Dit Is Hoe Het Ging – Astrid Boonstoppel, een indrukwekkend debuut

Dit is hoe het ging, een debuut van Astrid Boonstoppel. In het boek wordt het verhaal van Cato verteld en het boek valt onder het Young Adult genre. Ik hou van dat genre al sinds ik zelf een young adult was en nu nog als oudere adult. Tegenwoordig is het een heel groot genre met heel veel aanbod en denk maar niet dat het kinderachtig is. Simpeler misschien qua gelaagdheid en diepte maar daardoor juist eigenlijk wel toegankelijker en kan het op een bepaalde manier meer raken.

dit is hoe het ging Astrid Boonstoppel

Dit is hoe het ging

Het verhaal van Cato Schmidt. Ze heeft eigenlijk alles wel mee, fijne ouders een lief en irritant zusje, leuk bijbaantje en een populair vriendinnen clubje op haar nieuwe school. Maar tegelijk worstelt Cato ook met haar verleden en met zichzelf. Online heeft ze Adrian leren kennen die er altijd voor haar is. Cato is gek op dieren en heeft meer moeite om contact met mensen te onderhouden, en zichzelf te vinden. Steeds meer trekt ze zich terug. Dit is hoe het ging.

Ik ga tegenwoordig blanco in boeken, de achterflap lees ik maar daarmee is ook alles gezegd. Ik wil dat de kaft, introductie en het verhaal me meenemen en verrassen. En dat doet dit boek absoluut. Gaf ik in mijn introductie aan dat bepaalde YA boeken misschien wat diepgang en gelaagdheid kunnen missen? Niet in dit boek. Aan de ene kant heb je de tienerproblemen en het verhaal, aan de andere kant is dit boek een compleet verhaal met laagjes.

Wat vind ik ervan?

Het begint al met de kaft; prachtig ontworpen, ik hou wel van wat shine maar na de laatste bladzijde weet je hoe ontzettend goed de kaft ontworpen is. Ik geef geen spoilers maar het is helemaal passend bij het laatste hoofdstuk. Sla je de eerste bladzijdes om dan kom je een persoonlijke introductie tegen vanuit de uitgeverij. Dit voelt heel erg warm en persoonlijk aan. Het boek Dit is hoe het ging is niet zomaar gedrukt maar wordt echt opgenomen in een familie die trots is op het verhaal.

De titels vielen mij ook meteen op in Dit is hoe het ging. De meeste hebben namelijk allemaal een dier of associatie met dieren op de namen titels na. Nu is de hoofdpersoon gek op dieren maar zie ik ook laagjes in deze beeldspraak. De vergelijking met de survival of the fittest, sterkste uit het nest overleeft, hoe overleven dieren zijn dingen die voorbij komen. Ook zou je een vergelijking kunnen trekken met een modern sprookje waarin Cato het jongste geitje is en er bewust voor kiest om zich te laten verleiden door de wolf. Al heeft ze de naïviteit van een lammetje en heeft ze geen idee dat de wolf ook nog eens extra wolfskleren aanheeft.

Pakkend geschreven boek met treffende ervaringen

Astrid Boonstoppel heeft het verhaal van Dit is hoe het ging pakkend geschreven. Niet kinderachtig maar wel passend in het genre, de tekst rolt heerlijk door en eigenlijk wil je niet stoppen met lezen. Ik lees het vanuit mijn eigen middelbare school ervaringen en dat is soms heel treffend. Astrid weet goed het benauwende te pakken van wat er kan gebeuren en hoe je je voelt als je het mikpunt bent van een groep. Tegelijk lees ik het als mama van 2 dochters en benauwd het me op die manier weer. De thema’s zijn vanuit deze tijd en herkenbaar voor velen.

De keuze tot een meid uit een normaal gezin, met een normale opvoeding vind ik boeiend en leuk. Want wat drijft mensen tot het maken van een bepaalde keuze? Genen? Opvoeding? Natuur? Een goede basis wil nog geen garantie geven. Cato is een meid waarmee ik heb leren omgaan. Haar kunst tot het maken van slechte keuzes, niet vanuit een slecht hart maar vanuit haar verlegen naïviteit, maken haar aandoenlijk. En ook ik was zoekende naar hoe het tot het laatste hoofdstuk heeft geleid van Dit is hoe het ging. Maar soms is het zoals het is, ook al kunnen en willen onze hersens dat niet bevatten.

Waarschuwing over dit is hoe het ging

Een waarschuwing wil ik wel geven, Astrid Boonstoppel schreef geen lichtzinnig boek en na het einde moest ik het echt even laten bezinken. Ik zit nog met wat vragen maar dat is niet erg. Het is juist goed om met vragen te zitten en zo het verhaal te laten bezinken. Dit is hoe het ging, en aan de lezer om ook zelf dit te plaatsen.

Ik vind “Dit is hoe het ging” een boek om over na te denken. Ik vind het totale plaatje en de laagjes echt heel leuk. De aandacht voor dit boek en vormgeving zijn gewoon kloppend. Wel ben ik eigenlijk stiekem benieuwd naar Adrian zijn verhaal. Misschien een leuke tip: Dit is hoe het was vanuit Adrian zijn oogpunt. Voor nu is dit verhaal klaar en laat ik het nog even bezinken.

Let op: dit boek bevat explicatie passages over pesten en de gevolgen ervan. Het kan door sommigen als schokkend ervaren worden.

Specificaties Dit is hoe het ging

Auteur: Astrid Boonstoppel | Uitgeverij: Blossom Books | 272 pagina’s | Februari 2019 | 9789463491556 | 15 – 18 jaar | Meer informatie vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Astrid Boonstoppel  dit is hoe het ging
Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.