Een duistere schittering, een slimme thriller van Stacy Willingham

“Ik dacht dat ik wist wat monsters waren. Als klein meisje dacht ik dat ze mysterieuze schaduwen waren, die zich verscholen achter mijn hangende kleren, onder mijn bed, in het bos. Ze waren een aanwezigheid die ik achter me kon voelen, die dichter naar me toe kwamen terwijl ik in de gloed van de ondergaande zon van school naar huis liep. Ik wist niet hoe ik het gevoel moest omschrijven, maar ik wist gewoon dat ze er op een of andere manier waren. Mijn lichaam kon ze voelen, kon het gevaar voelen, net zoals je huid prikt net voordat er een hand op je nietsvermoedende schouder wordt gelegd, het moment dat je beseft dat het doordringende gevoel dat je had wordt veroorzaakt door ogen die zich vanachter een verwilderde struik in je achterhoofd boren.” Een ijzersterk begin van de proloog in Een duistere schittering.

Voorleesfragment proloog Een duistere schittering

Een duistere schittering

In de zomer waarin Chloe Davis haar twaalfde verjaardag viert, verdwijnen zes tienermeisjes uit het kleine stadje waar ze woont. Ouders worden bang, alle meisjes moeten binnenblijven. De dagen zijn lang en vol angst. Aan het eind van de zomer wordt Chloes vader gearresteerd en veroordeeld als seriemoordenaar. Sindsdien heeft hij de gevangenis niet meer verlaten. Twintig jaar later werkt Chloe als psycholoog in Baton Rouge. Ze voelt zich soms net zo verward als haar patiënten zelf. En wanneer er een vijftienjarig meisje verdwijnt, beleeft ze die angstaanjagende zomer weer opnieuw. Een duistere schittering is het thriller debuut van Stacy Willingham.

Willingham woont in Charleston, South Carolina samen met haar man en hond. Eerst werkte ze als copywriter en brandmanager bij een marketingbureau maar tegenwoordig is ze fulltime schrijver. Van Een duistere schittering wordt op dit moment door HBO Max een televisieserie gemaakt! En ik snap helemaal waarom. Dit debuut is razendspannend, slim, vol goede karakters en ontzettend filmisch.

Echte monsters verschuilen zich niet het bos, ze zijn niet de schaduw achter de boom of de onzichtbare aanwezigheid in een donkere hoek.
Nee, echte monsters staan recht voor je.

Een duik in het moeras

Wauw. Wat een duik maak je direct in Een duistere schittering. Het begint ijzersterk. Willingham laat zien dat ze weet hoe ze een verhaal moet vertellen. Dat ze mooie zinnen kan maken en de spanning vrij direct flink kan opvoeren. Je duikt meteen in een warm en zompig moeras in Louisiana. Dit is ook de setting van het verhaal. De klamme omgeving in het zuiden van Amerika leent zich perfect voor een spannende thriller met een seriemoordenaar en een dochter. Een dochter die inmiddels flink kampt met psychische problemen door haar vader. Na de duik, gaat het zinken wat langzaam zonder dat dit negatief is.

Willingham neemt haar tijd in Een duistere schittering om lijntjes uit te gooien. Om karakters te introduceren en verhalen op te bouwen en om verleden en heden met elkaar te laten vervlechten. Het zinken in moeras gaat zonder haast en tegen het einde, op het moment dat je alleen nog maar je neus omhoog kan houden wordt het weer zeer benauwend. Het einde geeft je alles wat een goede thriller moet hebben. Als lezer wankel je in perspectieven, zo erg zelfs dat ik het moest loslaten en me aan de grillen van Willingham haar moeras moest overgeven. Wat een heerlijke thriller was dit!

“Wij vrouwen beschermen ons de hele dag onbewust op allerlei subtiele manieren; we beschermen ons tegen schaduwen, tegen ongeziene aanvallers. Tegen waarschuwende sprookjes en broodjes aap. Zo subtiel dat we nauwelijks beseffen dat we het doen. We vertrekken voor het donker van ons werk. We klemmen met de ene hand onze tas tegen ons aan en houden met de andere hand onze sleutels als een wapen tussen onze vingers. “
~
Blz 25

Thema’s

Ik ga uiteraard geen spoilers geven van Een duistere schittering. De basis is Chloe, dochter van haar vader die veroordeeld seriemoordenaar is. Inmiddels is ze actief als psycholoog in haar eigen praktijk, is ze verloofd met haar droomman Patrick en zit haar moeder in een verzorgingstehuis. Haar broer Cooper is niet echt blij met haar verloving. Chloe kampt al sinds die zomer waarin haar vader werd veroordeeld met psychische problemen. Angstaanvallen, mentale struggles en dat gegeven maakt dat je als lezers ook gaat twijfelen. En dat is altijd een lekkere basis.

Thema’s van dit boek zijn: familie, vriendschap, mentale gezondheid, geheimen, mysterie, thriller, voor jezelf opkomen, grenzen aangeven en blijven vechten voor de waarheid. Willingham heeft een zeer fijne manier van vertellen. Ze weet prachtig eerder gegeven kennis later weer te verweven in haar verhaal. Een kuchje, een creditcard, uitspraken en meer. Het plot is slim en na de laatste bladzijde sla ik met voldoening dit boek dicht. Een duistere schittering heeft een mooie titel, een grandioos spannend en slim verhaal en smaakt naar veel meer van deze auteur wat mij betreft!

Specificaties Een duistere schittering

Auteur: Stacy Willingham | Vertaald door Daniëlle Stensen | Uitgever: Cargo | Mei 2022 | 9789403163116 | 416 pagina’s | Meer informatie bij je lokale hoekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.