De pyjamareus, een informatief Pleister boek maakt gevoelige onderwerpen bespreekbaar

De zevenjarige Liam herstelt thuis van een operatie. Dankzij bednet kan hij de lessen meevolgen van school en praten met zijn klasgenootjes. Maar soms is Liam te moe en moet hij rusten. Binnenkort is het pyjamadag op school en om dat te vieren bedenken Liam en zijn vrienden een leuk plan. De pyjamareus is een informatief Pleister boek van Uitgeverij Clavis. Hier vertel ik later meer over!

De pyjamareus

Bednet

Op de eerste pagina van de pyjamareus, zien we Liam in een ziekenhuiskamer twee klasgenootjes zijn bij hem op bezoek. Liam is geopeerd en mag wel naar huis, maar nog lang niet naar school. Gelukkig hoeft Liam niet al te veel te missen. Zijn ouders hebben namelijk met school een verbinding gemaakt via Bednet.

Bednet zorgt ervoor dat kinderen en jongeren die tijdelijk niet naar school kunnen, de les in hun klas live kunnen volgen, van thuis uit,via internet. Zo zijn ze mee met de les en blijven in contact met hun vrienden.

Op momenten dat andere kinderen buitenspelen, blijven er kinderen in de klas om met Liam te kunnen praten. Via bednet kan Liam de lessen goed volgen en hij kan zelfs via een knopje zijn vinger opsteken om ook antwoord te kunnen geven op vragen van de meester.

De pyjamareus

Over een week is het pyjamadag op school en Abdullah heeft al een heel goed idee wat te doen. Ze gaan met de klas een pyjamareus maken. Alle kinderen trekken dan hun pyjama aan en gaan op de grond liggen en samen beelden ze een reus uit. Liam wil dan heel graag de buik zijn. Want hij moest altijd naar het ziekenhuis vanwege de pijn in zijn buik.

Van al die leuke voorbereidingen krijgt Liam een fijn gevoel in zijn buik. Kriebels zijn veel fijner dan pijn! Maar ohw nee het brandalarm gaat af op school. Als dat maar goed gaat met zijn schermpje in de klas. Maar gelukkig komt dat goed en gaat het hele dorp helpen om de school weer schoon te krijgen.

En dan is het zover, pyjamadag. De kinderen lopen in een optocht naar de turnzaal en vormen samen de pyjamareus. Liam is er ook bij! Voor het eerst niet in zijn eentje in pyjama! Ondanks dat hij weer wat pijn heeft in zijn buik is hij de echte pyjamareus!

Illustraties

De illustraties in de pyjamareus zijn redelijk druk. De tekst gaat dwars door de tekeningen heen en het boek bevat veel woorden. Het is geen boek die je even met 5 minuten hebt voorgelezen. Zeker als je actief met je kind / de kinderen naar de illustraties gaat kijken en praten over wat je voorleest zou ik aanraden het boek in 2 keer voor te lezen. Ik denk dat kinderen van 6 jaar het boek wat beter weten te volgen dan kinderen van 4 jaar. Dit ligt wel ook aan hun huidige woordkennis en dat zal per kind verschillen.

Belgische woorden

Er komen een paar Belgische woorden voor in dit boek. Dat komt door de Belgische uitgever en schrijfster. Als je voorleest kun je deze woorden makkelijk zelf vertalen naar een Nederlands woord. Zoals morgenvoormiddag, sofa, turnzaal, Ik vind het totaal niet storend in elk geval.

Interactief boek de pyjamareus

Naast het verhaal over de pyjamareus staan er achter in het boek ook nog twee interactieve spellen en twee gedichten. Een zoekplaat en een doolhof.

Pleister boeken van Clavis

Ieder kind is uniek. In sommige gezinnen wordt iemand ziek. In andere families is ooit iets vervelends gebeurd. En soms is het huishouden zelf gewoon een beetje anders. Pleisters maakt al die gevoelige onderwerpen bespreekbaar. Deze boeken bevatten een warm verhaal, een spelletje en een versje of liedje op kindermaat. Maar ook een informatieve bijlage voor volwassenen, met een aangrijpende getuigenis of een interview met een Pleister-expert. Op die manier nodigt Pleister uit tot praten met en begrip krijgen voor elkaar. Want hoe moeilijk sommige dingen ook zijn, een PLEISTER helpt altijd!

In de pyjamareus kun je informatie over bednet achterin vinden, net zoals de uitleg van Liam zijn buikproblemen.

Specificaties de pyjamareus

Auteur: Emy Geyskens | Uitgeverij: Clavis | 9789044835496 | februari 2019 | 48 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

boek
Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.