De Middernachtbibliotheek, een boek van Matt Haig

Vraag je je weleens af : wat als ik toen een andere keus had gemaakt? Een andere opleiding had gedaan, die date niet had afgezegd of juist wel? Een stage in het buitenland had gedaan, of die dag niet in de auto was gestapt? Hoe was het leven dan verlopen? In Middernachtbibliotheek, dat op 15 april uitkomt, kan hoofdpersoon Nora kiezen voor een ander leven. Een gastblog door Anouk.

middernacht bibliotheek

Het verhaal

De Middernachtbibliotheek draait om het levensverhaal van Nora Seed. Vanaf de eerste zin zit je er gelijk in:

’19 jaar voordat ze besloot dood te gaan…’ 

Nora is een ongelukkiger dertiger. Ze was als puber succesvol in zwemmen, maar stopte. Zo zat ze met haar broer in een bandje, waar ze uitstapte net voor hun (mogelijke) doorbraak. Ze studeerde, maar maakte het niet af en heeft nu een onbeduidend baantje. Haar relatie is mislukt, vriendschappen niet onderhouden. Ze voelt zich eenzaam. Nora zegt hierover: ik ben er gewoon slecht in, in leven. Wanneer haar kat wordt doodgereden is de maat vol. Ze wil uit het leven stappen. 

Middernachtbibliotheek

De Middernachtbibliotheek

Wanneer Nora zelfmoord pleegt, belandt ze, om 00.00.00 in de middernachtbibliotheek. Een plek tussen leven en dood. De Middernachtbibliotheek staat vol boeken, letterlijk oneindig veel. Elk boek is een toegang tot een ander leven, dat je had kunnen leven als je een andere keus had gemaakt of als het anders was gelopen. 

In de Middernachtbibliotheek probeert Nora verschillende levens uit op basis van de boeken die ze kiest. Hoe was het leven gelopen als ze wel olympisch kampioen was geworden, of de band een succes was geworden? Vanuit het ene leven keert ze snel terug naar de Middernachtbibliotheek, en soms blijft ze langer. De grote vraag is: wat maakt het leven de moeite waard? 

Zonder de verhalen en conclusies te verklappen, staat achterin het boek deze mooie quote: ‘it is not the lives we regret not living that are the real problem, it is the regret itself.’

Over Matt Haig

Matt Haig is een Engelse schrijver van fictie en non-fictie voor kinderen en volwassenen. Hij heeft inmiddels 7 romans geschreven, waarvan ‘de Wezens’ wordt verfilmd. In zijn boeken creëert hij andere werelden, hij schrijft erg fantasierijk. Matt heeft ook een autobiografisch boek geschreven over zijn depressie en ‘break down’ op zijn 24e (‘Redenen om te blijven leven’).

Grappig met mooie inzichten

Ik ben ‘geinfluenced’ op instagram over dit boek, op een pagina dat vooral gaat over persoonlijke ontwikkeling. Maar de Middernachtbibliotheek is vooral een fijn leesboek, vaak ook erg grappig. Stel je voor dat je opeens in een ander leven terechtkomt: hoe kom je er dan achter wie je precies bent, wat de gewoontes zijn en of die man in huis jouw echtgenoot is of … Al lezend door de verschillende levens van Nora dringt de vraag aan je op of een andere keus en daarmee een ander leven echt een fijner leven oplevert. En die gedachte houdt me nog steeds bezig!

Engels of Nederlands lezen?

Ik heb het boek Middernachtbibliotheek alvast in het Engels gelezen. Dat doe ik niet zo vaak, maar ik zag een enthousiaste review over dit boek en wilde hem daardoor gelijk lezen. Gelukkig is dit boek goed te lezen in het Engels: niet teveel moeilijke woorden en je gaat gemakkelijk mee in het verhaal.

Middernachtbibliotheek

Specificaties Middernachtbibliotheek

Auteur: Matt Haig | Uitgeverij: Lebowski | 9789048860067 | april 2021 | 320 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Middernachtbibliotheek
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.