Diana, haar eigen verhaal. Een volledig herziene editie!

Vroeger keek ik vol bewondering naar Diana. Een vrouw die koos voor haar eigen geluk en klaar stond voor de wereld. Dat er meer achter schuilde wist ik toen niet, maar nu heb ik eindelijk haar boek. Het boek dat in 1992 verscheen, maar dit keer met extra informatie van de biograaf. Een volledig herziene editie van het Diana, haar eigen verhaal.

Diana Spencer, prinses of Wales

Wie kent haar niet. Die mooie vrouw met zoveel mysterie om haar heen? Diana kreeg de titel Lady Diana omdat haar vader van een graaf afkomstig was. Liefkozend werd ze Lady Di genoemd. Op haar 19de maakte ze kennis met prins Charles en al snel trouwden ze. Ze werd enorm populair onder het volk. Ze was, zoals mensen haar noemden, een people princess. Een prinses van het volk die graag contact had met de mensen buiten het paleis en zich inzette voor goede doelen.

Samen met Charles kreeg ze twee kinderen. Prins William en prins Harry. Beide mannen kennen wij vandaag maar al te goed. Maar Diana was niet gelukkig in haar huwelijk en ook dat zagen we maar al te goed. Camilla bleef altijd op de achtergrond meespelen in hun huwelijk en dit leidde uiteindelijk tot een scheiding. Een scheiding waarvan Camilla de schuld kreeg. Er werd zelfs gezegd dat hij haar al voor het huwelijk met Camilla bedroog. En waarschijnlijk had ze gelijk, want kijk met wie prins Charles nu samen is.

Helaas was het leven van Diana maar kort. Op 31 augustus 1997 om 04.00 overleed Diana bij een auto-ongeluk in Parijs. Op de vlucht voor de paparazzi vloog de auto tegen een pilaar in de tunnel. Iedereen van boven de 30 weet vast nog wel waar hij was toen hij dit nieuws hoorde. Heel Engeland en de rest van de wereld was in rouw. Hun geliefde prinses was niet meer.

Nog meer bewondering door dit boek

Ik heb ooit op de middelbare school een werkstuk geschreven over prinses Diana. Ik heb haar toen vergeleken met prinses Sissi. Ook zij voelde zich niet thuis bij de koninklijke familie en kwam ook op een tragische manier om het leven. De oudste zoon van prinses Diana is even oud als ik en prinses Diana even oud als mijn moeder. Is het daarom dat ik zoveel bewondering heb voor deze vrouw? Nee, het is haar manier van bewegen, van praten, de manier waarop ze lacht en mensen toe laat in haar leven. Of moet ik zeggen liet? Ik heb veel over Diana gelezen, maar nog nooit dit boek.

Voor “Diana, haar eigen verhaal” dacht ik al veel over haar te weten, maar dit boek laat mij nog meer zien. Tijdens het lezen moest ik aan nog een ongelukkige vrouw denken uit het Engelse koningshuis… Megan Markle. Net als Diana heeft zij ook het gevoel gehad dat ze zich moest schikken naar de regels van het huis. Gaat de geschiedenis zich herhalen?

Nieuwe onthullingen

Hopelijk niet. Gelukkig heeft Harry wel voor zijn vrouw gekozen en zijn ze uit het koningshuis gestapt. En juist dat is hetgeen geweest wat zijn vader niet heeft gedaan. Tijdens het lezen krijg ik het gevoel dat Diana helemaal niet gehoord werd. Ze moest zich aanpassen, enorm aanpassen en kreeg daardoor eetstoornissen en deed zelfmoordpogingen. Toen ik dat lees kreeg ik een rilling over mijn rug. Zei Megan Markle niet hetzelfde in haar interview met Oprah? Ik zie zoveel gelijkenissen. Daarom heb ik zoveel respect voor Harry die wel voor zijn vrouw koos.

Maar terug naar het boek. Ik wist veel, maar door het lezen ga ik Diana nog meer begrijpen en krijg ik zelfs een hekel aan Camilla en Charles. Het liefst wil ik schreeuwen tegen ze “Waarom heb je dit laten gebeuren?”. Het leven van Diana had zo niet hoeven te gaan als Charles was opgekomen voor zijn vrouw en haar niet aan haar lot had overgelaten na de scheiding. Het was de moeder van zijn kinderen. Had haar beschermd!

Diana voorkant

Voor iedereen die nog meer van Diana wil gaan houden

Ik vond of juist vind Diana een geweldige vrouw en heb zoveel bewondering voor haar. Dit boek geeft een kijkje achter de schermen en verteld dingen die ik nog niet wist. Iedereen zou dit boek moeten lezen. Juist door dit boek ga je misschien, en daar kom ik weer, Megan Markle beter begrijpen. Het is niet niks om in het Instituut terecht te komen en ik vind het dan ook geweldig dat Diana haar verhaal wilde vertellen. Mijn complimenten aan Andrew Morton die nog een keer naar alle interviews en verhalen heeft gekeken en het boek heeft herschreven. Ik denk dat het er alleen maar beter van is geworden. De foto’s in het boek maken het helemaal af.

Ken je Diana nog niet goed genoeg dan heb je misschien moeite met alle namen en plaatsen. Én het feit dat niet alles chronologisch wordt verteld. Maar maakt jou dit niet uit dan moet je dit boek zeker lezen! Diana is een vrouw die we nooit meer mogen vergeten en met dit boek heeft ze zichzelf onsterfelijk gemaakt. Diana, haar eigen verhaal moet in iedereen zijn boekenkast liggen!

Specificaties Diana, haar eigen verhaal

Auteur: Andrew Morton | Vertaling: Lies van Twisk, Nynke Goinga, Ellen Segeren, Lisa Scargo, Pieter Janssens en Jan Bos | Uitgever: Pepper Books│ 9789020608557 │juni 2017│343 pagina’s│meer informatie vind je bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor interactief jezelf zijn klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen roman samen school spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Joyce
Delen is enorm lief

HI, Ik ben Joyce en moeder van twee schatten van kinderen. Mijn zoon is geboren in 2014 en mijn dochter hebben we in 2017 mogen verwelkomen. Onze zoon is hoogsensitief en heeft extreme faalangst. Dankzij hem ben ik nu een expert op dat gebied. Als juf op de basisschool maak ik van alles mee. Kleuter tot groep 8, ik heb ze allemaal gehad. Ik vind het heerlijk om naar mijn werk te gaan en verveel mij geen dag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.