Prentenboek over gezinnen in Eén Grote Familie – Rocio Bonilla

In het prentenboek één grote familie zien we hoe Lucia en haar hond Kiko samen met kinderen uit andere gezinnen een buurtfeest organiseren. Een prentenboek over diversiteit en inclusiviteit.

Eén Grote Familie

Het Buurtfeest

Lucia en haar vriendjes uit andere gezinnen treffen in Eén Grote Familie de voorbereidingen voor een buurtfeest. Het wordt heel mooi. Ze maken vlaggetjes, vegen het plein en halen bloemen. Ondertussen halen ze ook allerlei lekkere dingen. Lucia schrijft dat haar hondje Kiko haar helpt. Of niet. In ieder geval zorgt Kiko wel voor veel vrolijkheid. Lucia laat ook zien dat in haar buurt veel verschillende mensen wonen. Zo halen ze de lekkere dingen bij een Chinese familie. Ze heeft ook vriendjes die broers en zusjes (soort van) zijn geworden nadat de papa van het ene gezin en de mama van het andere gezin verliefd op elkaar zijn geworden. En dan is er nog een vriendinnetje met twee papa’s. Een ander vriendinnetje heeft twee mama’s. Dat is allemaal geen probleem want ze werken goed samen. Of zoals Lucia het zegt: ‘We zijn een goed team!’

Eén Grote Familie
Eén grote familie

Maar dan komt het. De dag voor het buurtfeest is er een grote storm. Alle versieringen die de kinderen hadden gemaakt zijn weggewaaid of kapot. Dat is vervelend. Wat nu? Dan komen de grote mensen in actie en samen met de kinderen maken ze het plein opnieuw klaar voor het buurtfeest. Zo helpt een vader met zijn bladblazer en wordt er snel een orkestje gevormd door volwassenen. Maar voordat ze gaan feesten maakt Lucia nog een foto van haar vriendjes en vriendinnetjes. En uiteindelijk ook een foto van zichzelf met daarin een kleine verrassing.

Kleine gezinnen die samenwerken als Eén grote familie

Rocio Bonilla en Elisenda Roca moeten vastbesloten zijn geweest toen ze Eén Grote Familie maakten om de volle diversiteit van gezinnen te laten zien. Doorgaans houd ik van het idee dat iedereen in een buurt met elkaar kan samenwerken en dat kleur, seksuele oriëntatie en huidskleur hierin niet belangrijk is. Alleen, nu vind ik het er soms wat te dik bovenop liggen. Dat is jammer want het is een mooi prentenboek. De tekeningen zijn met zorg en oog voor detail gemaakt. Met waterverf en krijt wordt in gedempte kleuren een eigen verhaal gemaakt. Sterker nog, de verrassing aan het eind van het verhaal is niet in tekst geschreven, maar wel in het beeldverhaal verwerkt.

groot gezin

Dit prentenboek Eén grote familie over de samenstelling van gezinnen is uitstekend te gebruiken in groep 1 en groep 2. Tijdens een les over diversiteit en inclusiviteit. Vooral als je wil laten zien dat een traditioneel gezin niet het enige soort gezin is waarin kinderen liefdevol opgroeien. Ongeacht hoe ze zijn geboren. Gezinnen waarin een ouderpaar met ouders van hetzelfde geslacht, een éénoudergezin of gezinnen waarvan de ouders uit een ander land worden. In Eén Grote Familie geportretteerd als mensen die iets over hebben voor hun kinderen en de buurt waarin ze wonen. Al met al een positief verhaal dat een tegenwicht biedt aan nieuwsberichten over hoe mensen die verschillend zijn niet met elkaar kunnen samenleven.

Eén Grote Familie

Eén grote familie is een prentenboek over de veelzijdigheid in gezinnen. Leuk om voor te lezen in de kring in groep één en twee.

Specificaties Eén grote familie

Eén Grote Familie

Schrijver: Rocio Bonilla | Illustrator: Elisenda Roca | Uitgever: De Vier Windstreken | september 2020 | 32 pagina’s | 9789051168303 | Kijk hier voor meer informatie

Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.