De perfecte match, een nieuwe intrigerende historische romanreeks

In deze tijd is het heel normaal dat je je date vindt via een van de sociale mediakanalen. Lukt het daar niet dan zijn er wel datingprogramma’s op tv zoals ‘Lang leven de liefde’ of ‘First dates’. Ikzelf ben van het tijdperk ‘elkaar tegenkomen in de kroeg’. Nu 25 jaar verder blijkt dat best een goede formule geweest te zijn. De meeste van onze familie en vrienden uit die tijd zijn ook nog steeds samen in tegenstelling tot tegenwoordig, waarin mensen sneller scheiden. Het online daten werd heel lang geleden ook al geregisseerd, door middel van koppelaars. Meestal werden dan verstandshuwelijken maar een enkele keer bleek het een schot in de roos. Hoe zal dat aflopen in de nieuwe reeks van auteur Jody Hedlund, over de Familie Shanahan: ‘De perfecte match’.

De perfecte match, kader

Dit is het verhaal van ‘De perfecte match’

St.Louis, 1849. Na de dood van haar zus heeft Finola besloten dat ze geen recht heeft op een eigen gezin. Liever vult ze haar dagen met zorgdragen voor immigranten in sloppenwijken. Als haar vader een Ierse koppelaar inschakelt, voor de perfecte match, doet ze haar uiterste best om al zijn koppelpogingen te saboteren.
Haar trucjes mislukken echter en ze waagt een poging met Riley, een succesvolle wagenmaker uit St. Louis. Die ziet in een huwelijk met haar een kans om zijn carrière vooruit te helpen. Finola ziet dat niet zo zitten, maar wanneer er een epidemie uitbreekt, ontdekt ze dat een samenwerking met hem haar misschien ook wel dichter bij haar eigen dromen kan brengen.

De perfecte match
Synopsis, De perfecte match

Moedige vrouwen in de hoofdrol

Zelf hou ik heel erg van boeken die je even mee terug nemen naar een tijd en plaats hier ver vandaan. Even weg uit het het drukke, altijd aan staande, leven Niet om dan te willen lezen dat alles toen zoveel makkelijker en mooier was. Integendeel, er zijn wel verhalen tussen dat ik echt dankbaar ben dat ik nu leef en niet toen. Maar een blik werpen terug in de tijd, vanuit je leesstoel hier in het nu, is wel een mooie ervaring. Zeker als het gedaan wordt door auteurs die zich ook wel degelijk verdiepen in hun personage en de tijd waarin het verhaal zich afspeelt.

Net zoals schrijfster Jody Hedlund doet in het boek ‘De perfecte match’. Ze staat bekend om het schrijven van historische romans, die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen. Daarbij is het vaak een moedige vrouw die de hoofdrol krijgt. Kleine kanttekening bij het boek is dat er nergens gerefereerd wordt naar de dame in kwestie waar het verhaal op gebaseerd is.

De familie Shanahan
De familie Shanahan, deel 1

Geloofwaardige en fijne schrijfstijl

Bij een boek zoals ‘De perfecte match’ weet je eigenlijk van te voren al hoe het verhaal zal gaan verlopen. Dat is helemaal niet erg. Het gaat me er daarbij wel om of zo een verhaal enigszins geloofwaardig overkomt en hoe de schrijfstijl is. Op die beide punten weet auteur Jody Hedlund hoog te scoren. Ze heeft een hele fijne schrijfstijl die niet alleen voorzien is van veel historische kennis maar ook doorspekt is met humor en zelfspot. Haar mensenkennis gaat verder dan alleen technisch onderzoek. Ze weet een, historisch, personage echt tot leven te brengen doordat ze de emoties echt levendig weet te beschrijven.

De perfecte match

Zoveel meer dan een liefdesverhaal

Het is ook boeiend om te lezen hoe de cholera onder de Ierse bevolking, en dan met name onder de immigranten, zo heftig om zich heen greep. Maar ook de bereidheid van andere daarin om te helpen, soms zelfs met gevaar voor eigen leven. Dat maakt een boek zoals ‘De perfecte match’ zoveel meer dan een bouquetreeks. Daar blijven de emoties, de inhoud en de personages altijd alleen maar oppervlakkig. Het verhaal heeft een goede opbouw en zit sterk in elkaar. Door het combineren van het liefdesverhaal en de choleraramp krijgt het verhaal veel meer wendingen en inhoud. Zo kom je niet alleen meer en meer te weten over de familie Shanahan en of het uiteindelijk een perfecte match zal worden, maar leer je ook over politiek en de samenleving in die tijd.

‘De perfecte match’ is een zeer geslaagde historische roman met een pakkend begin, een goed lopend verhaal en een ijzersterk epiloog wat nieuwsgierig maakt naar, in ieder geval het volgende

De perfecte match

Meer historische romans

De perfecte match
epiloog op naar tweede deel

Specificaties De Perfecte Match

Titel: De perfecte match | Oorspronkelijke titel: Calling on the Matchmaker | Auteur: Jody Hedlund | Uitgeverij: Kokboekencentrum | Vertaling: Petra Butler | Eerste verschijningsdatum: 2024 | Aantal bladzijden: 301 | ISBN 9789029736336 | Meer informatie over het boek De perfecte match vind je bij je lokale boekhandel, of bekijk de website van uitgeverij Kokboekencentrum, of ga naar Bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.