DIY Boekenleggers maken, een leuke creatieve bezigheid

DIY boekenleggers maken. Om lekker te gaan lezen heb je niet zo veel nodig; een goed boek en je bent al een heel eind! Een plekje om te gaan zitten, liggen of hangen, en drankje en een hapje en je bent klaar. Maar wat nu als je even naar het toilet moet, de deur open moet doen of de telefoon moet opnemen? Je legt je boek even weg, maar wilt wel zeker weten dat je verder kunt lezen waar je gebleven was.

Stel je voor dat net dat ene briesje wind de bladzijde omslaat of je dreumes, peuter, kleuter of de hond er met je boek vandoor gaat? Lang leve de boekenleggers! Een goede, mooie of speciale boekenlegger kan niet ontbreken. Natuurlijk kun je hele leuke boekenleggers kopen in de boekwinkel of online. In deze blog laat ik jullie zien dat je ook zelf super leuke DIY boekenleggers maken kunt. Dus hup; pak die knutselspullen erbij en aan de slag.

DIY boekenleggers maken

Boekenleggers maken; optie 1

DIY boekenleggers maken is erg leuk om te doen en je kunt er verschillende kanten mee op. Samen met mijn dochter van ruim 1,5 jaar ben ik met de ‘simpele’ variant begonnen.
Je zoekt op internet een kleurplaat van een boekenlegger met een mooi patroon of afbeelding erop. Print deze uit en ga aan de slag met je potloden en stiften.
Wanneer je klaar bent, knip je de boekenlegger uit en klaar is kees! Simpel maar super leuk om te maken. Tip: mocht je een lamineerapparaat in huis hebben dan zou ik ervoor kiezen om de boekenlegger te lamineren. Zo heb je er super lang plezier en profijt van. Dit is trouwens ook altijd een leuk idee als knutsel voor vaderdag / moederdag of een verjaardag!

Boekenleggers maken

DIY boekenleggers maken; optie 2

Iedereen heeft wel eens een oud boek waar niets meer mee gedaan wordt en waar je helaas ook niemand anders blij mee kunt maken. Gooi dit boek dan niet weg, maar haal de kaft eraf want hiermee gaan we de volgende DIY boekenlegger maken.
De rug van de kaft knip je los en maak je er aan de bovenkant een gaatje in met een perforator. Daarna hoef je alleen maar een mooi lintje te zoeken en deze door het gaatje heen te halen. Leg er een knoopje in en je boekenlegger is klaar. Hoe mooi is het om een boekenlegger te maken van een oud boek. Wie wat bewaard heeft wat en recyclen is helemaal van deze tijd. Super snel boekenlegger optie 2! De rest van het boek hoef je niet weg te gooien, want daar heeft Selena leuke blogs over geschreven die vind je hier en hier.

Boekenleggers maken

Monster boekenlegger; optie 3

Lezen is goed voor de taalontwikkeling van zowel kinderen, tieners als volwassenen. Maak lezen nog een stukje aantrekkelijker door samen met je kind de monster boekenleggers te gaan maken! Het lijkt of deze monsters je boek opeten, maar niets is minder waar. Deze monsters zorgen ervoor dat jij altijd je boek weer openslaat op de bladzijde waar je de vorige keer bent gebleven. Wat een lieve monsters om als DIY boekenleggers te maken!
Je hebt om deze monsters te maken niet zoveel nodig; papier, schaar, lijm en een stift.

DIY boekenleggers maken

Zorg dat je een vierkant papier hebt en vouw deze zodat je vier vierkantjes krijgt. Knip één van vierkantjes weg en vouw dan de twee buitenste vierkantjes over elkaar heen en plak ze vast. De vierkantjes die je net over elkaar heen hebt geplakt, vouw je nu in een punt naar binnen. De basis van het monster is gemaakt.

Uit een ander kleur blaadje kun je de oogjes en de tanden knippen. Plak deze op je monster en teken met de stift er een echt gezichtje op. Teken de pupillen, wenkbrauwen, een neus enzovoorts. Maak het monster zoals jij die leuk vindt!
Een monsterboekenlegger; wie wil dat nu niet?!

DIY Boekenleggers maken; optie 4

Als laatste boekenlegger optie heb ik gekozen voor een vlechtmodel. Iedereen heeft wel eens met een paar stroken papier gevlochten of een muizentrapje gemaakt. Deze vorm van knutselen is heel simpel en je krijgt een heel leuk resultaat.

Je hebt twee vellen gekleurd papier nodig, een schaar, plakstift, perforator en een lintje/touwtje. Hoe simpel wil je het hebben!

knutselspullen

Je knipt uit de twee vellen gekleurd papier in totaal 4 stroken van 1 cm breed uit. (1 cm breed en over de gehele lengte van het blad)
Je hebt dus vier stroken (twee van ieder kleur). Je plakt de twee stroken van dezelfde kleur haaks op elkaar vast (zie foto) en de twee stroken van de andere kleur plak je ook haaks op de andere stroken vast.

vlechten

Daarna ga je om en om de stroken over elkaar heen vouwen en begin je met de twee buitenste stroken en daarna de twee binnenste stroken. Zo vouw je om en om de buitenste en binnenste stroken over elkaar heen en ontstaat er een mooie vlecht van gekleurd papier.
Natuurlijk kan je dit ook met meerdere kleuren DIY boekenleggers maken; dat is voor de pro onder ons.

DIY boekenleggers maken

Aan het einde plak je twee stroken aan elkaar vast en knip je de overige stukjes af totdat alles in een mooie punt eindigt. Nu hoef je alleen nog maar een gaatje te maken bovenaan de vlecht met een perforator en haal je er een mooi lintje/touwtje doorheen. Klaar is je hele makkelijke DIY boekenlegger!

alex marwoord waar is ze

Ik hoop dat jullie hiermee lekker aan de slag kunnen; veel plezier met deze StoerDoenVoer!

En wil je nu echt niet zelf een DIY boekenlegger maken, dan hebben we ook een paar leuke gevonden op Bol voor jullie, kant en klaar, maar ook als knutselpakket!

hoofd DIY Boekenleggers maken
Footer1
Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.