De Verschrikkelijke Sneuman – een De Nachtmerriewinkel deel

Ja, je leest het goed. Dit boek gaat over de Verschrikkelijke Sneuman. Niet de sneeuwman dus, alhoewel dit verhaal wel over kou gaat (-34 zelfs!) en over sneeuw. Zeer plaatselijke sneeuw, want gek genoeg ligt dat alleen rondom de nachtmerriewinkel. Dit boek is het derde deel uit de serie De Nachtmerriewinkel van Magdalena Hai en Teemu Juhani. Ellen schreef in 2021 over de eerdere delen en was daar erg enthousiast over. Ik vertel jullie graag meer over deel 3!

De verschrikkelijke sneuman

De Verschrikkelijke Sneuman

Het wordt ijzig spannend in de Nachtmerriewinkel als het ineens binnen gaat sneeuwen. Hoe komt dat nou? Zou de Verschrikkelijke Sneuman er mee te maken hebben?

Deze serie is geschreven voor kinderen ‘die AVI uit’ hebben, vermeldt uitgeverij de Vier Windstreken. Het kan ook heel goed eerder gelezen worden, want juist jezelf uitdagen op AVI niveau is belangrijk. Daarnaast is het ook goed om vooral te lezen wat je leuk lijkt. Is je kind dus op zoek naar een spannend boek, niet te dik en met leuke illustraties? Dan is De Verschrikkelijke Sneuman wellicht geschikt!

Aantrekkelijk vormgegeven

De Verschrikkelijke Sneuman is aantrekkelijk vormgegeven. Ik kan mij goed voorstellen dat kinderen die niet zo van lezen houden dit boek snel uit de kast zullen pakken. Het is namelijk niet zo dik en bevat een kleurrijke voorkant. Het hele boekje is full colour, dit spreekt mijn kinderen in ieder geval altijd erg aan. De hoofdstukjes zijn kort en de lettergrootte best fors voor de beschreven doelgroep. Ook dit kan kinderen die lezen wat lastiger vinden, bijvoorbeeld vanwege dyslexie, aanspreken.

De tekst is goed verweven in de illustraties en deze vullen elkaar ook aan. Een aantal woorden zijn in een dikgedrukt lettertype weergeven, waardoor het iets schuurt aan ‘graphic novel’ zonder dat het de volledige leesbaarheid verliest. Zo is het boek ook geschikt voor samen lezen.

Personages in De Verschrikkelijke Sneuman

Heel eerlijk? Ik moest er een beetje inkomen, in het boek De Verschrikkelijke Sneuman. De personages worden gelukkig geïntroduceerd op de eerste pagina, dat hielp wel. In het verhaal zelf gebeurt dit namelijk niet. Ik verwacht dat dit ook komt omdat niet ik, maar Ellen de eerste twee delen van De Nachtmerriewinkel heeft gelezen. Pieter, de winkelgeest, Nina, de winkelhulp, Okkie Topus en meneer Spoek worden daar vast uitgebreider in geïntroduceerd.

Ik verwacht dat De Verschrikkelijke Sneuman wel nieuw is in dit boek. Ook die wordt niet geïntroduceerd in het verhaal, maar is er ineens. Hierdoor moest ik dat hoofdstuk een paar keer lezen, want waar kwam die harige witte bol nou ineens vandaan? Mijn dochter van 8 jaar heeft het daarna ook gelezen en die had er helemaal geen last van. Misschien denk ik er ook wel te diep over na.

De verschrikkelijke sneuman

Uitdrukkingen

De tekst van De Verschrikkelijke Sneuman is verdiept door verschillende uitdrukkingen te gebruiken. ‘Zijn hart zal breken’, Het vriest dat het kraakt’ en ‘van een leien dakje’ maken de tekst best rijk. Dit lijkt op het eerste oog niet zo te zijn. Als je goed leest zie je ook dat er best wat rijke taal in het boek verstopt zit. Naast uitdrukkingen worden er ook woorden gebruikt die in de spreektaal niet veel voorkomen. Ik word daar altijd erg blij van. Zeker bij boeken die gepakt zullen worden door kinderen die lezen niet als hobby hebben is dat fijn. Juist deze kinderen hebben rijke taal nodig om zich optimaal te ontwikkelen.

Zelf kwam ik ook een woord tegen dat ik nog niet kende en heel eerlijk gezegd nog steeds niet. Ectoplasma**. Ik hoop dat dit wordt uitgelegd in deel 1 of 2, anders vind ik het een gemiste kans in dit boekje.

De Verschrikkelijke Sneuman is te lezen zonder deel 1 en 2, maar toch zou ik het je kind aanraden om in deel 1 te beginnen. Natuurlijk omdat het gewoon leuke boekjes zijn en ook omdat ik verwacht dat dan de personages wat meer voor je kind gaan leven.

**Inmiddels is Linda op de hoogte gebracht over het bestaan (is dat zo?:)) van ectoplasma wat voorkomt in De Verschikkelijke Sneuman. Een ander teamlid is groot geworden met de Ghostbusters en spookverhalen en eet ectoplasma voor het ontbijt! Niet echt natuurlijk want ectoplasma komt van het Griekse woord Ektos wat buiten betekent. Ectoplasma is een substantie of spirituele energie die buiten een fysiek lichaam aanwezig is. Het is ook te vinden in de celbiologie maar dat is minder griezelig. Een bekend voorbeeld is Slimer van Ghostbusters. Dit iconische slijmspook laat overal zijn groene ectoplasma achter. ~ Selena

Specificaties De Verschrikkelijke Sneuman

Auteur: Magdalena Hai | Illustrator: Teemu Juhani | Uitgever: De Vier Windstreken | Oktober 2022 | 64 pagina’s | 9789051169218 | meer informatie bij je lokale boekhandel of bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.