De nachtmerriewinkel – een gruwelijk leuke kinderboekenserie

Ik heb een dochter die dol is op Halloween. Het liefst gaat ze wekenlang als heks, vleermuis of zombie verkleed. Geen spook is haar teveel en boeken als het spookt op nummer 113 vind ze super grappig. Dus toen het persbericht van de nachtmerriewinkel boeken voorbij kwam aarzelde ik geen moment. Ga je mee gruwelen met akelig jeukpoeder en verdwenen tanden?

De nachtmerriewinkel en het akelige jeukpoeder

In de nachtmerriewinkel en het akelige jeukpoeder, het eerste deel dus, maken we kennis met de hoofdpersonen uit dit boek. Compleet met positieve en negatieve eigenschappen. Ik moet al direct lachen om de oorzaak van de dood van Pieter de winkelgeest.

Stierf lang geleden bij een ongeluk, veroorzaakt door een scheetgrapje en een paar vissticks 

Mijn fantasie kan dan direct op hol slaan. En dat doet het ook zeker bij de kinderen die dit boek lezen.

Daarnaast hebben we nog Nina, een genie van negen jaar. Okkie Topus een superslimme landinktvis, Meneer Spoek de onhandige winkelier en Irma Vanilia de ijsverkoopster.

Nu vraag je je misschien, terecht, af wat al deze personen met elkaar te maken hebben. Tijd om wat meer te vertellen over het boek!

Geld problemen

Als negenjarige heb je soms al serieuze problemen. Zo serieus dat je ze moet opschrijven. Dat doet Nina. Haar grote probleem is dat ze heel hard geld nodig heeft. Slim als ze is bedenkt ze ook wel een oplossing, ze moet een baantje vinden. Maar morgen 9 jarigen wel werken? Van haar laatste geld koopt ze een eisje bij Irma Vanilia en vraagt om een baan. En zo beland ze bij de nachtmerriewinkel.

Ze is niet bang en vind de winkel maar een zooitje. Maar meneer Spoek ligt alleen maar op de grond te lachen. Super onbeleefd natuurlijk! Samen met Pieter gaat ze op avontuur. Ze hebben anti-jeukpoeder nodig want iemand is meneer Spoek aan het plagen geweest.

Wie dat was, dat laat ik maar even in het midden… maar ik kan wel verklappen dat Nina een baan heeft en dat Pieter daar ook heel blij mee is!

De nachtmerriewinkel en de verdwenen tanden

In het tweede deel van de nachtmerriewinkel krijgen we te maken met een nieuwe bezoeker. Namelijk Lucas de 102 jarige vampier. Nina haar eerste werkdag in de nachtmerriewinkel zit er inmiddels op en van haar salaris haalt ze een ijsje. Maar wat is dat nu? Waarom sabbelt er een vampier aan mevrouw Irma haar pols?

Ik ben de treurigfte vampier ter wereld. Ik ben namelijk mijn tanden kwijt! 

Natuurlijk gaat Nina met de hulp van Pieter de spook deze alleraardigste vampier helpen. Meneer Spoek is zo warrig als altijd, maar denkt dat er op zolder wel het een en ander zal liggen. Ze moeten alleen wel oppassen voor de tandentrolletjes..

Een heuze kunstgebit passessie volgt, maar ook een nog groter avontuur. Want ze vinden op de eerste verdieping opeens allemaal paars slijm. Waar komt dat nu toch vandaan? En waarom zijn er nog veel meer dingen vermist? Zullen ze de dief weten te vangen?

Geweldige illustraties in kleur

De boeken van de nachtmerriewinkel zijn geillustreerd door Teemu Juhani. Echt geweldig gedaan. Een wereld van fantasie en magie met veel donkere kleuren en mooi pentekeningen. Paars, grijs, zwart en blauw voeren naast het groene spokenslijm de boventoon. Er zijn zoveel details dat ik als volwassene al lang naar een prent kan kijken. De nachtmerriewinkel is dan ook een zeer aparte winkel, met vele vertrekken waar allerlei mysterieuze dingen zijn verstopt.

Wat ik extra leuk gedaan vindt van de schrijfster Magdalena Hai, is dat achterin de boeken nog ruimte is gemaakt voor uitdrukkingen met tanden, of leuke aanbiedingen van de winkel.

De boeken zijn geschreven op AVI uit niveau, wat betekent dat de meeste 11 jarigen deze boeken zeker kunnen lezen. Mijn 8 jarige kon ze prima lezen, is wel iets verder dan leeftijdgenoten. Af en toe hoorde ik haar keihard lachen en dat snap ik volkomen. Niks is te gek en de fantasie van de schrijfster is geweldig!

Wij kijken uit naar de vervolgdelen die hopelijk gaan komen. Op naar nog meer gekke, spannende mysterieuze avonturen!

nachtmerriewinkel

Specificaties de Nachtmerriewinkel

Auteur: Magdalena Hai | Illustrator: Teemu Juhani | Vertaling: Petri Hoogendijk | uitgeverij: de Vier Windstreken | 9789051167849  | 1 mei 2020 | 64 pagina’s | meer informatie kun je vinden bij de lokale boekhandel of op Bol.com

9789051167863 |  februari 2021 | 64 pagina’s | meer informatie kun je vinden bij de lokale boekhandel of op Bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing

ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.