Duizend & ik – een wonderschoon dystopisch verhaal

Al vijf keer begon ik te typen en haalde ik alles weer weg. Duizend & ik is namelijk zo verfijnd en wonderschoon, dat alles wat ik er over schrijf zo ‘plat’ klinkt. Terwijl ik deze inleiding maak heb ik nog geen flauw idee hoe ik jullie ga vertellen waarom dit boek zo bijzonder is, zonder te verklappen hoe het afloopt. Vanaf bladzijde één zat het onder mijn huid, voelde ik in elke vezel van mijn lijf dat dit een bijzonder boek was. Maar waarom? Hoe geef ik daar woorden aan? Ik ga het proberen!

Duizend & ik

Duizend & ik

Als ik voor mijn raam uitkijk over de spierwitte torens van Surdus, denk ik altijd aan vluchten.

Voor Acht is elke dag hetzelfde. Elke dag leeft ze volgens een strenge leer die haar klaarstoomt voor een zinvol bestaan overzee. Elke dag gaat ze op in een massa van duizenden andere meisjes die precies op haar lijken.

Maar Acht voelt zich anders. Ze voelt zich iemand en dat is een probleem. Want iemand zijn is verboden, en kan haar in groot gevaar brengen. Dan ziet ze haar tussen de anderen en is er voor Acht geen weg meer terug. Ze zal moeten ontsnappen. Samen met haar. Maar wie is zij?

Beklemmend

Zodra ik begin te lezen in Duizend & ik pakt het verhaal mij. Ik word meegezogen in de belevenissen van Acht. Vooral de stem van Evi intrigeert mij. Wie is Evi? Waarom spreekt zij de onbezielden toe? Wie zijn de bezielden? Zoveel vragen!

Luister, gehoorzaam, volg.
Betwijfel niet, aarzel niet, bevraag niet.
Wees behulpzaam en ondergeschikt.
Onderwerp je aan de wil van de bezielden.

Duizend & ik

Het klinkt misschien wat gek, maar in het begin herken ik mijzelf soms wel in Acht. De terugkerende patronen in je leven. Opstaan, op de automatische piloot reageren, met z’n allen lopend naar de trein, in jezelf gekeerd in die trein zitten, werken en weer naar huis. Dag in dag uit. De eerste hoofdstukken had ik dan ook echt het gevoel dat Duizend & ik door Yorick Goldewijk werd bedoeld als spiegel. Dit beklemde mij, omdat het tegelijkertijd een heel absurd decor is waar Acht deze patronen doorloopt. Het heeft iets aangezet, want sinds ik dit boek heb gelezen zie ik heel af en toe Acht in de spiegel.

Duizend & ik gaat over vriendschap

Duizend & ik krijgt een wending, precies op het moment dat de spiegel naar mijn eigen leven wat minder helder wordt. Precies op het punt dat ik denk ‘wat lees ik eigenlijk? Waar gaat dit heen?’ gebeurt er iets waardoor het een zachtere sfeer krijgt. Niet minder bizar, nog steeds genoeg vraagtekens, maar met een missie van Acht: Het vinden van die ander.

Ook hier is beklemmend weer het goede woord. Want hoe kan Acht blijven functioneren in de onbezielde, mechanische stroom van haar omgeving, terwijl ze op zoek gaat naar iets met gevoel? Hoe kan ze dit doen zonder op te vallen? Yorick Goldewijk geeft Acht hiermee een verdieping, een kijkje in haarzelf, waarbij je haar verscheurdheid in het maken van keuzes voelt. Zelfs zo erg dat ik op het puntje van mijn stoel ging zitten. Weglopen? Of toch gaan? Die laatste slag halen en op tijd in je bed liggen? Of afwijken?

Ik kan mij voorstellen dat je denkt “wat kletst ze nou?”. Om dit te begrijpen moet je echt Duizend & ik gaan lezen. Hopelijk begrijp je mij dan achteraf!

Yorick Goldewijk

Het verhaal Duizend & ik speelt al jarenlang in het hoofd van Yorick Goldewijk. Het heeft al meerdere gedaantes gehad, vertelt hij in verschillende interviews. Waarschijnlijk ken je Yorick Goldewijk wel, hij won de Gouden Griffel 2022 met Films die nergens draaien. Dat boek is voor een iets jongere doelgroep geschreven. Duizend & ik is voor jongeren vanaf 13 jaar.

Films die nergens draaien is echt het allermooiste kinderboek dat ik tot nu toe heb gelezen. Dit maakte mij natuurlijk heel erg nieuwsgierig naar Duizend & ik. Wat lijkt het mij spannend om na zo’n bestseller en alom geprezen boek een volgend boek uit te brengen! Aangezien het voor een andere doelgroep is en echt een andere opbouw, moeilijkheidsgraad en thematiek bevat is dat heel erg goed gelukt. Je kunt de boeken namelijk niet met elkaar vergelijken.

Vormgeving Duizend & ik

Duizend & ik is prachtig en zeer passend vormgegeven. Een witte omslag, met een matte uitstraling zorgt voor een passende sfeer bij Surdus, de omgeving waar het verhaal van Acht zich afspeelt. De grijstinten die gebruikt zijn in het boek bij de illustraties zijn qua sfeer ook zeer aanvullend. De illustraties zijn gemaakt door Yvonne Lacet, de vrouw van Yorick Goldewijk. De pagina vullende illustraties die bij elk van de zes blokken in het boek zijn gemaakt zijn zeer treffend wat mij betreft.

Duizend & ik

Wie o wie gaat dit lezen?

Duizend & ik wordt aangeraden voor jongeren van 13 jaar en ouder. Dit is ook echt de ondergrens wat mij betreft. Yorick Goldewijk heeft de zinnen zo verfijnd geschreven, waardoor het echt poëtisch overkomt. Dit moet je kunnen waarderen en begrijpen. Door de perspectieven van ‘ik’ en ‘jij’ vraagt het verhaal een begripsniveau dat absoluut de basisschool ontstijgt. Ook niet elke jongere van 13 jaar zal Duizend & ik volledig begrijpen en kunnen vatten.

Ik vind dit boek absoluut ook passend bij literatuur voor volwassenen. Het zet ook mij aan het denken en ik kan de schoonheid van de gekozen woorden en het ritme van de zinnen waarderen. Het beklemmende gevoel zal juist bij volwassenen optreden, verwacht ik. Laat je dus niet afschrikken door de leeftijdsaanduiding, maar pak het boek absoluut mee als volwassene. Wanneer je (tiener)kind, je buurjongen, de leerling uit jouw havo/vwo onderbouw klas of bredere bovenbouw doelgroep het daarna gaat lezen, dan kun je een prachtig inhoudelijk gesprek voeren over Duizend & ik. Absoluut een aanrader voor een leesclub!

Specificaties Duizend & ik

Auteur: Yorick Goldewijk | Illustrator: Yvonne Lacet | Uitgever: Ploegsma | maart 2023 | 200 pagina’s | 9789021684086 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.