De zon, een boek van zonnegoden tot sterrenkijkers – Peter Goes

Ik ben een maanofiel, of lunafiel. Beide reken ik goed, het zijn termen die ik zelf in het leven heb geroepen. Maar er is nog zo’n prachtig hemellichaam wat schijnt. En dat is een beetje een ondergeschoven kindje bij mij: De zon! En dat terwijl ik intens geniet van de warmte, de vitamine D en de prachtige kleuren die ze heeft. Hoog tijd voor een boek in mijn boekenkast die mij en mijn kinderen gaat verwarmen. Welkom in mijn huis ‘De zon‘ van Peter Goes!

de zon

De zon

We schenken nauwelijks aandacht aan die gigantische vuurbal hoog in de lucht.
En toch maken de stralen van de zon het leven op aarde mogelijk.

Ontdek welke rol de zon al eeuwenlang speelt voor verschillende culturen.
En krijg antwoord op vragen als:

  • Wat is licht?
  • Hoe ontstaan zonnevlammen?
  • Wat is de levensloop van een ster?

Lees het helemaal in dit indrukwekkende grote boek De zon van Peter Goes.

Heliofobie is de angst voor de zon of zonlicht.

Blz 27

Reis door de geschiedenis

We beginnen in De Zon bij de prehistorie. Astronomie is één van de oudste wetenschappen die overal ter wereld werd beoefend. De eerste astronomen waren meestal priesters en die zagen uiteraard overal boodschappen van God in de hemellichamen. Ook wel logisch, we hadden toen nog geen internet en boeken. We moesten het doen met wat we zagen en wisten. Of beter gezegd “wisten”. De fascinatie voor hemellichamen en met name voor de zon en maan is al zo oud als dat de mensheid er is.

Prehistorische afbeeldingen van de zon en de sterren kan je dan ook overal ter wereld terugvinden! Hierna reizen we door naar de Egyptische zonnekalender, de astronomie van de Chinese keizer en Sterrenwachten bij de Maya’s. Maar ook Babylonië, de oude Grieken, de Indusvallei, Arabië, Azteken en de middeleeuwen hebben allemaal een eigen hoofdstuk. Een hoofdstuk bekleed twee kleurige pagina’s en staat bomvol fijne illustraties, informatie en weetjes. Elk hoofdstuk heeft weer een andere kleur.

Peter Goes

Peter Goes (1968) is een Belgisch auteur en illustrator van kinderboeken. Ik ken zijn naam eigenlijk alleen van reviews op deze site. Van de boeken Rivieren, Tijdlijn en Tijdlijn Wetenschap en Techniek. Hij heeft een hele kenmerkende stijl die heel herkenbaar is. De achtergronden bestaan in het algemeen uit één kleur en de illustraties zijn vaak cartoonachtig met veel details. Zo ook in De zon.

Ik moest zelf eerst een beetje wennen. De kleuren en de illustraties zijn leuk maar voor een encyclopedie achtig boek hou ik van iets meer afwisseling. Mijn dochter van 7 was meteen al helemaal weg van de illustraties en de kleuren. De bepaalde eentonigheid was juist heel fijn voor haar. En de details vielen direct, misschien juist wel daardoor, haar heel erg op. En ik moet zeggen dat met het keren van elke bladzijde mijn liefde voor dit boek De zon ook groeide.

De zon kan iedereen zien,

maar niemand kan ernaar kijken

Blz 73

Encyclopedie

Dit boek is indrukwekkend. Allereerst door het grote formaat. En daarna gevolgd door de inhoud. Zoals gezegd moest dit boek bij mij groeien en inmiddels ben ik om. Wat een geweldig boek is dit. Elke millimeter van een bladzijde is gevuld met de wereld van Peter Goes. Aangevuld met boeiende weetjes, feiten en informatie. Heerlijk om door de oude beschavingen te reizen en door de verschillende tijdlijnen in De zon.

We lezen dit boek zoals wij een encyclopedie lezen. We pakken het erbij en gaan lekker dwalen. Soms logisch vooruit. Maar net zo makkelijk bladeren we een stuk verder, of weer terug. Van begin tot het einde is dit een visueel feestje voor jong en oud. Peter Goes is zeker een naam die ik vanaf nu goed in de gaten ga houden. Mijn boekenkast heeft altijd een plekje vrij voor deze geweldige auteur/illustrator!

Specificaties De zon

Auteur en illustrator: Peter Goes | Uitgever: Lannoo | 9789401471282 | September 2021 | 80 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.