Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa, een debuutroman

Soms heb je een boek, die roept al naar je voordat je goed de titel heb gelezen. Voordat je zelfs weet wie de auteur is en wat het verhaal gaat zijn. Dat had ik met ‘Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa’. Allereerst werd mijn aandacht getrokken door de kaft, de kleuren. Langzaamaan begon de titel tot me te spreken. Allemaal woorden die los van betekenis zijn voor mij. Woorden die nu een geheel nieuwe betekenis samen krijgen. En wat ben ik blij dat ik naar dat gevoel heb geluisterd. Deze debuutroman van Raf de Bie heeft mijn verwachtingen overtroffen.

dromenvanger dino en het verhaal van de vespa

Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa

Jonge hulpkok Dino heeft het moeilijk. Er zitten gaten en kieren in zijn appartement, zijn ex-vriendin vergeleek hun relatie met ondermaatse appelcake. En in het restaurant zit de strenge chef hem dagelijks achter de veren. Rust vindt Dino in het schriftje op zijn nachtkastje, waarin hij de namen noteert van de mensen over wie hij droomt. Als Dino de dochter van de chef ontmoet, komt ook haar naam in het schriftje terecht. Maar al snel blijkt dat ook zij van hem heeft gedroomd. Kunnen dromen werkelijkheid worden? Of verandert de werkelijkheid in een droom?

Eén ding is zeker: alles heeft te maken met de geschiedenis die kleeft aan de oude Vespa van de chef. Tegen een achtergrond van druilerige herfstbuien, vreemde telefoontjes over een overleden huurder en een doosje boordevol gebak ontspint er zich een vertederend verhaal. Een verhaal vol ontroering, humor en klein geluk. Maar bovenal toont deze roman hoe de liefde onze levens voorgoed kan veranderen.

En is het een verhaal over maken van verbindingen, connecties aangaan en ontwarren.

Raf de Bie

Raf De Bie (1986) woont en schrijft in Lier. Hij studeerde aan Schrijvers Academie Antwerpen en was twee jaar redactielid bij Kluger Hans. Zijn kortverhalen verschenen bij o.a. DW B en de Fusie. Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa is zijn debuutroman.

Meisjes laten me wel vaker reageren op manieren die ik niet in de hand heb. Dat maakt hen zo intrigerend.

Blz 26

Liefde

Dromenvanger Dino is zo’n boek wat tijdens het lezen in mijn gedachtes weet te kruipen. En ook na het omslaan van de laatste bladzijde laat het me nog niet meteen los. Allereerst wil ik aangeven wat een ontzettend fijn en intrigerend boek ik dit vind. Ik heb echt genoten van elk woord die prachtige zinnen weten te vormen. De beelddenker in mij heeft een gelijke match gevonden met hoofdpersoon Dino. Oftewel met Raf de Bie. Puur door hoe Dino denkt, en hoe Raf dit weet te omschrijven, voel ik een enorme klik met hem. Verder hebben we weinig raakvlakken. Maar dat beelddenken is voldoende.

Alhoewel er is nog een diepe klik. Met de liefde! Het intense verlangen voelen om de gure kieren in je ziel te willen dichten met de warmte van een ander. En ondanks onzekerheden en angsten er toch voor willen gaan. Voor die warmte en intensiteit kiezen boven alles. Ik herken dat verlangen van Dino, en van Julia. De omschrijving van een eerste kus, jezelf en alles helemaal loslaten daarin en dan vervolgens niet meer precies weten waar en wanneer wat gebeurde. Heerlijk herkenbaar.

En ook ik heb een bepaalde droom gehad waarin een liefde werd beantwoord door een vreemde droomjongen. Een droomjongen die ik later echt heb ontmoet en die nu inmiddels alweer 15 jaar mijn partner is.

Dromen

En weet je wat het bijzondere is… ook mijn partner had een droommeisje. Een terugkerende droom met daarin een intense liefde met iemand die je nog nooit had gezien. Voor ons beide zijn die dromen gestopt toen we elkaar eenmaal hadden ontmoet. Dromenvanger Dino had dit niet, maar Julia wel. Ze kent Dino al voordat hij naar haar toe wordt gestuurd door haar vader. Met een zoetmakertje voor haar verjaardag. Maar dat uit die ontmoetingen opeens haar droomjongen naar voor stapt, had ze niet verwacht.

Dromenvanger Dino vindt zijn rust in het vangen van mensen in zijn dromen. Maar sinds Julia veranderen zijn dromen. Van een aangename droom met een ritje naakt met haar op een Vespa, tot het besef dat het misschien helemaal niet zijn droom is. Één ding wat wel zeker is, Dino en Julia zijn op slag met elkaar verweven en gek op elkaar en de Vespa speelt een belangrijke rol in het verhaal.

Het bonsde in mijn borstkas, met dezelfde intensiteit waarop Tolkiens drums in de diepte van de mijnen van Moria hadden geklonken.

Blz 176

Dromenvanger Dino Debuutroman

Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa heeft voor mij een hele fijne sfeer. Het verhaal en de gebeurtenissen zijn intrigerend. De algemene sfeer is kalm en veilig met een aangenaam prikkelend laagje. Een laagje vol met fantasie en verwondering. Want wanneer is een droom werkelijkheid of wordt de werkelijkheid een droom? Er zitten interessante vervreemdende elementen in. Waar het begin aangenaam kabbelend en kalm is, zo vervreemdend is het einde in eerste instantie.

Ik twijfel of ik meer inga inhoudelijk op wat gebeurd, maar toch heb ik hier niet voor gekozen. Er is namelijk een erg ruim stuk voor eigen interpretatie wat mij betreft. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe andere lezers het einde plaatsen. Een basis voor mij is dat alles aan elkaar verbonden is, van invloed op elkaar is. Maar toch heb je eigen keuzemogelijkheden. Er komt een bepaald punt waarbij je kiest om het verleden achter je te laten en door te gaan naar een toekomst.

Kracht van verandering

Liefde roept een diversiteit aan emoties op, als het goed is. Voor mij althans wel. Van een intens gelukzalig gevoel naar diepe angsten en onzekerheden. Het verhaal van Dromenvanger Dino en Julia, en ook van de Chef en Tess bevatten allemaal vormen van liefde. Vriendschap, relationeel, familie: maar wat allen overeenkomstig hebben is dat liefde de kracht tot verandering geeft.

Ik heb echt genoten van deze debuutroman van Raf de Bie en kijk uit naar een eventueel volgend verhaal. Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa is voor mij lief, ontroerend, intrigerend, prikkelend en een waar feestje voor de beelddenker in mij. Ik hou van zijn manier van vertellen, woordkeuzes en zinsritmes: echt geweldig! En dan is er ook nog eens een goed verhaal. Een dikke chapeau van mij uit en een boek wat in mijn topboeken van 2021 staat.

(En ik denk dat ik nooit meer normaal naar een Vespa kan kijken en een aanvulling voor mijn bucketlist heb door dit boek)

Specificaties Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa

Auteur: Raf de Bie | Uitgever: Uitgeverij Vrijdag | Vormgeving omslag: Shortlife | Vormgeving binnenwerk: Mulder van Meurs | 208 pagina’s | 9789464340563 | Oktober 2021 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.