Een boek voor poes. Zelf voorlezen aan je huisdier!

Een vertederend verhaal voor dierenvrienden én boekenvrienden vanaf 6 jaar. In Een boek voor poes houdt James niet van lezen. Hij struikelt over woorden en moet tijdens de pauze in de klas blijven om te oefenen. Hij bezoekt de katten in het asiel om zichzelf op te vrolijken. Daar leest hij voor aan Spookje, de schuchtere poes in de doos. Totdat de doos op een middag plotseling verdwenen is…

Een boek als cadeau voor een poes

Hoera, onze katten Murdock en Nina zijn jarig! En hoe leuk is het dan om samen met mijn zoontje Een boek voor poes cadeau te geven aan ze! Het inpakken was al een feestje samen. Het papier werd door mijn zoontje uitgekozen. En met veel liefde pakte hij het zorgvuldig in. Dat het papier net iets te kort geknipt was, dat gaf niets, daar plakte hij gewoon een ander stuk papier overheen met nóg meer half verkreukelde stukjes plakband. Daarna hielp hij de katten met het uitpakken van hun cadeautje. We gingen op de grond zitten in hun kamertje en lazen samen het boek aan ze voor, maar poes Nina was vooral geïnteresseerd in de prop papier naast ons.

Allereerst in Een boek voor poes een weetje over asielkatten

Voordat het verhaal begint in Een boek voor poes, lezen we een weetje. Over dat sommige katten in het asiel erg schuw zijn. En dat ze eerst gesocialiseerd moeten worden voordat iemand ze kan adopteren. Dit houdt in dat ze met mensen om moeten leren gaan zonder te blazen, krabben of bijten. Dat gedrag komt meestal door angst. Je hebt veel geduld nodig om katten te socialiseren. Je socialiseert ze door tijd met ze door te brengen, tegen ze te praten en met ze te spelen. Het is belangrijk om te onthouden dat huisdieren deel uitmaken van het gezin.

De jarige twee katten, zijn 13 jaar geleden bij mij thuis geboren. Daardoor weet ik dat het altijd belangrijk is om ze goed te socialiseren! Eén van de twee katten bleek gehandicapt te zijn. Hij werd al gauw door zijn moeder afgestoten. Hij kreeg twee keer in de week bij de dierenarts nieuwe tape om zijn misvormde pootjes en ik voedde hem wekenlang met melk uit een flesje. Nina dronk gewoon bij haar moeder. Maar doordat ik zelf minder tijd had om haar aandacht te geven, is zij een beetje schuw geworden.

een boek voor poes

Het verhaal

Maargoed. Het verhaal in dit boek gaat over James en een poes in een doos. James vindt het moeilijk om te leren lezen. En op weg van school naar huis, brengt hij elke dag een bezoekje aan het dierenasiel. De poes in de doos laat zich nooit zien, daarom geeft hij hem de naam Spookje. Hij aait de andere katten en speelt met ze. Daarna doet hij zijn verhaal aan de poes in de doos, terwijl hij zijn boek erbij pakt. James moet oefenen met hardop lezen en gelukkig geven de poezen hem geen commentaar.

een boek voor poes

Zo oefent hij wekenlang. Steeds met andere asielkatten, die komen en gaan, maar Spookje blijft maar in die doos zitten. James bedenkt zich dat de poes de verhalen misschien niet leuk genoeg vindt en besluit om een ander soort boek te halen in de bibliotheek. Hij leest spannende avonturen voor, waarbij hij grauwt en gromt en dan gebeurt er iets bijzonders: er klinkt gespin uit de doos! Huilend en jankend leest James vervolgens verhalen voor over een halloweenfeest. En warempel komen er twee groene ogen boven de doos vandaan!

Waar is de doos?

James blijft net zo lang doorlezen totdat hij niet meer over woorden struikelt. En… hij zelfs als eerste zijn hand opsteekt in de klas om als eerste te mogen lezen! Wanneer hij op een dag weer een boek voor wil lezen aan de poes in het asiel, blijkt de doos ineens weg te zijn. Spookje is geadopteerd… James is verdrietig, maar ook blij voor Spookje. Maar zijn geluk kan niet meer stuk wanneer hij thuiskomt en daar ineens de doos ziet staan!

Een boek voor poes vertelt dus een prachtig vertederend verhaal. Aan de ene kant geven de dieren zelfvertrouwen en rust aan de jongen, door zonder oordeel naar zijn hakkelende voorlezen te luisteren. En op zijn beurt geeft James hetzelfde aan de schuwe katten, die er helemaal van opleven.

een boek voor poes

Specificaties ‘Een boek voor poes’:

Auteur: Dianna Wilson-Sirkovsky | Illustraties: Sara Casilda | Oorspronkelijke titel: James’ Reading Rescue | Vertaling uit het Engels: Clavis Uitgeverij | 9789044841367 | februari 2021 | 26 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

een boek voor poes
Footer5
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.