De zee ondersteboven: een roman over een bootvluchteling

De zee ondersteboven is een roman van de Franse schrijfster Marie Darrieussecq. Een roman, waarin hoofdpersoon Younes als bootvluchteling in het leven van traumapsychologe Rose verschijnt. Darrieussecq is voor mij een onbekende schrijfster. Maar een nieuwe schrijfster is zij zeker niet: ze heeft meerdere boeken geschreven en daar ook prijzen mee gewonnen. Veelbelovend dus, ik ben nieuwsgierig De zee ondersteboven gaan lezen.

De zee ondersteboven

De cruise

De zee ondersteboven begint op een cruiseschip. Rose vaart mee op deze cruise samen met haar twee kinderen. Even afstand van de dagelijkse sleur en ook even wat ruimte van haar man. Midden in de nacht wordt Rose wakker van onbekende geluiden en gaat op onderzoek uit. Op het dek hebben meerdere mensen zich verzameld en uiteindelijk blijkt er een boot vol vluchtelingen naast het enorme schip te liggen. De vluchtelingen in De zee ondersteboven worden gered en aan dek gehesen. Rose rent terug naar haar hut wanneer ze een jongen ziet van haar zoons leeftijd. Ze geeft hem wat kleding en zijn telefoon. Deze vluchteling, Younes, wil graag (naar huis?) bellen.

Marie Darrieussecq

De onbekende

Rose heeft een beetje contact met Younes maar verliest hem daarna in de chaos ook weer uit het oog. In De zee ondersteboven gaan de vluchtelingen op een andere boot naar het vaste land. Via de telefoon kan ze hem wel een beetje volgen (door de trace die aanstaat, het is haar zoons telefoon). Rose en haar kinderen keren terug naar Parijs, maar er blijft een lijntje met Younes. Hij belt haar, maar echt contact is er niet. Totdat hij ook in Parijs is en Rose hem ziet. Maar op afstand blijft.

De zee ondersteboven

Ook na Parijs komt Rose weer in contact met Younes en schiet ze hem te hulp. Het verhaal van een bootvluchteling, dat is bijna automatisch een interessant verhaal. Wat moeten deze mensen veel (narigheid) meemaken. Toch vind ik dat in De zee ondersteboven lastig om echt in te voelen. Het boek is geschreven vanuit Rose, waardoor Younes zijn verhaal niet helemaal duidelijk wordt. Ook Rose haar eigen redenen om dingen wel of niet te doen, blijven wat vaag. Waardoor ik niet helemaal in het verhaal zak en wat meer een toeschouwer ben.

De zee ondersteboven

Specificaties De zee ondersteboven

Auteur: Marie Darrieussecq | Vertaald door Mirjam de Veth | Uitgever Arbeiderspers | December 2022 | 9789029541442 | 214 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid grappig het leven humor interactief jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen roman samen school spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.