De schoen van tien miljoen, een verhalenbundel over armoede

Dat ik dit boek gelezen heb is (weer eens) te danken aan de boekenbingo. Elk jaar staan daar voor onderbouw, middenbouw en bovenbouw heel diverse titels op. Ik word nieuwsgierig, doe een poging de kaarten vol te krijgen. En ontdek zo altijd weer boeken die ik op het eerste oog niet zelf zou kiezen. De schoen van tien miljoen is ook weer zo’n verrassing. Een verhalenbundel van tien schrijvers die met kinderen en hun ouders in gesprek zijn gegaan over het thema armoede. Helaas een erg actueel thema.

cover met rand schoen van tien miljoen verhalenbundel over armoede

Rijkdom aan verhalen

Een achtbaan aan emoties, een pratende jas, een broodnodige geheime missie, een eenzame kostbare schoen, een superheld, een mysterieuze hamster, een geldwolf, een vriendelijke rode fiets en een armband die je overal naartoe flitst. Dat is wat je krijgt wanneer tien schrijvers in gesprek gaan met gezinnen uit Den Haag over het thema armoede.

Een rijkdom aan verhalen van Anna Woltz, Annet Schaap, Astrid Sy, Bette Westera, Gideon Samson, Maria Lam, Milouska Meulens, Mohana van den Kroonenberg, Najiba Abdellaoui en Reza & Chee-Han Kartosen-Wong.

10 verhalen over armoede - titels

De schoen van tien miljoen

In deze verhalenbundel staat 1 thema centraal; armoede. Dit uit zich op verschillende manieren. Iedereen gaat er op een eigen wijze mee om. In het verhaal ‘de schoen van tien miljoen’ staat Ozan centraal. Hij wil later marathon loper worden. Elke dag op weg naar school maakt hij een omweg. Een omweg langs de sportwinkel. Want daar in de etalage ligt het mooiste en beste paar hardloopschoenen ter wereld. Maar vooral ook de meest onbereikbare paar schoenen.

Op een dag ligt er een schoen op straat. Een linker schoen. Niet zomaar een schoen…maar de helft van het mooiste en beste paar hardloopschoenen ter wereld. Hoe komt zo’n dure schoen nou zomaar midden op straat? Het is dezelfde maat als Ozan heeft. Zou de eigenaar van de winkel deze hebben weggelegd? Voor hem? Een cadeautje? Eerst de linker, en verderop de rechter. Want als hij ze zomaar zou geven zou het lijken of Ozan zielig is omdat hij ze niet kan betalen. Omdat er niemand te zien is past Ozan de schoen. Als gegoten! Dan voelt hij een tikkende vinger op zijn schouder.

Een huis voor Fidan

In het tafelgroepje van Jeske zit Fidan. Fidan woont al haar hele leven in Nederland. Ze is al vijf keer verhuisd en vijf keer van school gewisseld. Eerst ging ze naar school bij het asielzoekerscentrum, nu naar een gewone school. Die middag gaat ze bij Jeske achterop de fiets op te spelen. Wat een verschil tussen de huizen van Jeske en Fidan. Al 12 jaar proberen ze het voor elkaar te krijgen om in Nederland te mogen blijven. Formulieren invullen, ondervraagd worden, bezwaar maken als er iets wordt afgewezen. Elke dag weer spannend of Fidan en haar broer naar school komen of toch worden uitgezet. Lees zelf hoe dit verhaal van Fidan afloopt in de verhalenbundel De schoen van tien miljoen.

Armoede

Wederom een boek gelezen doordat het op de lijst van de boekenbingo stond. Qua titel zou ik hier zo aan voorbij gaan. Maar wat een mooi boek dat mij erg bruikbaar lijkt in de klas. En zeker ook thuis om met je tiener eens over het thema armoede te praten. Want helaas zijn er ook in Nederland zo’n 2 kinderen per klas die thuis te maken hebben met armoede, volgens Unicef. De effecten zijn divers; van geen geld voor de hypotheek of huur tot niet genoeg eten in huis, geen smartphone of geen geld voor nieuwe kleding. Met de stijgende prijzen en hoge energierekeningen zal dit aantal misschien ook nog oplopen.

Schrijnend vind ik dat, in een welvarend land als Nederland. De schoen van tien miljoen geeft je een kijkje in een gezin met armoede. Het is niet altijd zichtbaar leed en doet je beseffen dat er best iemand in je straat kan wonen die het niet gemakkelijk heeft. Dat er iemand in je klas zit die misschien vanmorgen niets te ontbijten had. Kortom; ik vind het een mooi boek om je blik op de wereld, op Nederland, weer eens te verruimen.

Specificaties De schoen van tien miljoen

Auteurs: Anna Woltz, Annet Schaap, Astrid Sy, Bette Westera, Gideon Samson, Maria Lam, Milouska Meulens, Mohana van den Kroonenberg, Najiba Abdellaoui en Reza & Chee-Han Kartosen-Wong | Illustraties: Fatinha Ramos en Studio Pietje | Uitgeverij: ROSE Stories | 9789083260372 | 2022 | 133 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.