppen is een zinvolle vorm van kunst.” De Maangids is soms net poëzie.  
  • Het stukje tekst bij mijn matchtype is voor mij echt weer een beetje te vaag. Maar het is deels toch herkenbaar voor het proces van daten waar ik middenin zit. Vooral dat ik door vallen en opstaan mijn evenwicht leer bewaren. Wel jammer dat de persoon met wie ik nu date niet genoemd wordt bij één van de matches. Zowel niet bij de Zonmatch, de Maanmatch, de spiegelmatch als de magicmatch. Er staat overigens nergens in het boek uitgelegd wat die verschillende matches inhouden. Dat is jammer.  

Maak kennis met de wonderlijke kosmostaal 

Hou jij van astrologie of sta je er open voor? Dan is De Maangids zeker een aanrader. Je kan zowel voor jezelf als voor anderen berekenen welk Maankarakerype je bent. Als je er met de code niet uitkomt, kan je gebruik maken van de Maancalculators op internet. Het is sowieso een leuk tijdverdrijf. Wat je inhoudelijk van de informatie gelooft en wat je er mee kunt, is natuurlijk persoonlijk. Je kunt het zien als gewoon één van de bronnen van informatie in een mensenleven. Ik zelf vind het altijd leuk om naar mezelf te kijken vanuit meerdere perspectieven. De Maangids levert in ieder geval stof op tot nadenken.  

De Maangids is voor volwassenen, maar voor kinderen zijn er ook allerlei leuke boeken over de Maan. Mijn StoerLeesVoer-collega (tevens Griekse Maangodin) Selena heeft boeken met het thema Maan verzameld. Er staan ook leuke originele activiteiten bij om te doen met kinderen. 

Specificaties De Maangids 

UitgeverBBNC uitgevers | Auteur: M.G.M. de Graaf | EAN: 9789043525668 | april 2020 | 400 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier. 

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

astrologie
Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.