De Verwanten, een reis door de tijd tijdens de Eerste Wereldoorlog

In de roman voor Young Adults De Verwanten van Lemniscaat uitgeverij, lees je over Luka en William. Zij moeten dealen met een krachtig verleden dat zijn schaduw ver vooruitwerpt. Guido Bottinga laat je moeiteloos door de tijd reizen van de Eerste Wereldoorlog en het heden in deze roman die bedoeld is voor jongvolwassenen.

lemnicaat uitgeverij young adults

Luka en William zijn zelf young adults in De Verwanten

In De Verwanten heeft Luka geen zin in William. William heeft haar immers bedrogen vorig jaar. Ze wil ook geen contact met hem, maar toch kan ze het niet helpen. Keer op keer is ook dit verleden krachtig en moet ze reageren op zijn mailtjes. Wanneer William haar mailt dat hij voor zijn studie geschiedenis naar Ieper gaat en daar afspreekt met een hoogleraar om over de gasoorlog te praten. Hij komt met de boot van Harwich naar Hoek van Holland. Luka’s tante Jeanne haalt Luka over om William daar af te halen. Met tegenzin stemt Luka toe dat ze samen iets eten en William mag ook in het appartement bij Luka en Jeanne de nacht doorbrengen voor hij met de trein naar Ieper vertrekt. Op het laatste moment voordat Luka het zelf kan helpen zegt ze dat ze mee wil gaan naar Ieper.

Bordeauxrood doosje met brieven

Als dan ook nog Jeanne aan komt zetten met een bordeauxrood doosje met brieven van een Duitse soldaat die zijn brieven schreef aan hun oudtante terwijl hij aan het front bij West-Vlaanderen zat, begint het avontuur pas echt. Luka en William gaan met de auto van Jeanne naar Ieper. Zo kunnen ze rustig die brieven lezen. Eenmaal in Ieper ontrafelt zich een geheim dat over de grenzen van de huidige generaties heen gaat. Hoe zit het met die soldaat? Wie is eigenlijk dit mysterieuze jongen met het rode haar? Wat is de verwantschap tussen Luka en William? Lees het en je komt erachter.

De verwanten Guido Bottinga

Tikje spiritueel

Deze historische roman wordt aangeprezen als een historische roman voor Young Adults. Ik heb De Verwanten in één ruk uitgelezen terwijl ik doorgaans echt niet zo ben van de spirituele romans. Want, spoileralert:  er zit wel een spiritueel kantje aan. Dat neemt niet weg dat het spannend is. Luka en William zijn twee boeiende personages en je bent benieuwd op hoeveel manieren De Verwanten als titel kan worden uitgelegd. In het begin worden een aantal vragen opgeworpen. De beantwoording ervan vindt gaandeweg in De Verwanten plaats. Ook via de brieven die Julius aan de oudtante van Luka schrijft.

William en Luka leggen het uit in De Verwanten

In De Verwanten gaan Luka en Williiam in op bijvoorbeeld theosofie en reïncarnatie. Doorgaans word ik daar altijd een beetje kribbig van. Ik kan niet zo goed tegen, in mijn ogen, zweverig associëren. Bottinga blijft daar verre van. Op een prettige, niet-belerende toon legt hij deze levensbeschouwingen uit in dialogen. Je hebt die kennis ook nodig om iets van De Verwanten en het plot ervan te begrijpen. Anders begrijp je de verwantschap tussen William en Luka en tussen de verschillende generaties niet.

handgeschreven brief

Kritiekpunten

Zijn er ook kritiekpunten? Ja, eentje. De Verwanten over Luka en William is in de markt gezet voor jongvolwassenen, young adults. Ik snap dat het beestje een naam moet hebben maar deze roman is boeiend voor iedere leeftijdsgroep van boven de zestien jaar, vind ik. Als dan ook nog de lettergrootte van het handschrift van de brieven van Julius word vergroot dan is ook dat aspect van De Verwanten generatie-overstijgend.

Luka en William blijven boeien als young adults in De Verwanten

In De Verwanten lees je over vriendschap en verwantschap ongeacht de verschillende uniformen. Je leest over de schande van Shot at Dawn en over hoe je die ene kans op je grote liefde niet moet laten lopen. Het is een boeiende roman over de Eerste Wereldoorlog waarin blijkt dat het verleden krachtiger is dan we soms denken.

Specificaties De Verwanten

Schrijver: Guido Bottinga | Uitgever: Lemniscaat | Jaar van uitgave: 2014 | 412 pagina’s | 9789047706731 | Kijk hier voor meer informatie of bezoek je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

De verwanten Guido Bottinga
Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.