De Mentale Reset: hoe een crisis je veerkracht kan vergroten

De Mentale Reset is het nieuwe boek van de Belgische psychologe Elke Geraerts. Een actueler boek is er niet denk ik, want zij vertelt over haar eigen ervaringen in de corona pandemie en lockdown. Hoe kan je zo’n soort crisis goed doorstaan, en misschien juist wel in je voordeel gebruiken? En hoe gaan we verder in een post-corona tijd, met hybride werken bijvoorbeeld. Al deze veranderingen, tijdelijk of niet, vragen om veerkracht zodat je het goed kan doorstaan. In de Mentale Reset krijg je hiervoor tools aangereikt. Niet alleen in het boek zelf, maar ook via de QR codes die op verschillende plekken in het boek staan. Deze codes leiden naar verdiepende filmpjes, leuk!

de mentale reset

Een crisis als spiegel

De Mentale Reset begint eind maart 2020, wanneer er midden in de coronapandemie (die op dat moment eigenlijk pas net begonnen is, weten we achteraf) prachtige filmpjes verschijnen. Het zijn filmpjes van bijvoorbeeld zingende Italianen die elkaar in de afzondering van hun eigen huis moed inzingen. Wat gebeurt er als je je huis niet uit mag, je werkagenda leeg geveegd wordt en de sociale contacten tot een minimum worden beperkt. iedereen gaat er verschillend mee om, maar het heeft ook tot veel mentale crisissen geleid. Geraerts benoemt dat het voor corona toch ook niet alleen maar goed was. We zijn continue druk, zitten veel op onze telefoon, er is een enorme piek aan vragen in de ggz enzovoort. Dus kan deze coronacrisis voor een mentale reset zorgen die sowieso nodig was. En hoe doe je dat dan?

Onze veerkracht is daarin heel bepalend. Geraerts noemt 4 hefbomen waardoor je je eigen veerkracht kunt vergroten:

  1. Zelfbewustzijn: kun je je eigen gedachten(patronen) zien en daardoor kiezen of je er in mee gaat of niet
  2. Focus: waar geef je prioriteit aan, en wat laat je van je afglijden
  3. Zelfcontrole en wilskracht: wat ga je doen met de extra tijd die je krijgt in een lockdown? waar houdt je jezelf mee bezig?
  4. Optimisme: hoe je naar een situatie kijkt bepaalt je gevoel erover. Dus welke kans zit er verpakt in deze crisis?
elke geraerts

De Mentale Reset

Als je je veerkracht vergroot kun je een crisis gebruiken voor een mentale reset, een doorontwikkeling of transformatie van jezelf. Geraerts noemt in het boek allerlei zaken die helpen om ook echt te veranderen. Het gaat dan om goed slapen, maar ook om echt te focussen en ook echt te ontspannen. En als ook als je goed weet waarom je dingen anders wilt en trouw bent aan wat dat voor jou betekent of op welke manier je dat doet, wordt de mentale reset beter te maken.

Vervolgens maakt het boek de switch naar de reset die voor veel werkende mensen van belang is: het nieuwe werken, op een hybride manier. De lockdowns hebben duidelijk gemaakt dat we digitaal werken voor- en nadelen heeft, maar dat we in ieder geval vaker thuis kunnen werken dan dat we gewend zijn. Een hybride vorm lijkt ideaal: wel regelmatig op het werk je collega’s zijn en live overleggen, en ook regelmatig niet in de file en werken in de rust van je eigen huis. Dat vraagt wel iets van onze manier van werken: van de energie, focus, coördinatie en samenwerking. In de Mentale Reset worden concreet 6 bouwstenen (andersom gezien valkuilen) genoemd die het werken op deze nieuwe manier succesvol maakt: elke dag focustijd plannen, soms onbereikbaar zijn, energie bewaken, digitale grenzen/detox, rituelen of routines creëren en authentiek zijn.

En niet alleen voor medewerkers vraagt het hybride aanpassingen, maar ook voor werkgevers zelf. Hoe werk je samen als jouw medewerkers de helft van de tijd niet aanwezig zijn? Wat betekent dat voor het kantoorpand zelf en voor de cultuur? Welke strategie en aansturing past hierbij?

hybride werken

Veranderingen voor iedereen

De Mentale Reset eindigt met de mentale impact op jongeren. De leerachterstanden, maar ook het sociale aspect van niet naar school kunnen. En ook hier geldt het hybride werken: van fysiek op school zijn, naar helemaal thuis, naar mogelijk een mengvorm? Geraerts ziet hier wel kansen in.

Voor mijzelf vind ik de Mentale Reset een interessant boek, zeker als het gaat om het trainen van je brein om dingen anders te zien en je veerkracht te vergroten. Heel behulpzaam is allerlei situaties en dus ook in de coronapandemie. Vanuit die context, ook omdat we er nog steeds mee te maken hebben, leest het boek heel gemakkelijk. Er zitten zoveel herkenbare voorbeelden in. En ook wel wat confronterende voorbeelden: had ik zelf niet mijn tijd beter en meer gefocust kunnen gebruiken…?

De switch in het boek naar het hybride werken volgt voor mij wat abrupt. Chronologisch klopt het, want die periode brak (en breekt) aan na de lockdowns. Maar de Mentale Reset die in de eerste paar hoofdstukken beschreven wordt, gaat zoveel verder dan over hybride werken. Daardoor lijken het bijna 2 boeken in 1. Dat is niet vervelend, maar wellicht zijn er wel mensen met meer interesse in deel 1 of juist in deel 2.

Specificaties De Mentale Reset

Auteur: Elke Geraerts | Uitgever: Lannoo | November 2021 | 9789401481021 | 239 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

de mentale reset
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.