De smoezels en de reuzeninktvis – een avonturenboek van Erhard Dietl

Ga mee op avontuur met de Smoezels! De Smoezels zijn groene wezentjes die gek zijn op viezigheid en het liefste een beetje luieren. Ze wonen in Stinkstad op een vuilnisbelt, en hebben het daar prima naar hun zin. Maar de smoezelkinderen willen graag eens wat anders beleven. Gelukkig kennen ze professor Proos Sekko met zijn tijdreismachine. Daar kunnen ze vast wel mee op pad! Een spannend avontuur ontvouwt zich met de Smoezels en de reuzeninktvis in de Chinese Duivelszee.

de smoezels en de reuzeninktvis

Hoe mooi kan het leven zijn?

Lekker een beetje luieren op de vuilnisbelt. Oma Smoezel voert de baby roestige spijkers. Opa Smoezel ligt in zijn eigen hangmat en laat een harde scheet. Mama Smoezel kijkt tevreden in het rond en zegt: lieve stinkerlingen, mooier dan dit kan het leven toch niet zijn?

Je kunt het je bijna voorstellen! Maar de smoezelkinderen willen graag eens op avontuur. Potverdriekikkerbillenscheet, ga dan alsjeblieft! Dat is het advies van papa Smoezel. En zo raken de kinderen van de Smoezels in een avontuur verzeild met een reuzeninktvis, in de Chinese diepzee in het jaar 1604.

De Smoezels en de reuzeninktvis – een vertaalfeestje

Het boek is geschreven en geïllustreerd door de Duitse schrijver Erhard Dietl. Het is vertaald door Hedi de Zanger. Wat een feest moet dat zijn geweest. De Smoezels houden namelijk wel van gekke uitspraken. Mafsmoezel, vette bagger, gammelzooi, donderscheet en modderklots. Ze geven er niks om. En professor Proos Sekko is ook een interessant (en vast gezellig) personage. Ook een beetje grote-mensen-humor dus!

Maar ondanks de wat tegendraadse houding, zijn het dappere wezentjes die in hun diepzeeduikboot het roer moeten overnemen van professor Ton Handig. Want hij wordt onwel in de diepzee, waar ze op zoek zijn naar vazen uit de Ming-dynastie in een gezonken schip. Naast de reuzeninktvis krijgen de Smoezels tot overmaat van ramp ook nog eens te maken met piraten. Maar gelukkig kunnen ze hen makkelijk aan, en komen ze zonder kleerscheuren én met een dure vaas, terug in het hier-van-nu.

boek
Professor Proos Sekko en Ton Handig

Waar de twee professoren hele grappige namen hebben, is het eigenlijk wel jammer dat de smoezelkinderen geen eigen naam hebben. Ze worden het ene en het andere smoezelkind genoemd. En dat is wel zonde omdat het om de hoofdpersonen in het boek gaat. Maar desondanks zijn het wezentjes die kinderen aanspreken met hun slimme en moedige karakter.

De Smoezels en de reuzeninktvis – een feest om te lezen

Vliegenpoep en smoezelzooi
O, wat is het leven mooi!
Vlam in de pan en kikkerbil,
een smoezel doet altijd wat hij wil!

Een grappig boek; met als hoofdpersonen bijzondere groene wezentjes, in een tijdreisavontuur én met een kleine geschiedenisles. Een heel gevarieerd verhaal dus. Over doen wat je zelf wil, het gezellig hebben met elkaar en genieten van het leven. Het boek is ook nog eens makkelijk leesbaar en heeft leuke illustraties. En gegarandeerd dus heerlijk lachen om de gekke uitspraken. Een leuk boek voor jonge lezers vanaf ongeveer 7 jaar.

Specificaties De Smoezels en de reuzeninktvis

Auteur en illustrator: Erhard Dietl | Vertaling: Hedi de Zanger | Uitgever: De vier Windstreken | 9789051168327 | februari 2021 | 112 pagina’s | Meer informatie vraag je lokale boekhandel, of vind je hier bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

boek
Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.