De Ziener, een gothic novel van Vlaamse bodem

Ben jij bekend met het genre gothic novel? Zo ja, ga dit boek lezen! Daar kan ik kort en krachtig over zijn. Zo nee, ga dan ook dit boek lezen! De Ziener is een gothic novel van Vlaamse bodem waarin we kennismaken met David Mayfair (Hello Anne Rice). David is geen gewone jongeman en heeft ook geen gewoon leven. Hij is namelijk een Ziener en kan voorbij het leven kijken..

De Ziener

De Ziener

David Mayfair is geen gewone jongeman: hij kan voorbij het leven kijken en de dood observeren. Na het overlijden van zijn ouders wordt hij geadopteerd door zijn Britse oom, Dorian Walpole, die hem in Londen opleidt tot een Ziener. Wanneer in Borley, een klein dorp in het zuidoosten van Engeland, twee tienermeisjes op gruwelijke wijze worden vermoord, wordt de Ziener door de politie ingeschakeld om het onderzoek mee te voeren. Maar Borley heeft een duister geheim dat zich niet zomaar wil prijsgeven, zeker wanneer blijkt dat de aanwezigheid van David Mayfair geen toeval is…

De Ziener is een ijzingwekkend thriller die gebaseerd werd op historische feiten. Valgaeren neemt in deze gothic novel de lezer mee van België naar Engeland om een eeuwenoud mysterie te ontrafelen. De Ziener van K.R. Valgaeren verscheen voor het eerst in 2011 en was een instant succes. Een jaar later kreeg het boek de Schaduwprijs voor het beste spannende debuut in de Nederlandse taal. Op verzoek van de vele lezers is er na tien jaar eindelijk deze nieuwe editie. De Ziener werd voor de gelegenheid grondig herwerkt door de auteur en voorzien van een nieuw en uitgebreid nawoord.

In Borley komen duistere krachten terug tot leven

Gothic novel

Voor sommigen is dit een bekend genre, maar andere zullen hier minder bekend mee zijn. En misschien zelfs onterechte vooroordelen hebben. Een gothic novel is een literair genre dat mysterie, romantiek en horror vermengt. De naam gothic verwijst naar de (pseudo)middeleeuwse gebouwen waar veel van deze verhalen zich afspelen. Of waar ze deels in afspelen. Vooral in Engeland en Duitsland is dit genre flink opgebloeid. Maar in Nederland en België bleef het angstvallig stil, tot daar K.R. Valgaeren zijn pen oppakte. Met een grote liefde voor dit genre, vampieren en Anne Rice bleef hij volhouden. En gelukkig maar want De Ziener is in mijn ogen een heerlijk boek wat dit genre eer aandoet.

Bekende gothic novels zijn Dracula van Bram Stoker, Mary Shelleys haar Frankenstein en het werk van Edgar Allan Poe. Doordat romantiek een belangrijk onderdeel is, is het geen gruwelijk horrorgenre. De toon is vaak duister en er zijn bovennatuurlijke aspecten. Maar er is ook ruimte voor liefde en onderlinge banden tussen de karakters. Alhoewel over de intensiteit van horror natuurlijk valt te twisten.. Voor de één kan liefde behoorlijk eng zijn, zeker als die liefde niet kan zijn. Of als je verliefd bent op een wezen van de nacht. Afijn hoe dan ook, De Ziener bevat ook alle bovenstaande ingrediënten maar ook iets extra’s. het bevat namelijk hedendaagse elementen, en dat vind ik heel tof. Het doet het genre eer aan maar is ook heel eigen.

De weg naar Borley

In De Ziener volgen we het verhaal van David. Geboren in Turnhout België is hij altijd al een beetje een buitenstaander geweest. Zo is hij sociaal niet handig, verdiept hij zich liever in boeken die niet voor zijn leeftijd zijn en niet onbelangrijk… Hij kan zijn dode kat zien die kletsnat onder zijn bed zit. Nadat hij verplicht op kamp gestuurd was door zijn ouders, goedbedoeld maar niet behulpzaam, is zijn kat thuis overleden. Maar waarom zit zijn kat dan kletsnat onder zijn bed? Het leven van David krijgt een noodlottige wending en hij verhuist naar zijn geliefde Engeland om bij zijn oom Dorian Walpole te wonen in diens luxueuze woning in London.

