De Vijf in een kampeerwagen – een nieuw avontuur

Ik heb al eerder 2 boeken van ‘De Vijf’ mogen reviewen. Nu mocht ik ‘De Vijf in een kampeerwagen’ lezen. Het vijftal gaat dit keer op kampeervakantie en ze reizen achter een circusgezelschap aan. Maar dat gaat niet vlekkeloos…..

de vijf in een kampeerwagen

De Vijf in een kampeerwagen: het vijfde deel van ‘De Vijf’

Van de boeken van ‘De Vijf’ zijn er inmiddels al vele verschenen. De Vijf in een kampeerwagen is het vijfde deel in deze serie. Ik heb al 2 andere boeken van deze herziene serie mogen lezen. Daarom was ik dus wel weer benieuwd naar het nieuwe avontuur van dit vijftal.

Voor wie de boeken nog niet kent: dit is een serie spannende avonturenboeken. In deze boeken staan ‘De Vijf’ centraal: 4 kinderen (George, Julian, Dick en Anne) en hun hond Timmy. Samen beleven ze allerlei spannende avonturen en lossen ze elke keer een mysterie op.
Deze verhalen zijn eigenlijk al heel oud, dit deel is oorspronkelijk in 1946 uitgebracht.

de vijf in een kampeerwagen

Met een kampeerwagen het circus achterna

In de Vijf in een kampeerwagen besluiten Julian, Dick, George, Anne en Timmy met twee kampeerwagens op vakantie te gaan. Ze ontmoeten Nobby, een jongen die met zijn circus in de buurt kampeert. Ze sluiten vriendschap met hem én zijn chimpansee Pongo. Maar er zijn ook twee circusartiesten: Tijger Daan en Lou, die niet zo blij zijn met de komst van het vijftal. Zij doen er alles aan om de kinderen weg te krijgen. Wat hebben deze mannen te verbergen?

titelpagina

Vaste opbouw en ingrediënten

Als je al meer boeken uit deze serie hebt gelezen, kom je erachter dat de opbouw elke keer hetzelfde is, en dat de boeken daarin wel veel op elkaar lijken.
Ook in dit deel, de vijf in een kampeerwagen, komt er ineens weer een probleem op hun pad, met mysterieuze figuren die het vijftal op gaat lossen.

Toch vond ik de vijf in een kampeerwagen in het begin even wat minder dan de vorige delen. Misschien omdat de opbouw wat herkenbaar begint te worden. De kinderen reageren elke keer wel heel ‘braaf en correct’. Ik denk dat het belangrijk is voor kinderen die deze boeken gaan lezen, dat ze wel moeten weten in welke tijdsgeest ze dit boek moeten plaatsen.  Sommige dingen zijn echt niet meer van nu.

de vijf in een kampeerwagen

Andere tijdsgeest

Zo kun je je vraagtekens zetten bij de vijf in een kampeerwagen waarbij 4 kinderen en een hond, die samen (zonder ouders) op vakantie mogen in 2 caravans, getrokken door paarden. Ze moeten af en toe een keer een kaartje sturen, maar verder hebben ze geen contact met hun ouders. Ook het thema circus is op deze manier niet meer actueel in Nederland. Wilde dieren zijn in het circus natuurlijk inmiddels niet meer te vinden, maar ook een chimpansee die kunstjes doet en die snoepjes te eten krijgt, is in deze tijd een beetje vreemd.

Tenslotte wordt Nobby, de jongen die in het circus werkt mishandeld. Dat wordt in het boek wel genoemd, maar niet echt heel veel aandacht aan besteed of daar lijken weinig gevolgen aan te zitten. In dat opzicht zou het boek dus wellicht een update naar de huidige tijd kunnen gebruiken óf je zou kinderen die het lezen duidelijkheid moeten geven over het feit dat dit originele verhaal inmiddels alweer 75 jaar oud is! Hoewel het boek in het begin voor mij wat traag op gang kwam, werd ik gaandeweg toch weer opgeslokt in het avontuur en was ik wel heel nieuwsgierig hoe het zou aflopen! En voor kinderen die houden van avontuurlijke verhalen, is ook De Vijf in een kampeerwagen weer een heerlijk leesboek!

Specificaties De Vijf in een kampeerwagen

Auteur: Enid Blyton│Uitgever: Standaard Uitgeverij│9789002272561│mei 2021│184 pagina’s│meer informatie vind je hier

Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly, getrouwd en moeder van twee dochters van 6 en 8 jaar. Ik werk 3 dagen per week als kleuterjuf. Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Natuurlijk ben ik als juf gek op kinderboeken. Als gezin doen we het liefst zoveel mogelijk leuke dingen met elkaar: spelletjes, knutselen, uitstapjes en weekendjes weg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.