De patiënt, een lugubere psychologische thriller

Ik heb weer zin in een nieuwe Fitzek! Dit is mijn derde boek van deze Duitse auteur en inmiddels staat hij vast in mijn boekenkast. Zijn manier van schrijven is snel en zijn verhalen bevatten vaak gruwelijke elementen. Hij laat zijn karakters veel nare dingen meemaken. En daardoor is er ook ruimte voor de tegenhangers: overleven, vechten en opkomen voor jezelf. De Patiënt beloofd weer een spannend verhaal te worden over de waarheid en je verstand verliezen..

hoofd De patiënt

De Patiënt

Hij heeft twee kindermoorden bekend, maar nu zwijgt Guido T. De politie is er zeker van: hij is ook de ontvoerder van de zesjarige Max, die spoorloos is verdwenen. De onderzoekers hebben echter enkel indirect bewijs. Zonder de verklaring van de gedetineerde loopt het onderzoek vast. Drie maanden na de verdwijning van Max plaatst het onderzoeksteam de wanhopige vader undercover als patiënt in het psychiatrisch gevangenisziekenhuis waar Guido T. zit. Zo kan hij toenadering zoeken tot de kindermoordenaar en hem een bekentenis afdwingen. Tenminste, als hij zelf zijn verstand niet verliest… De patiënt is een lugubere thriller over hoe ver je zou gaan voor de waarheid. Wat is je verstand jou waard?

Om de waarheid te vinden, moet hij zijn verstand verliezen…

De patiënt

Luguber en spannend

Dit is mijn derde Fitzek boek en ik zie inmiddels overeenkomsten. Bepaalde thema’s herhalen zich tot nu toe zoals het verlies van een kind, menselijk gedrag, mentale gezondheid en uitermate lugubere dingen. Hij heeft eens in een nawoord uitgelegd waarom hij soms zo ver gaat. Zolang het niet echt is en in zijn boeken blijft, laat hij zijn karakters veel ellende meemaken. Dit omdat het masker van een mens pas afvalt als er echte dingen spelen, als iemand op het diepst van een put zit. En als de ware aard er is, dan wordt het pas interessant. En zo ook in De Patiënt.

Wederom zitten er echt lugubere elementen in die op het randje liggen voor mij. De moordenaar doet zulke nare dingen met kinderen, mijn moederhoofd kan en wil dit niet bevatten. Wel snap ik daardoor het hoofdpersonage Till erg goed. Hoe ver zou ik zelf gaan voor de waarheid? En bladzijde 49 is pure horror voor mij. Fitzek omschrijft een operatie aan een slagader en ik heb een onwijze ader fobie. Met trillende handen en zweet op mijn gloeiende hoofd heb ik die passages in De patiënt gelezen.

In het oog van de storm

In De patiënt lees je vanuit diverse oogpunten het verhaal. Er zijn meerdere verhalen die samenkomen op de locatie van het psychiatrische gevangenisziekenhuis. Kindermoordenaar Guido Tramnitz lijkt in het middelpunt van alles te staan. Zoals ik inmiddels gewend ben van Fitzek, schrijft hij snel en filmisch in korte hoofdstukken. Hoofdstukken die vaak met een cliffhanger eindigen. Zo kan je niks anders dan doorlezen tot de laatste bladzijde is geweest.

In het begin krijg je een basisverhaal mee en langzaam aan krijg je steeds meer stukjes en vraagtekens en wordt het verhaal al snel bizarder. Je leert meer maar tegelijk weet Fitzek jou als lezer ook in het midden van een storm te plaatsen. Om je heen gebeurd van alles maar helemaal helder in beeld krijg je het niet, nog niet! Ook in De patiënt volgt een verrassing, die ik niet zag aankomen, waarna alles weer helder en logisch wordt. Ik ga verder niet teveel vertellen want dat doet afbreuk aan de kracht van het verhaal.

Ik heb wederom genoten van een Fitzek. Met walging, fascinatie, spanning en toch ook zeker plezier heb ik De patiënt in één adem uitgelezen. Ik kan niet wachtend om een volgend boek van hem te lezen.

de patiënt

Sebastian Fitzek

Sebastian Fitzek (Berlijn, 1971) studeerde Rechtswetenschappen en werkt als journalist en schrijver voor radiostations en tv-zenders. De therapie zorgde in Duitsland voor een ware sensatie. Sindsdien staat het onafgebroken op de bestsellerlijsten en zijn er van Fitzeks psychologische thrillers wereldwijd miljoenen exemplaren over de toonbank gegaan. Hij heeft meerdere gruwelijk spannende bestsellers op zijn naam staan.

Hieronder een overzicht van alle Sebastian Fitzek boeken in het Nederlands op volgorde van uitgave in het Duits. Er is meer van deze auteur, maar niet alles is (nog) vertaald.

 1. De therapie (2006)
 2. De gijzeling (2007)
 3. In 2008 De wreker
 4. De zielenbreker (2008)
 5. Het experiment (2009)
 6. De ogenverzamelaar (2010)
 7. Wijd open (2011)
 8. Afgesneden (2012)
 9. Passagier 23 (2014)
 10. Het joshuaprofiel (2015)
 11. Het pakket (2016)
 12. Stoel 7A (2017)
 13. De patiënt (2018)
 14. Het geschenk (2019)
 15. De weg naar huis (2021)

Specificaties De patiënt

Auteur: Sebastian Fitzek | Vertaald door Michel Bolwerk | Uitgever: The House of Books | 9789044360318 | April 2020 | 352 paginas | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.