Daar krijgt hij naast zijn studie aan de universiteit een privé opleiding van zijn oom tot Ziener. Ze kunnen beide voorbij het leven kijken en zien diverse soorten dingen zoals energieën, banshees en spekters. Zelfs vampieren kunnen ze herkennen. Valgaeren houdt klassieke regels in ere maar geeft wel zijn eigen draai een deze klassieke engerds. Ik geef verder niet teveel prijs, dat doet wat mij betreft afbreuk aan het verhaal. David zijn weg vervolgt zich naar het kleine Engelse dorpje Borley met een rijk verleden aan griezelverhalen. En met een rijk heden waarbij jonge meisjes een gruwelijk en mysterieus einde kennen. Hij gaat op onderzoek uit ondanks alle alarmbellen…

Klassiek

Zoals eerder aangegeven is De Ziener een aangename mix tussen klassiek en hedendaags. De sfeer ademt gothic novel. Er is voldoende ruimte voor romantiek en familiebanden, genoeg aandacht voor karakteropbouw en meer dan eens bekruipt een unheimlich gevoel mij tijdens het lezen. Valgaeren weet hoe hij moet vertellen zonder dat het verhaal traag wordt. Hij neemt de tijd om het verhaal van David en Borley te vertellen middels diverse perspectieven. Normaal ben ik wat ongeduldig en kan ik niet wachten tot nieuwe ontwikkelingen. Maar Valgaeren houdt mijn aandacht van begin tot einde in zijn greep.

Hedendaags in De Ziener

De Ziener is mysterieus en bij vlagen echt behoorlijk eng. Er zijn vermoedens maar toch is het eindpunt niet helder. Tijdens het lezen kon ik Borley ruiken en voelen. Hij weet de setting heel goed tot leven te krijgen met zijn woorden. We duiken in het verleden maar ook in het nu. Een verwijzing naar The Matrix komt namelijk ook voorbij en dat vind ik tof. Het boekt leest als een hedendaagse klassieker en is daardoor denk ik voor een nieuwe generatie gothic novel lezers zeer toegankelijk. Het is spannend en boeiend, zonder heel intens gruwelijk te zijn. Het is vriendelijke horror, een bovennatuurlijke thriller met ruimte voor de karakters en geschiedenis. En dit alles beschreven door iemand die weet te boeien door zijn manier van vertellen.

De taal is toegankelijk en bevat voor mij charmante Vlaamse zinnen en woorden. Ik ben verrijkt met mooie aanvulling voor mijn vocabulaire, want er zitten ook weer pareltjes in.

Er is een ongeschreven wet die stelt dat het ten strengste verboden is om letterverslaafden te storen tijdens het lezen. Het overtreden van die regel heeft tot gevolg dat het gedrag van dergelijke mensen onvoorspelbaar wordt. Hun geest moet zich plots van de ene wereld naar de andere verplaatsen: een bruuske transitie waarin ze even zichzelf niet meer zijn.
~
Blz 58

de ziener

K.R. Valgaeren

De Ziener verscheen al in 2011 en kent een ingetogen maar geliefde start. Deze uitgave is herzien, aangepast en bevat op verzoek van Valgaeren een uitgebreid nawoord. Dit nawoord heeft me nog enthousiaster gemaakt eigenlijk. Wat een mooie weg heeft dit verhaal afgelegd. Het is onderweg in ons Amsterdam bekroond voor de Schaduwprijs voor het beste spannende debuut in de Nederlandse taal. En dankzij de harde kern van fans krijgt het boek nu een nieuw leven en gelukkig maar. Ik had dit verhaal niet willen missen. En het smaakt zeker naar meer.

Kevin Valgaeren, geboren te 1979 in Turnhout, studeerde Westerse Literatuur aan de KU Leuven. Hij specialiseerde zich in de Nederlandse en Angelsaksische literatuur van de negentiende eeuw. De Ziener is zijn debuut en daarna schreef hij nog 5 andere duistere boeken. Waaronder Bloedlijn waarin David Mayfair zijn verhaal verder gaat.

Boeken K.R. Valgaeren

En waarom ik in mijn intro bij Mayfair zijn naam hello Anne Rice aanhaalde, Lives of the Mayfair Witches is een trilogie van Anne Rices hand.

valgaeren
Muziek geïnspireerd uit De Ziener: Miller Goodman Big band

Specificaties De Ziener

Auteur: K.R. Valgaeren | Uitgever: Houtekiet | 2011 / 2022 herziene uitgave | 415 pagina’s | 9789089244949 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.