De olympische droom, een nieuw deel van Turntoppers

De olympische droom is alweer het negende deel in de serie Turntoppers. Een leuke serie voor wie houdt van turnen of graag leest over een groep vriendinnen die van alles meemaken. Met de Olympische Spelen in Parijs in aantocht is dit deel super actueel. Wie wil er nou niet gaan kijken bij welke sport dan ook op de Olympische Spelen?

De olympische droom met SLV kader en kind dat handstand doet bovenop het boek aan het strand

De olympische droom

Het is hartje zomer. Marijke gaat als influencer naar de Olympische Spelen in Parijs, en Nikki mag mee. Marijke is uitgenodigd voor een speciale kinderpersconferentie met topturnster Roos van der Land en ze vlogt erover op haar socials. Intussen komt Nikki Mike tegen bij de Eiffeltoren en krijgt ze opnieuw kriebels in haar buik. Maar dan gebeurt er iets wat hun verblijf in Parijs een heel vervelende wending geeft.

Influencers

De Turntoppers boeken zijn afzonderlijk prima te lezen. Het team van Topspirit maakt elke keer weer wat bijzonders mee. In De olympische droom gaat Marijke als influencer mee naar de Olympische Spelen in Parijs. Ze is uitgenodigd voor enkele bijzondere gebeurtenissen. Samen met een aantal andere influencers komen ze in een hotel waar ze een kamer moeten delen. Marijke heeft haar bff en turnmaatje Nikki meegenomen. Marijke heeft de laatste tijd wel steeds vaker niet zo’n zin om te vloggen. De filmpjes maken en monteren kost altijd best veel tijd en moet ze steeds vaker alleen doen. Maar zonder de sponsor, waarvoor ze de video’s is gaan maken, had ze moeten stoppen met turnen omdat haar moeder het niet meer kon betalen nadat zij plots haar baan verloor.

bladspiegel diverse media die in het boek worden gebruikt

De groep influencers krijgen hele toffe verrassingen naast de kinderpersconferentie waarvoor ze zijn uitgenodigd. Zo mogen ze meetrainen met een Parijse turnclub. Nikki is eigenlijk geen influencer maar is mee voor Marijke. Zo kan ze haar meteen helpen met de video’s voor Marijkes sponsor. Ze krijgen een heel schema voor de komende dagen waar ze samen, en soms alleen Marijke, zijn uitgenodigd. Het worden een paar bijzondere dagen in Parijs. Nikki komt erachter dat haar crush ook in Parijs is. En zoals het een puber betaamt sneakt ze een keertje weg. Marijke heeft inmiddels andere problemen aan haar hoofd. Er zijn namelijk een hoop spullen verdwenen die als give away’s door de influencers zouden worden weggeven. En het lijkt erop dat Marijke hiervan verdacht wordt.

Lettertypes in De olympische droom

De olympische droom wordt afwisselend geschreven vanuit de personages Marijke en Nikki. Deze stukjes herken je aan de naam die dan bovenaan de pagina staat. Ook is er een schuingedrukt personage aanwezig waarvan we de naam niet weten. Het is al wel snel duidelijk dat deze persoon niet zo gesteld is op Marijke. Er wordt namelijk onder andere geschreven over ‘stomme vlogs’, ‘een steek van jaloezie’ en ‘een onvergetelijk avontuur’. Dit geeft dan ook meteen een extra spanning en een diepgang aan het mooie avontuur dat Marijke en Nikki in Parijs lijken te gaan beleven.

bladspiegel 2/3 tekst pagina 64 en 65 hoofdstuk waarin Nikki aan het woord is

Verder lezen we ook in een ander lettertype de vlogs van Marijke voor WeGymchallengeOurselves. Dit maakt het verhaal ook completer omdat ze natuurlijk veel vlogs moet maken voor haar sponsor. Ze showt de kleding en kan give aways doen, allemaal voor meer volgers. Want dat is wel het doel van het hele influencen; meer volgers meet verkopen. Tevens worden de appjes die worden verstuurd gemakkelijk herkenbaar weergegeven. Dat zie je tegenwoordig in veel boeken op een vergelijkbare manier. Appen en berichten sturen is natuurlijk helemaal van deze tijd en is daarom al haast niet meer weg te denken uit boeken.

Simone Kortsmit

De olypmische droom is een hedendaags verhaal voor kinderen vanaf 9 jaar. Hou je van sport en lezen dan is de serie Turntoppers echt iets voor jou. In de eerdere delen leer je de vriendinnen alvast kennen en groei je met ze mee. Maar deel 9 is ook heel goed los te lezen, zoals ik heb gedaan. Gebeurtenissen uit eerdere delen worden waar nodig kort uitgelegd, maar na dit deel heb je vast zin om de andere delen ook te gaan lezen. De olympische droom komt op een perfect moment. Met de aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs is dit de ultieme setting voor een turnverhaal dat zich daar afspeelt.

Simone Kortsmit is op het idee gebracht door haar eigen kinderen. Waar de één al vanaf hun zesde turnt, leefde de ander zich uit met zang en dans. Hierdoor ontstond de serie Musicalsterren. Onze jongste dochter turnt inmiddels ook al enkele jaren. En ik ben het met Simone Kortsmit eens dat het een bijzondere wereld is, dat turnen. Ook wij bekijken regelmatig vanaf de tribune een wedstrijd. Maar ook het doorzettingsvermogen om weer iets nieuws te leren of door te gaan na een ongelukje, daar kun je alleen maar bewondering voor hebben. En wie denkt dat turnen een solosport is, heeft het mis. Als team steunen ze elkaar, zijn ze blij voor elkaar als de oefening volbracht is en nemen ze het ook op tegen andere teams. Ja, ze doen de turnoefeningen solo maar er heerst echt een teamspirit, prachtig om te zien!

bladspiegel 3/3 links een foto gemaakt door Mieke Bakker, verder tekst en bladwijzer van StoerLeesVoer
Foto van turnmeisje door Mieke Bakker

Wat vond ik van De olympische droom?

Persoonlijk heb ik echt genoten van dit boek waarin tieners met ieder hun eigen problemen te maken krijgen met een groter probleem. Zonder teveel te verklappen vond ik dit boek zowel spannend als romantisch en gewoon heerlijk om even onderdeel te zijn van een groep influencers en turnsters.

Specificaties De olympische droom

Auteur: Simone Kortsmit | Foto’s: Mieke Bakker | Omslag: Studio Clavis | Uitgever: Clavis | 9789044853476 | februari 2024 I  209 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, op de website van uitgeverij Clavis of bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.