De wondere wereld van Eva, een prachtig kijkje in mysterieuze zaken om ons heen

Als klein meisje had ik bepaalde boeken die niet per se voor kinderen waren. Boeken die in mijn moeders boekenkast stonden waar ik altijd door gefascineerd was. Vaak met Illustraties die mij lieten verwonderen, wegdromen en betoverden. Vaak ook was ik bang. Dit waren veelal sprookjesboeken, David de Kabouter encyclopedie en boeken met enge wezens. De wondere wereld van Eva zou hier perfect tussen passen. Dit boek staat vol prachtige illustraties, bizarre wezens en heerlijke verwondering. Stap mee in de wondere wereld van Eva Toorenent.

hoofd

De wondere wereld van Eva

Geïnspireerd door gevonden voorwerpen in haar omgeving creëert Eva een fantasiewereld voor jong en oud. Laat je meeslepen en betoveren. In de zachte glinstering van een beekje. Of in het ruisende bladerdek van een boom. Als je weet waar je moet kijken, kun je ze overal ontdekken. De wezens. Met de juiste blik verandert een steen in een Diestrogei en blijkt een gebroken theepot het werk van een Scherfdemon te zijn. Je hoeft niet naar magie en verwondering te zoeken. Je hoeft slechts te kijken … en te zien. Welkom in De wondere wereld van Eva.

“Wat moet je doen als je kompas plotseling niet meer werkt of als je broekspijpen opeens dichtgenaaid zijn?”

Welkom ~ Eva Toorenent

Verwondering

Ik hou van verwondering. Dromen en dagdromen zijn zeer geliefde dingen om te doen. Het leven kleuren met fantasie vind ik prachtig. En dat alles met een fijne mengelmoes van blijdschap, angst, en alles hier tussenin. Boeken zijn een belangrijk onderdeel hierbij. Zelf kan ik veel bedenken maar nooit zoveel als dat je kan ervaren door kijkjes in andermans hoofd te nemen. En Eva Toorenent is een geweldig persoon om een kijkje in haar hoofd te nemen met De wondere wereld van Eva.

Ik heb namelijk een groot respect voor mensen die hun wondere wereld in woord en beeld kunnen uiten. En laat Eva nou beide uitmuntend kunnen. De wondere wereld van Eva is namelijk geheel haar eigen kindje. Woord en beeld komen van haar hand en vanuit haar hoofd. Uiteraard ook gevoed door mensen om haar heen, dat lees je terug in het dankwoord. Een erg boeiend en vermakelijk dankwoord ook. Wat een feestje is haar hoofd en wereld.

“Zonder zijn liefde voor het macabere was mijn eigen monsterlijke aard waarschijnlijk nooit naar boven gekomen.”

Eva Toorenent over haar vader

De kroon op fantasie

Fantasie is wat mij betreft heel belangrijk. Voor jong en oud. Het helpt je om door mooie en moeilijke fases in je leven te gaan. Het helpt je om te genieten, beleven en om dingen intenser te ervaren. Fantasie geeft meer kleur aan jezelf en aan de wereld om je heen. De wondere wereld van Eva is wat mij betreft een kroon op fantasie. Er is een dunne grens van deze wereld van wat zou kunnen. Of wat simpelweg gewoon kan volgens Eva. Want dit boek is haar reis, haar ervaring met diverse mysterieuze zaken. Goed en slecht van aard.

De oorsprong van dit boek begint met een houten kistje wat Eva haar moeder opvist uit het Spaarne in Haarlem. Het kistje was leeg, de afkomst onbekend. Het kistje bleef vast onderdeel van Eva haar jeugd. Tijdens die jeugd vond ze kleine bewijzen van het bovennatuurlijke. Het kistje was een veilige plek om die dingen te bewaren. Waar Eva eerst bang kon zijn van de wezens met kwade bedoelingen. Zo begon ze deze later te zien als deel van de natuurlijke orde. Elk voorwerp in het houten kistje is verbonden met een wezen die ze echt is tegengekomen.

Op reis

Aan de hand van die voorwerpen in het houten kistje reizen we langs de wezens die Eva is tegengekomen. De wondere wereld van Eva is een gids. In die gids staat al haar kennis van de wondere wezens die ze is tegengekomen. Al haar kennis, ervaringen en verhalen heeft ze verzameld in dit boek. Elke twee pagina’s bevatten een wezen, het voorwerp wat erbij hoort uit het kistje plus nog veel meer. Nuttige informatie, een persoonlijk verhaal en eventuele waarschuwingen.

Laat ik daar dan ook maar mee beginnen. Pluk bijvoorbeeld nooit, maar dan ook NOOIT, de bloem van een Diestrog. Dit wezen bedoelt het niet slecht maar de gevolgen zijn voor beide groot en niet fijn. Eenoor Larry heeft ons hart wel een beetje veroverd. Wat een lieverd, wij houden onze ogen nu wat beter open als we in het achtergebleven zeeschuim staren op het strand.

Genieten van De wondere wereld van Eva

Ik geniet als volwassene onwijs van De wondere wereld van Eva. Het voelt aan als jeugdsentiment en het trekt me mee in mijn fantasie. Ook verrijkt het mijn verwondering. Elk wezen heeft een link met normale zaken uit de natuur zoals bijvoorbeeld het zeeschuim van Eenoor Larry. Als ik nu zeeschuim zie denk ik hieraan. Daarbij is de vormgeving en zijn de illustraties geweldig. Het is niet naar macaber of echt eng. Wel is het fascinerend en vervreemdend.

Mijn oudste dochter van 7 geniet met mij mee. Ze vindt het prachtig en kan geen genoeg krijgen. Ze zoekt op het oog de wezens uit en daarover mag ik dan vertellen. Samen dwalen we door het boek. Ook pakt ze het soms er zelf bij, met een lichtbron en een dekentje. En ik zie die schittering in haar ogen verschijnen. Ik zie die grenzen van verwondering en fantasie ruimer worden en verrijken terwijl ze in De wondere wereld van Eva dwaalt.

Ook worden bepaalde snuisterijen die we hebben opeens anders bekeken. (Wij zijn ook gek op snuisterijen uit de natuur die we vinden) Zoals een groen steentje wat ik heb. Want is dat van een windvissteen? Dit boek is wat ons betreft een absoluut pareltje!

Specificaties De wondere wereld van Eva

Auteur en illustrator: Eva Toorenent | Uitgever: Clavis | Augustus 2021 | 9789044840506 | 52 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.