Dood op kasteel Brémont; een detectiveverhaal in de Provence

Mocht bestsellerauteur M.L. Longworth ooit verlegen zitten om werk, dan kan zij altijd bij het Provençaalse toeristenbureau aan de slag. Ik was ’t liefst direct naar de regio gereden. Met dit eerste deel van de Provençaalse mysteries doet M.L. Longworth het genre cosy crime eer aan. In Dood op kasteel Brémont tref je dus treffende beschrijvingen van de Zuid Franse regio en leuke karakters. Maar is het voldoende voor een detectiveverhaal of is het iets te cosy?

Dood op kasteel Bremont cover

Over Dood op kasteel Brémont

In Dood op kasteel Brémont wordt het duo Antoine Verlaque en Marine Bonnet geconfronteerd met twee moorden. Als de edelman en documentairemaker Étienne de Brémont de dood vindt na een val uit het raam van het oude, onbewoonde chateau van de familie, gonst het in de stad van de geruchten. Was het een ongeval, een wanhoopsdaad of moord? Onderzoeksrechter Verlaque vermoedt boos opzet. Als hij verneemt dat Marine als jong meisje de familie Brémont goed heeft gekend, roept hij haar hulp in.

Het altijd zo idyllische Aix-en-Provence lijkt opeens te wemelen van de mensen die van de dood van Brémont geprofiteerd kunnen hebben, onder wie playboy en polospeler François – de broer van Étienne – die diep in de schulden zit en zich inlaat met nogal ongure figuren. Wanneer de speurders hun lijst van verdachten aan het inkorten zijn, sterft er weer iemand. Ditmaal is er geen twijfel mogelijk dat het moord betreft.

achterflap

Detective of love story?

Echte enge thrillers lees ik niet, maar cosy crime vind ik heerlijk om te lezen. Longworth neemt een lange aanloop in Dood op kasteel Brémont voordat het spannend wordt. Op zich niet erg want de amoureuze ontwikkelingen van Antoine en Marine zijn leuk om te lezen. Ook het Franse leven is tot in detail beschreven. Dat vond ik wat te uitvoerig. Denk aan uitgebreide omschrijvingen van de kleding, wijn, sigaren, andere karakters, het landschap en noem maar op. Ook een lange passage over het sigarenclubje van Antoine vind ik geen meerwaarde hebben. Dat is jammer, want het leidt af van het plot. De uitwerking van de verschillende karakters vind ik wel goed gedaan. Mijn favoriet; Sylvie, de beste en zeer directe vriendin van Marine.

Dood op kasteel Bremont inhoud

Het plot

Over het plot gesproken; dat zit, om de uitgebreide omschrijvingen heen, prima in elkaar. Ietwat voor de hand liggend, maar wel lekker. Zoals een cosy crime hoort te zijn. Alleen het einde had wat mij betreft een hoofdstuk eerder mogen zijn. Gewoon een patsboem, knallend einde. Longworth heeft naar mijn mening Dood op kasteel Brémont te mooi willen afronden, waardoor het met een vage vondst wordt afgesloten dat niets met het verhaal te maken heeft. Ik begreep dit niet zo goed.

Resumé

Ondanks mijn commentaar en hier-en-daar een tikfout in de eerste druk, geef ik Dood op kasteel Brémont het voordeel van de twijfel. Ik zie het als een eerste deel van een succesvolle reeks. Deze misdaadreeks Provinciaalse mysteries is in het buitenland zeer succesvol en wordt zelfs verfilmd. Het tweede deel Moord in de Rue Dumas is in juni verschenen. Ik ga het zeker nog een kans geven! Want ik moet weten hoe Antoine en Marine de draad van hun leven weer oppakken.

Muziek in Dood op kasteel Brémont

Mijn muziektip bij Dood op kasteel Brémont komt van het Franse duo Air en hun soundtrack bij de film The Virgin Suicides.

Specificaties Dood op kasteel Brémont

Auteur: M.L. Longworth | Vertaling door Hans van Riemsdijk en Marijke Gheeraert | Uitgeverij: Manteau | mei 2022 | 9789022338599 | 319 blz | meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.