De niet zo gewone Raven, een knipoog naar spannende boeken

Een nieuw en totaal ander boek van Marjo de Vroed, daar ben ik wel benieuwd naar. De niet zo gewone Raven is een heel ander verhaal dan de boeken die ik eerder van haar las. Dit had ik van te voren al begrepen. En daardoor ben ik dan ook met open blik het boek gaan lezen. Heb jij zin een verhaal vol familie, vriendschap en magische wezens? Dan is dit een aanrader voor jou!

voorkant De niet zo gewone Raven met SLV kader

De niet zo gewone Raven

Wat als je hele familie kan veranderen in fabeldieren, maar niemand mag dat weten?

Raven heeft tot nu toe dit familiegeheim goed voor haar beste vriend Joris verborgen kunnen houden. Maar de dag dat zij ook zal veranderen komt steeds dichterbij. Omdat ze bang is Joris’ vriendschap te verliezen, besluit ze dat hij daar niet bij mag zijn.

Net als Raven denkt met een vakantie de perfecte oplossing te hebben gevonden om ongezien te kunnen transformeren, gaat Joris onverwacht mee. Nu moet haar familie alles op alles zetten om Joris ervan te overtuigen dat ze normale mensen zijn. En dat valt niet mee met een licht ontvlambare feniks als oma en een hongerige vampier als oom.

bladspiegel 1/4 Problemen met een verjaardag pagina 15

Mijn geheim

Raven is een meisje van 12 dat uit een bijzondere familie komt. Haar beste vriend is Joris. Voor school moeten ze een waargebeurd verhaal opschrijven met als titel ‘Mijn geheim’. De niet zo gewone Raven begint met Joris en Raven die aan deze schoolopdracht bezig zijn. Eigenlijk krijg je meteen al een inkijkje in het leven van Raven. En dat is inderdaad niet zo gewoon. Raven woont met een groot deel van haar familie in één huis. Net buiten het dorp. En het meest bijzondere is dat Raven binnenkort dertien wordt. Een leeftijd waarop zij zal veranderen en net zo word als iedereen in haar familie.

Leuk begin van De niet zo gewone Raven toch? Raven is aan haar verhaal bezig terwijl Joris op haar kamer aan zijn eigen verhaal werkt. Hij weet hier helemaal niks van. Ook weet Joris niet van haar Raven’s bijzondere familie en dat wil ze graag zo houden. Raven is de eerste in de familie die zo’n goede vriend heeft die regelmatig langskomt. Maar als ze straks dertien is en verandert is de vriendschap misschien wel klaar. Het lijkt Raven daarom beter als Joris niet op haar feest komt.

Op vakantie

Raven’s ouders opperen dat ze op vakantie gaan met haar verjaardag. Een reisje zodat ze een excuus hebben dat Joris helaas niet bij Raven’s verjaardag kan zijn als zij gaat veranderen. In De niet zo gewone Raven veranderen de kinderen binnen hun gezin namelijk zodra ze dertien worden. Raven’s zus Lux is ook al veranderd. Net als ze samen hebben besloten dat dit de beste oplossing is maakt Lux een grapje door te vragen of Raven wel zo lang zonder haar vriendje Joris kan. ‘Vraag anders of Joris mee gaat op vakantie.’ En natuurlijk…je raad het al…Joris hoort dit en het lijkt hem geweldig om met zo’n grote familie op vakantie te gaan! Ohjee…

Je kunt vast wel raden hoe handig het is dat Joris toch mee gaat op vakantie. En dat het nogal een uitdaging zal zijn voor Raven om ongezien te kunnen transformeren. Mocht dit inderdaad gebeuren als ze jarig is. Het is namelijk wel de bedoeling dat dit familiegeheim goed bewaart blijft. Al is dat met een feniks als oma en een vampier als oma sowieso toch al niet gemakkelijk. Met een weerwolf als vader en een mens als moeder is het voor Raven ook nog een verrassing waarín ze gaat transformeren.

bladspiegel 4/4 pagina 26 en 27 tekst. De rol wordt afgewisseld met een vleermuis

Marjo de Vroed

Weer een heel ander soort magisch avontuur heeft Marjo de Vroed geschreven met De niet zo gewone Raven. Mocht je haar eerdere boeken hebben gelezen over Rowin Kelsie* met paranormale gaven, dan is dit boek echt wel even wat anders. Sowieso geeft de cover al een heel andere sfeer weer. En al zit er duidelijk weer een magisch verhaal, dit verhaal gaat meer over mythische wezens. Of eigenlijk niet per se over de wezens zelf maar over Raven en haar gedaanteverwisseling op haar verjaardag. Over familie en vriendschap en ook een stukje acceptatie. Want het lijkt mij vrij ingewikkeld als je zo’n groot familiegeheim hebt dat je alleen met je familie kunt bespreken.

De niet zo gewone Raven is een leuk boek voor lezers vanaf een jaar of 9 á 10. Marjo de Vroed heeft een humoristisch boek neergezet met een knipoog naar spannende boeken. Als voormalig leerkracht schreef zij de musicals voor de groepen 8. Na schriften vol verhaaltjes en rijmpjes bracht ze in 2019, in eigen beheer, haar eerste boek uit; De Bosdorp Brigade; code zwart. Een detective voor groep 6 t/m 8. Ik denk dat we nog meer boeken kunnen verwachten, sowieso is de trilogie rondom Rowen Kelsie is nog niet af. Maar wie weet wat er nog meer uit haar pen komt.

Hieronder nog enkele leuke boekentips vol magische wezens:

Specificaties De niet zo gewone Raven

Auteur: Marjo de Vroed | Illustraties: Shanna Paulissen | Coverontwerp: Kelley, Sleepy Fox Cover Designs | Uitgever: Hamley Books | ISBN: 9789464945034 | 129 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, uitgeverij Hamley Books of bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.