De Negen, een meeslepend verhaal van negen jonge verzetsvrouwen

Een waargebeurd verhaal over negen vrouwelijke verzetsstrijders die in een concentratiekamp terecht komt. Samen besluiten ze te ontsnappen tijdens de dodenmars. Een ongelooflijk verhaal over moed, doorzettingsvermogen, veerkracht, overleven en vriendschap. Een verhaal van De Negen dat we nooit mogen vergeten.

Voorkant

De negen verschillende vrouwen

Toen ik de titel zag en de inleiding las dacht ik een boek te gaan lezen die chronologisch het verhaal van deze vrouwen vertelt. Maar niks is minder waar. Dit boek is een bundel van het verhaal van alle negen verschillende vrouwen. Er zit enigszins een verhaallijn in, maar alle vrouwen hebben hun eigen hoofdstuk. Tijdens hun eigen hoofdstuk worden ze voorgesteld, krijg je hun achtergrond te lezen en gaat het verhaal verder. Bij elk nieuw hoofdstuk ga je dus even terug in de tijd om te lezen waar deze specifieke vrouw van de negen vandaan komt. En dat ze allemaal verschillend zijn lees je al op de eerste twee bladzijdes.

Gwen Strauss over haar oudtante Hélène

De schrijfster van dit boek is Gwen Strauss. Normaal schrijft ze kinderboeken, essays, poëzie en korte verhalen. De negen is haar eerste non-fictie boek en wat voor één. Dankzij haar oudtante Hélène heeft ze een fantastisch verhaal over de kracht van vriendschap en een heldenmoed die boven al onze verwachtingen gaat. Haar oudtante werd gezien als de leider van De Negen. Zij sprak vijf verschillende talen en was een briljant ingenieur. Regelmatig staat deze krachtige vrouw op sleutelposities die ervoor zorgen dat ze worden geholpen tijdens hun ontsnapping.

De vriendschap tussen de negen vrouwen

Hoe mooi is het om te lezen dat vriendschap je door alles heen kan trekken? Tijdens het lezen merk je dat er regelmatig wel iemand is die het op wil geven. Maar de vriendinnengroep zorgt ervoor dat diegene altijd door gaat. Of het nu om extra voedsel, een koortsaanval of echt opgeven altijd staan de vrouwen voor elkaar klaar. Dit zorgt ervoor dat ze uiteindelijk als groep weten te ontsnappen. Ieder heeft zo zijn eigen positie in de groep en dus even belangrijk. De Negen maakt nog eens duidelijk hoe fijn het is om goede vrienden te hebben waar je altijd op kan rekenen.

Herkenning van de vrouwelijk verzetsstrijders

Vooral in Frankrijk werd er vooral aandacht besteed aan de mannelijke verzetsstrijders. Zij werden na de oorlog als helden ontvangen. De vrouwen werden daarentegen vergeten. Gwen wilde met haar boek de negen vrouwen eren. Deze vrouwen streden mee in het verzet, werden opgepakt en naar concentratiekampen gestuurd. Hier moesten ze onder erbarmelijke omstandigheden zien te overleven. Gwen beschrijft op een bijzondere manier een verschrikkelijk periode. Dankzij haar manier van schrijven word je meegesleept in het verhaal en laat het je niet meer los. Dat we nooit mogen vergeten wat ook vrouwen hebben gedaan tijdens deze oorlog.

Geen standaard oorlogsboek over de Negen

Het eerste dat mij opvalt aan dit boek is dat het eigenlijk een soort essay is. De Negen is eigenlijk meer een verhalenbundel die samen uiteindelijk het verhaal vertellen. Daar tussen door vertelt Gwen Strauss hoe ze aan de verhalen is gekomen en wat ze nog meer te weten is gekomen. Tijdens het lezen word je heen en weer geslingerd tussen het verre verleden, de oorlog, informatie over de vrouwen en het heden. Ik persoonlijk vind dat niet fijn lezen. Ik wilde gewoon het ontsnappingsverhaal lezen van deze negen vrouwen en ben wat minder geïnteresseerd in hoe ze dit allemaal te weten is gekomen. Maar vind jij dat niet erg? Dan is dit boek zeker de moeite waard!

Specificaties De negen

Auteur: Gwen Strauss | illustratie omslag: Pinta Grafische Producties | Vertaling: Irene Goes | UItgeverij: De Boekerij | 9789022589595 | feb 2022 | 400 pagina’s | Voor meer informatie ga naar je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

achterkant boek
Footer5
Joyce
Delen is enorm lief

HI, Ik ben Joyce en moeder van twee schatten van kinderen. Mijn zoon is geboren in 2014 en mijn dochter hebben we in 2017 mogen verwelkomen. Onze zoon is hoogsensitief en heeft extreme faalangst. Dankzij hem ben ik nu een expert op dat gebied. Als juf op de basisschool maak ik van alles mee. Kleuter tot groep 8, ik heb ze allemaal gehad. Ik vind het heerlijk om naar mijn werk te gaan en verveel mij geen dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.